Alle TV-er bør kalibreres - for bedre bilde og lavere energiforbruk: Her representert ved Sharps LED LCD-modell LE600

Kalibrér TV-en – spar energi

Kalibrering

En undersøkelse i regi av THX viser at kalibrering av TV-en kan gjøres sitt til at TV-en får opptil 50 prosent lavere energiforbruk.

Eldre modeller (produsert før 2008) viste størst energigevist av kalibreringen, men samtlige modeller brukte et sted mellom 15 og 50 prosent mindre energi etter kalibreringen.

Undersøkelsen involverte både LCD- og plasmaskjermer, totalt mer enn 15 ulike modeller i salg eller tidligere solgt på det amerikanske markedet.

Nyere TV-er bruker som standard mindre energi som følge av forbedringer i panelproduksjonen, og/eller bruk av LED-basert baklys. Men alle modeller, nye som gamle, kan potensielt få en energigevist av kalibreringen, ifølge THX.

Hundrelapper spart

Det betyr at du fort kan spare noen hundrelapper i strøm årlig bare på å kalibrere TV-en skikkelig. Hvis vi tar utgangspunkt i en energipris på 1 kroner per kilowatttime, 5 timers TV-tid hver dag og at TV-en forbruker 400 Watt, blir det 730 kroner årlig. Senker du energiforbruket med f.eks. 40 % har du spart nesten 300 kroner.

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor TV-en bruker mindre energi etter kalibering. Som standard er TV-apparatene innstilt med masse lysstyrke, høy kontrast og sterke farger, for å se best mulig ut i et sterkt opplyst butikklokale. Disse innstillingene vil nødvendigvis spise mye energi.

Du bør kalibrere

De færreste har det imidlertid så lyst hjemme, slik at fabrikksinnstillingene sjelden er det optimale for stuebruk. Og et annet moment ved kalibreringen er jo også at bildekvaliteten blir bedre. Derfor bør du spandere på deg noen minutter med kalibrering når du først har gått til innkjøp av en flat-TV. Kalibreringen kan gjøres på flere ulike måter (se faktaboks). Les også denne forumtråden.

Les også vår søsterside Akam.nos test av kalibreringsverktøy.

Det er verdt å være oppmerksom på at THX selv opererer i lyd- og bildebransjen og bl.a. tilbyr kalibreringstjenester.

(Kilder: Engadget HD, What Hi-Fi, Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen