(Bilde: Valerie Potapova/Shutterstock)

96 000 norske kredittkort hacket

Datainnbrudd i Irland får følger for nordmenn.

I en pressemelding forteller dagligvarekjeden Coop at kredittkortdetaljer og personalia til 96 000 nordmenn har blitt hacket. Det er snakk om kunder som benytter seg av Coop Hotellkupp, en tjeneste som tilbyr Coops medlemmer billige hotellopphold i Europa.

Bakgrunnen for saken er et datainnbrudd hos en irsk underleverandør, Loyaltybuild, som leverer Hotellkupp-tjenesten. Selskapet selger lignende tjenester over hele Europa, og dette har eksponert kredittkortopplysninger fra nesten 400 000 europeiske kunder.

De ukjente hackerne har fått tilgang til kredittkortnummer, navn, adresse, telefonnummer og e-postadresse.

Vurderer samarbeidet

Konstituert informasjonsdirektør i Coop, Kristin Paus.
Konstituert informasjonsdirektør i Coop, Kristin Paus.Foto: Coop

Innbruddet fant sted 18. oktober, men irene oppdaget ingenting før én uke senere. Etter en rekke undersøkelser viste det seg at informasjon var kommet på avveie, noe Coop ble informert om nå nylig.

Coop Hotellkupp er stengt inntil videre, og det norske Datatilsynet er varslet. Konstituert informasjonsdirektør Kristin Paus beklager situasjonen:

– Vi beklager de ulemper dette måtte få for Coop HotellKupp-kunder, sier Paus.

Et videre samarbeid med Loyaltybuild er under vurdering:

– Denne tjenesten kommer ikke opp før vi har fått forsikringer om at sikkerheten er hundre prosent, forteller Paus til VG Nett.

Både Visa og Mastercard er klar over problemet, og overvåker situasjonen i henhold til sine sikkerhetsrutiner. Interpol kan også bli koblet inn i saken.

Følg nye med

Ifølge pressemeldingen er 96 000 norske kunder berørt, og disse får nå tilsendt en e-post fra Coop med informasjon. Selskapet oppfordrer alle kunder med dette kortet å sjekke belastninger etter 18. oktober, og å se etter ukjente eller mistenkelige transaksjoner.

Så langt har det ikke kommet meldinger om at noen har vært skadelidende etter angrepet.

Én enkelt kredittkortsvindel er det i utgangspunktet enkelt å beskytte seg mot, ved å sperre det aktuelle kortet. Opplysninger om navn, nummer og adresse er imidlertid noe som kan lede til et mye større problem, nemlig ID-tyveri.

Det eneste som mangler for at en svindler skal kunne ta over livet ditt er personnummeret, et nummer som ikke anses som sensitiv personopplysning i Norge. Dette kan enkelt plukkes ut av postkassen din, og det enkeleste tipset for å beskytte seg mot ID-tyveri er å låse postkassen din. Begynner du å motta kredittsjekker i posten som du ikke har bestilt selv, kan det være et tegn på at noen har forsøkt å bestille et nytt kredittkort i ditt navn.

Coop er ikke alene:
Adobe har blitt hacket – 153 millioner brukernavn og passord på avveie »

(Kilde: PressemeldingVG Nett)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen