Nettmøte — Få bedre bilder på en nyskapende og enklere måte

— Få bedre bilder på en nyskapende og enklere måte

Nikons ekspert svarte på Akam-lesernes spørsmål.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Har du spørsmål om Nikon eller deres produkter kunne du møte Nikons produktspesialist Jon Aasen i nettmøte her på Akam. Nettmøtet er avsluttet.

Les vår test av Nikon D7000

Jon har lang fartstid som butikkesjef i en fotobutikk i Oslo sentrum, men det siste året har han konsentrert seg spesielt om Nikon og deres produkter. Naturlig nok, siden han nå engang er ansatt av dem for å gjøre nettopp det. Han er mannen vi i redaksjonen ringer til når vi lurer på noe om Nikon og deres produkter, og nå kan også du stille ham spørsmål.

Les vår test av Nikon D5100

Nikon slapp i høst et bredt utvalg kompaktkameraer, og kanskje du lurer på hvilket av dem som passer deg, eller om du skal ta steget opp til speilreflekskamera. I så tilfelle, hvilket kamera passer for deg? Og hvilket objekltiv eller minnekort skal du kjøpe til det? Eller lurer du kanskje på noe annet?

Les vår test av Nikon S9100

Send spørsmål til Nikon ved å bruke skjemaet nedenfor. Spørsmål og svar publiseres fortløpende etter hvert som de blir besvart, med nyeste øverst. Når nettmøtet er over vil rekkefølgen snus.

 1. D400 / D800

  Spørsmål fra Ben I.:

  Hei

  Jeg ønsker meg nytt systemkamera, men vegrer meg litt med å kjøpe f.eks. D700 (D300s / D7000) siden ryktene er at det er noe nytt på trappene. Bør jeg vente? Noe av grunnen til at jeg ikke handler er at jeg ønsker skikkelig videofunksjoner noe jeg regner med Nikon vil implementere (D7000 ha gode videofunksjoner leser jeg).

  Svar:
  Hei. Først må jeg si det er veldig hyggelig å se at det er så mange som er engasjerte i Nikon og at dere tar dere tid til å stille oss spørsmål her! Vi kan dessverre ikke kommentere fremtidige produkter. Men det vi kan si er at vi kontinuerlig jobber med videreutvikling av vårt sortiment og produkter. Det innebærer også i dagens verden at vi må ta med i betraktning behovet for filmfunksjon og funksjonalitet rundt dette i fremtidens produkter.
  Besvart: 23. sep. 2011 12:08
 2. Nikon 80-200mm f/2.8, Ikke i norge

  Spørsmål fra Vidar Olsen:

  Hvorfor selges ikke dette objektivet i norge? Er ikke alle som har råd til det langt dyrere 70-200 f/2.8 VRII.

  Svar:
  Dette er desverre et produkt som er utgått fra vårt sortiment. Den nye 70-200 mm f/2.8 G AF-S IF-ED VR har tatt over der. Et objektiv som kan være aktuelt er da Nikkor 70-300 mm f/4.5-5.6 G AF-S IF-ED VR som koster veiledende 5390,-
  Besvart: 23. sep. 2011 12:27
 3. Filming med D7000

  Spørsmål fra Viggo T. Wivestad:

  Jeg har en D7000, og jeg hr lagt merke til at man ikke kan filme mer enn 20 min i strekk. Jeg søkte litt rundt, og noen påsto at det kunne være skadelig for kamera om man filmet lengre enn 20 min pga overoppheting. Derfor lurer jeg på om dette stemmer, og:
  -Hvis det stemmer; vil det da være farlig å begynne på et nytt klipp etter man har filmet de første 20 minuttene?
  -Hvis nei; Hvorfor har dere satt denne maksgrensen?

  Jeg lurer også på hvorfor det ikke er mulig å stille på blenderen i live-mode.

  Ellers er jeg veldig fornøyd med kameraet!

  Svar:
  Hei Viggo. Det stemmer at du får maks 20 min film på Nikon D7000. Disse kameraene er jo først og fremst laget for å gi maksimal ytelse ved stillbildefotografering. Dette gjør at de kan utvikle noe varme under langvarig filming. I tillegg har dette også en sammenheng med at filstørrelsene som brukes for lagring av film har en begrensning i forhold til størrelse.
  Veldig hyggelig å høre at du er fornøyd med kameraet!
  Besvart: 23. sep. 2011 12:39
 4. Nikon speilrefleks og video

  Spørsmål fra Arne L.:

  Hei.

  Jeg har en D90 og er kjempefornøyd med bildekvalitet og brukervennlighet. Til bilder har den alt jeg ønsker meg som hobbyfotograf.

  Videokvaliteten er jeg dessverre ikke så fornøyd med. Det er kjedelig å ikke kunne bruke kameraet til video også, men å måtte ta med ekstra videokamera på f.eks. en familietur.

  Har det kommet noen nyere kameraer fra Nikon med bedre video-codec, eller er det planlagt noen slike oppgraderinger?

  Takk for flotte produkter!

  Svar:
  Hei Arne. Veldig hyggelig å høre at du er godt fornøyd med din Nikon D90! Faktisk så var D90 verdens første speilrefleks med filmfunksjon. Dette gjør jo da siden kameraet var så tidlig ute med film at vi har fått mye tilbakemeldinger på hva som burde forbedres på akkurat filmfunksjonen. I dag er det modellene Nikon D5100 og D7000 som ligger rundt samme sjikt. Her får du da full HD film og mer muligheter i forhold til autofokus og innstillinger. D7000 er den av disse som har høyest ytelse og er mer solid i byggekvalitet. D5100 har lavere vekt og utvippbar skjerm. Les gjerne mer om modellene på http://nikon.no/no_NO/products/catalogue.page?lang=
  Besvart: 23. sep. 2011 12:49
 5. UV filter

  Spørsmål fra Per Sunde:

  Er det noe vits i å bruke UV filter på en digital speilrefleks utover den fysiske beskyttelsen av selve linsen? Ligger det allerede UV filter over bildesensoren på alle Nikon speilreflekskamera?

  Svar:
  Hei Per. Det er helt riktig at det i dag allerede et filter foran sensoren som filtrerer vekk UV-stråling. Men akkurat det med beskyttelse for objektivet er et veldig godt poeng. Det er alltid rimeligere å skifte filter enn objektiv :-) I tillegg skal det nevnes at det kan oppstå mer reflekser med filter på i motlys.
  Besvart: 23. sep. 2011 12:55
 6. Innspill til firmware oppdateringer

  Spørsmål fra Vegard:

  Har Nikon et sted der man kan foreslå endringer til fremtidige firmwareendringer?

  Rent konkret ønsker jeg på min D7000 at jeg kan bruke Fn-tasten til å endre ISO, samt at minnekortvalg ved lagring av video ikke er så rigid. Pr. i dag så skriver ikke kameraet video til kort#2 automatisk dersom kort#1 er fult. Man må via menyene for å styre dette.

  Svar:
  Hei Vegard. Veldig nyttig innspill du kommer med her. Det er faktisk en del av min jobb og ta med slike tilbakemeldinger og gi beskjed videre. Jeg noterer og sender videre.
  Besvart: 23. sep. 2011 13:03
 7. Endelig noe speilløst fra Nikon!

  Spørsmål fra Jørgen Stokke Halvorsen:

  Knall at Nikon endelig har kommet med noe speilløst for å ta opp kampen mot de andre aktørene i "rett over kompaktkamera" klassen. Det skal bli spennende å se hva en så liten sensor kan få til, men hvordan er det med speilreflekser? Finnes det i noe håp om at vi kan se noe fra nikon på FX fronten før sony lanserer sine fullformats kameraer i 2012? Om man kan anta at sony fortsatt kommer til å levere FX sensorene vel og merke.

  Svar:
  Hei. Veldig hyggelig å høre at du liker vårt nye Nikon 1 system! Fremtidige produkter kan jeg som nevnt tidligere ikke kommentere men vi jobber som alltid med å utvikle oss videre.
  Besvart: 23. sep. 2011 13:05
 8. nytt kamera etter d2x

  Spørsmål fra nicolai vegan:

  Mitt nikon d2x ble stjålet og vurdere enten å erstatte det med nikon d3s eller d700 (men lurer på om det kommer noen oppgraderinger / etterfølgere snart) har råd til begge.

  Svar:
  Hei. Trist at du ble frastjålet kameraet ditt! Nikon D3s er vel et kamera som i dag er anerkjent for å være best i sitt segment tørr jeg påstå. Her får du beste hastighet kombinert med egenskaper på høy lysfølsomhet som ingen andre kan måle seg med. Nettopp derfor ville jeg ikke vært noe som helst redd for å kjøpe dette kameraet i dag med tanke på eventuelt nye modeller. Spesielt ikke med de fine prisene dagens marked byr på. Som før nevnt kan vi ikke kommentere fremtidige produkter.
  Besvart: 23. sep. 2011 13:11
 9. f

  Spørsmål fra Trygve Bø:

  Den ene store fordelen Nikon har i forhold til nesten alle andre konkurrenter er f-fatningen som ble introdusert i 1959. Hva er logikken bak å introdusere et nytt kamerasystem med uhyre begrenset utvalg optikk og knøttliten sensor med de begrensingene det medfører (støy og dårlig bokeh)?

  Svar:
  Hei Trygve. Bakgrunnen for introduksjonen av Nikon 1 systemet er at det er blitt registrert et behov for mindre kameraer som samtidig har bedre ytelser en kompaktkameraer har. Derfor har sensoren blitt laget i denne størrelsen for å kunne tilby mye mer kompakte objektiver og systemkameraer som gir god bildekvalitet. Ønsker man enda bedre bildekvalitet, enda mindre støy og bedre bokeh så mener vi fortsatt at man bør gå for en av våre gode speilreflekser som har veldig mye fotoglede å tilby.
  Besvart: 23. sep. 2011 13:29
 10. Nikon Coolpix p7100

  Spørsmål fra Ole-Bjørn Lien:

  Hei,
  jeg bruker vanligvis Nikon D300s.
  Jeg ønsker å ha kamera med meg til en hver tid, men synes det blir mye å drasse på et systemkamera med objektiver når jeg ikker ute på dedikerte fototurer. Vurderer derfor et kompakt kamera med god ytelse.
  I produktomtalen til p 7100 står at den har stor sensor. Kan ytelsen i denne sensoren sammenlignes i sensoren i speilrefleksen? Hvor store utskrifter tåler filene fra p7100 før det oppstår synlig pixelering på utskriftene? Kan oppstartstiden sammenlignes med
  speilrefleks og hvordan er responstiden på utløser? Ser frem til å høre dine vurderinger i forhold til ovennevnte.

  Svar:
  Hei Ole-Bjørn. Hyggelig å høre at du vurderer en COOLPIX P7100! Sensoren benevnes som stor i forhold til at dette er et kompaktkamera. Hvis du ønsker deg et kamera som er lett med mye zoom og i tillegg ønsker å ha full kontroll over vanlige funksjoner som du har på speilrefleksen din, så vil jeg absolutt si at P7100 er et godt kamera for deg. Eventuelt kan du vurdere et av de nye kameraene fra Nikon 1 serien som skal være klare for salg rundt 20 oktober.
  Besvart: 23. sep. 2011 13:37
 11. System 1

  Spørsmål fra J. Mortensen:  Det er en sammenheng mellom størrelse på sensoren i kamera og kvaliteten på bildene. Hvorfor har da ikke Nikon tilnærmet seg sensor størrelsen til Feks Olympus, som er nesten det dobbelte?


  Er det slik at Nikon vil distansere de tre kamerakategorien, kompakt, speilløse og speil. Er det derfor sensoren er mindre på de nye kameraene Sytem 1

  Svar:
  Hei. Bakgrunnen for at Nikon valgte den størrelsen på sensoren i Nikon 1 er at vi ønsket å kunne tilby et kamerasystem som er kompakt og som samtidig gir god nok ytelse. Hadde vi valgt en større sensor ville objektivene nødvendigvis blitt større og gjort at systemet hadde blitt større og ta med seg. Som du er inne på selv mener vi at vi med dette systemet skal ha truffet en nisje imellom speilrefleksmarkedet og kompaktmarkedet samtidig som vi tilbyr en veldig høy ytelse i forhold til hastighet, funksjonalitet og bildekvalitet. De nye funksjonene bevegelsesbilde med kombinasjon av film og stillbilde og smart bildevelger gjør at man kan bruke denne høye hastigheten til å få bedre bilder på en nyskapende og enklere måte. I tillegg kan man ta film i full HD-kvalitet og samtidig ta stillbilder på 8,3 megapiksler uten å avbryte filmingen.
  Besvart: 23. sep. 2011 13:51
 12. Coolpix AW100 og filmhastighet

  Spørsmål fra Geir Arne Hasle:

  Hei. Nytt spennende kamera som tåler vann og støt. Ser på spesifikasjonene at det klarer opptak i full HD med opptakshastighet 30 fps. Lurer på om kamera også har 25 fps modus eller om dette vil komme i en senere firmware oppgradering?

  Svar:
  Hei Geir Arne. Hyggelig å høre at du finner vår nye COOLPIX AW 100 interesant! Denne modellen har desverre ikke støtte for filming i 24bps. Men på filmfunskjonen så er det det følgende oppløsninger og respektive hastighet tilgjengelig: HD 1080p/30bps, HD 720p/30bps, iFrame 540, VGA 480/30bps. I tillegg har du mulighet for høyhastighetsfilm med slowmotionavspilning: 320x240/240bps, 640x480/120bps og 1280x720/60bps. I tillegg 1920x1080/15bps som spilles av som hurtigfilm. Håper det var forståelig og ikke alt for teknisk. Om det er noen flere spørsmål er det også mulig å ta kontakt på vår supportside på http://bit.ly/mTySbH
  Besvart: 23. sep. 2011 14:11
 13. Teleobjektiver

  Spørsmål fra Aroll:

  Hei!
  Jeg er en ivrig amatørfotograf som har brukt Nikons speilreflekser fra analogtiden og til idag hvor jeg har et par digitale hus samt en rekke objektiver. Er stort set veldig fornøyd med utstyret men irriterer meg litt over noen huller i rekken av objektiver Nikon tilbyr. Jeg finner det merkelig og frustrerende at Nikon ikke leverer 70-200 f/4 VR og 300 f/4 VR. Har lenge ventet på at Nikon skal lansere disse men har i det siste tatt meg selv i å tenkte på et systemskifte da det ikke ser ut som Nikon vil gi oss et motsvar på Canons utmerkede. Har Nikon idet hele tatt disse i sine planer?

  Svar:
  Hei. Naturlig nok gjelder det samme her om at vi ikke kan kommentere fremtidige produkter. Vi tar allikevel med oss tilbakemeldingen videre i systemet så krysser vi fingrene for at du finner det du trenger tidsnok!
  Besvart: 23. sep. 2011 14:17
 14. Nye modeller

  Spørsmål fra Trygve Andresen:

  Hei!

  I dag vurderer jeg intern antishake i husene som en fordel for Pentax og Sony. Hvorfor har ikke dere dette i deres kamerahus?

  Kommer det nye DSLR-modeller snart (erstatte D300s og D700)?

  Vil dere integrere GPS i fremtidige dslr-modeller?

  Jeg oppfatter at det noe oftere enn på modeller fra andre merker kommer klager fra nikonbrukere om at AF bommer eller slurer i moderat belysning. Er AF-fokuspresisjon noe Nikon jobber aktivt for å forbedre på sine fremtidige modeller?

  Svar:
  Hei Trygve. Bakgrunnen for at Nikon har sin VR (vårt navn på optisk) i objektivene er på bakgrunn at man med forskjellige objektiver ønsker en VR som er tilpasset brennviddene objektivet har. Dette gjør at VR fungerer optimalt på alt fra vidvinkel til lange superteleobjektiver. Dette mener vi helt klart er til fordel for alle brukere av Nikon speilrefleks. Angående autofokus i svakt lys mener vi faktisk å kunne si at vi ikke står tilbake for noen av våre konkurrenter. Men en viktig ting å huske i forbindelse med dette er at jo mer lyssterke objektiver man har jo mer lys får også autofokussensoren til å analysere. Autofokus er et område Nikon jobber veldig mye med, dette kan du lese mer om på http://bit.ly/qqDfPz.
  Besvart: 23. sep. 2011 14:40
 15. Nattbilder

  Spørsmål fra Morten:

  Hvilket Speilrefleks egner seg best til nattbilder, som også har innegygget TimeLapse-funksjon og mic. inngang til en makspris på rundt 6000 kr. ?

  Svar:
  Hei Morten. Til denne typen bruk og det budsjettet ville jeg anbefalt og prøve vår Nikon D5100. Hvis du legger litt ekstra penger inn kan du eventuelt vurdere Nikon D7000.
  Besvart: 23. sep. 2011 14:44
 16. Nikon 1 V1 og manuell styring

  Spørsmål fra Lars:

  Ble oppriktig glad da jeg så at Nikon lanserer en ny produktserie denne uken, Nikon 1!

  Desverre så det ut til at "toppmodellen av disse" V1 ikke er særlig tilrettelagt for manuell styring av blender og lukker (tenker da på dedikerte ratt som gjør at man enkelt kan stille på disse uten å måtte via masse menyer og knote med små knapper). Er det bare jeg som ikke har sett det på bildene?
  Kommer det eventuelt et slikt speilløst systemkamera med bedre tilrettelegging for manuell kontroll i fremtiden?

  Svar:
  Hei Lars. Du kan med Nikon 1 V1 styre både lukker og blender med hjulet bak og knappen øverst til høyre på baksiden av kameraet. Disse kontrollene kan også brukes til andre funksjoner men når kameraet står i A, S eller M så vil du kunne bruke de til kontroll av disse funksjonene.
  Besvart: 23. sep. 2011 14:51
 17. Værtetting

  Spørsmål fra Morten L:

  Et kort spørsmål. Hva med d7000 og værtetting i forhold til andre Nikon modeller?

  Svar:
  Hei Morten. Nikon D7000 har like gode tettinger mot fukt og støv som D300s og D700. Husk allikevel at det ikke er vanntett. Det tåler litt lett regn men utover det bør man ha noe mer beskyttelse. Den har ikke like solid kamerakropp da det er mindre aluminiumslegering i huset.
  Besvart: 23. sep. 2011 14:56

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen