Test

A Killer For That Ache

Hilde Marie Kjersem er jazzsangerinnen som ikke lenger er jazzsangerinne. Hun har allerede imponert kritikerne i flere år når hun nå platedebuterer i en alder av 27 år, enten det har vært på grunn av sitt samarbeid med jazzgitaristen Jon Eberson eller intime konserter under Bylarm og ymse jazzfestivaler. Når hun velger sitt repertoar selv falt valget på rar og klar pop som hun selv sier. Etter den søte kløe kommer altså “Killer For That Ache”, men tilsynelatende helt uten den berømte sure svie.

Luftig boblemusikk

Innlevelse er bare en av tjenestene Hilde Marie Kjersem tilbyr.
Innlevelse er bare en av tjenestene Hilde Marie Kjersem tilbyr.

Komponentene unge norske soloartister og melankoli er velbrukte. Like sikkert som at melankolien følger med på lasset er de hyppige forsøkene på sjangerblandinger. Noen har omtalt denne formen for melankolsk popmusikk med musikalske lekkasjer som vindskeiv knitrepop. Hvis dette er et skjellsord er Hilde Marie Kjersem uansett i samme musikalske vektklasse som Anja Garbarek og Hanne Hukkelberg. Og nettopp derfor har debuten hennes blitt så flott som man kunne håpe på.

Når jeg snakker om musikalske lekkasjer tenker jeg på lydlige sidesprang og innfløkte referanser. Disse krever mye av både sangeren og lytteren, men når Kjersem her treffer blink hever hun seg over begrensningene sjangere skaper. Skal du ha tre båser å sprenge må det bli jazz, pop og eksperimentell vokalmusikk. Hilde Marie Kjersem gjør også et nummer ut av at hun nekter å kalles melankolsk. «Rar og klar» skriver hun altså i presseskrivet og nettopp denne befriende innstillingen gjør godt, for selv om dette er en mollstemt plate er den samtidig fantasifull og leken.

Et kongerike for eventyrlystne

Kjersem tør å prøve og både våger og vinner. Til gangs.

Kjersem benytter seg av nøkkelspillere fra samme a-laget som Hanne Hukkelberg: Sjur Mileteig, Peder Kjellsby og Jørgen Munkeby. De bidrar til å gjøre plata til en akustisk og elektronisk drakamp med et imponerende lydlandskap som blir naturlig musikk fremfor konstruert føleri. Det låter som en drøm. Ta for eksempel Midwest Country der du våkner intetanende, men blir både overrasket og oppløftende over utviklingen før du våkner opp på London Bridge, som ville vært mitt singelvalg fra “Killer For That Ache”.

Uansett bør du beholde denne i platespilleren en stund. Hilde Marie Kjersem synger strålende, intet mindre. En henførende helhet har “A Killer For That Ache” blitt, og den kan fort få samme posisjon som Anja Garbareks glitrende “Smiling And Waving” fra 2001 med sine like store mengder dynamikk, nærhet og fylde. Kjersem tør å prøve og både våger og vinner. Til gangs.

Konklusjon

Denne plata kunne ikke drømt om en bedre utgivelsesdato. “A Killer For That Ache” holder både høstløvet og vintermørket på avstand, ubetalelig undrende og fengende med finesse.

Hilde Marie Kjersem A Killer for That Ache   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen