9 av 10 studenter i piratbransjen

Det er BSA Norge som selv har utført undersøkelsen blant norske studenter. I følge undersøkelsen svarte 88 prosent positivt på om de brukte piratkopiert programvare.

I følge BSA sine egne tall er dette en oppgang fra tidligere år. I 2005 svarte 71 prosent ja og i 2004 ikke mer enn 55 prosent. I tillegg er det 58 prosent i den seneste undersøkelsen som ikke er klar over at det er en strafferamme på 3 år for å ta i bruk piratkopiert programvare.

Urovekkende
BSA mener tallene viser en foruroligende tendens blant norske studenter.

- Undersøkelsen avdekker en svært urovekkende utvikling. At våre fremtidige bedriftsledere verken har betenkeligheter med å benytte ulovlig kopiert programvare eller besitter kunnskap om hvilke konsekvenser det kan ha, er mildt sagt nedslående, sier formann i BSA Norge, Eilert Hanoa ifølge en pressemelding.

Nyskjerrige studenter
Tidligere førsteamunuensis ved IT-avdelingen ved Høyskolen i Buskerud, Nils Garli, ser ikke like mørkt på det. Allikevel oppfordrer han heller ikke studenter til å ta i bruk ulovlig kopiert materiale. Men at studenter er nysgjerrige kan man ikke unngå.

- Det er mye nysgjerrighet blant studenter og det er bra å teste ut nye programmer, men det er best om man tester ut en demoversjon hvis det er mulig.

Økonomien spiller også ofte inn i studentenes valg, men Garli tror dette har større utslag når det lastes ned musikk og film.

Ingen sperrer
USIT, ansvarlige for IT-nettverket ved Universitetet i Oslo kan bekrefte at det er noe piratkopiert programvare blant studentene. Det hender da at en og annen student kommer innom for å få hjelp med disse programmene. Det er ikke alltid like enkelt å logge seg på nett når man deler Windows lisensen med mange andre.

USIT selv legger seg ikke opp i hva slags programvare studentene tar i bruk på deres nettverk, og anser det heller ikke som et stort problem. - Vi leverer en nettlinje for studentene, men vi legger ingen sperrer i hvordan eller hva slags program man tar i bruk for å benytte seg av vår tjeneste, opplyser USIT.

At 9 av 10 studenter har brukt eller bruker piratkopiert programvare i våre dager er ingen stor hemmelighet. Spørsmålet er kanskje heller om produsentene burde satse nettopp på å gi bedre tilgang for utprøving av deres programvare for morgendagens bedriftsledere.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen