900 kbps i nytt 3G-nett


Produsenter som Samsung og LG tilbyr en stor portefølje av CDMA-telefoner

Neste år stenger Telenor ned NMT450-nettet. Det analoge nettet har lenge vært populært blant fiskere, jegere og andre som ferdes i avsides deler av landet, men stenges nå ned på grunn av sviktende kundegrunnlag. Istedet ønsker man at kundene skal ta i bruk det mer moderne GSM-nettet.

Det er imidlertid enda ikke slutt for 450 MHz-båndet. Den svenske teleoperatøren Nordisk Mobiltelefon har nemlig kjøpt seg lisens til å bruke frekvensen, og vil starte et tredjegenerasjons mobilnett som skal ta opp konkurransen med 3G-nettene til Telenor og Netcom.

Teknologien som vil ligge til grunn for nettet er CDMA2000, som i dag brukes i amerikanske og sørkoreanske mobilnett. Denne er basert på helt andre prinsipper enn de europeiske GSM og UMTS-standardene, og man vil derfor ikke kunne bruke vanlige mobiltelefoner i dette mobilnettet.

Man skal allikevel ha full tilgang til vanlige tjenester som SMS, MMS og e-post. Ifølge gründer bak Nordisk Mobiltelefon, Arnfinn Röste, vil man dessuten også tilby en tilpasset variant av Push-To-Talk.

De første testene av teknologien har gitt hastigheter på 450 - 900 Kbps. Mye tyder altså på at CDMA-nettet vil levere høyere hastigheter enn vanlige 3G-nett, som i dag har en maksimal hastighet på 384 Kbps.

Om disse hastighetene også skulle være oppnåelige under norske vilkår vil det åpne mange dører. Muligheten for å sitte midt i villmarken og dra frem en bærbar datamaskin og surfe via telefonen i rett under 1 Mbit hastighet, burde nok ihvertfall kunne appellere til mange.


Om noen år kan du også bruke 3G-telefonen din her

Satser på bygder og skoger
Nordisk Mobiltelefon vil ikke satse på å dekke byer og tettsteder, men håper istedet å henvende seg til kunder som ferdes utenfor allfarvei. Tanken er at også landeområder og grisgrendte strøk skal kunne få tilgang til neste generasjon med mobiltjenester og høyhastighets dataoverføring.

Et av hovedproblemene med 3G-nettene til Telenor og Netcom er i dag at hver enkelt basestasjon har en veldig knapp rekkevidde. Ved å bruke den mye mer langttrekkende 450 MHz-frekvensen vil man kunne dekke større områder med et mindre antall basestasjoner.

Siden det allerede finnes et nett av basestasjoner som sender i 450 MHz-frekvens, som lett kan oppgraderes til neste generasjon med mobiltjenester, vil det derfor kunne bli veldig billig å bygge ut et fulldekkende CDMA-nett.

Ifølge lisensvilkårene skal Nordisk Mobiltelefon annonsere planene sine for utbygging av CDMA-nettet innen 1. desember i år. Vilkårene sier videre at det nye mobilnettet må være åpent for kunder innen 15. desember 2005.

Nordisk Mobiltelefon jobber for tiden også med å få lisenser i Sverige og Danmark, slik at de kan bygge et helnordisk CDMA-nett.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen