8 spådommer for 2006

Det er en utakknemlig sport å spå i mobilbransjen. Bransjen er utforutsigbar, og mang en teleanalytiker har gått inn i historiebøkene med lite heldige påstander. Vi har allikevel prøvd å gjøre oss noen tanker om hva som vil skje i mobilbransjen i år.

Dette er åtte hendelser vi i redaksjonen til Amobil tror mobilåret 2006 vil bringe.

1. Mobiltelefonen faller under 400 kr
De billigste mobiltelefonene har stadig blitt billigere, og trenden vil fortsette. I år kommer vi til å se de første nettbutikkene som selger mobiltelefoner til en pris på under 400 kr, uten å stille noen krav til abonnementsbinding.

2. Nokia lanserer sin første GPS-telefon
Det finnes allerede mange satelittmottakere som du kan koble til mobiltelefonen med blåtann eller kabel. I år vil de bli så små og lette, at Nokia vil bygge en mottaker rett inn i en av Symbian-modellene sine. Dette vil være en stor fordel, siden den åpne og utbredte Symbian-platformen vil åpne for flere og bedre GPS-programmer enn det som er mulig på den Linux-baserte SXG75.

3. Windows blir stort
Microsofts operativsystem for mobiltelefoner vil skyte til værs på det norske markedet i år, og utvalget av Windows-telefoner vil være større enn noengang. Både Samsung, Palm og andre produsenter lanserer sine første modeller med Windows. Det vil føre til at Windows spiser betydelige markedsandeler fra Symbian her til lands.

4. 2 GB musikktelefoner
Prisene på minnekort vil fortsette å stupe i 2006, ettersom nye størrelser kommer på markedet og flere minnekort sprenger 10 GB-grensen. Det er vanskelig å spå noe om størrelser, men vi tror at musikktelefoner mot slutten av året i hvert fall vil leveres med 2 GB minne som standard, i stedet for den mer fattige størrelsen på 512 MB som er vanlig i dag. Dermed begynner telefonene for alvor å ta opp konkurransen med iPod og andre mp3-spillere.

5. Videopptak blir hett
Hittil har videoopptak på mobiltelefoner vært en ren morofunksjon. I år vil produsentene lansere telefoner som er skreddersydd for jobben som videokamera, med dagens Nokia N90 som en god pekepinn på det som kommer. Oppløsningen på video har så langt vært begrenset til 176 x 144 piksler på de fleste telefoner, men utover året vil vi få se mange nye modeller med en tolvdobling av det - helt opp i 640 x 480 piksler oppløsning (slik Xcute DV2 har allerede i dag).

6. Mobilbanken utfordrer nettbanken
Bankene har blitt stadig mer fleksible, og skrittet fra dataskjermen til mobilskjermen blir neste skritt i utviklingen. Banker som Skandiabanken lar deg allerede sjekke saldoen, betale regninger og overføre penger mens du er på farten, fra PDA-en eller mobiltelefonen din. Dette året vil flere andre banker kaste seg inn i kampen, ettersom en stadig større andel av mobiltelefonene her i landet får skjermer og nettlesere egnet for mobilbankbruk.

7. Mobildekningen passerer 110 %
Det blir stadig vanligere å eie flere mobiltelefoner, og nye skatteregler i 2006 vil gjøre at det vil lønne seg å ha én mobiltelefon på arbeid og én mobiltelefon privat. Det blir også et stadig større sosialt press for å få seg mobiltelefon, både i yngre og eldre brukergrupper. Det vil presse mobildekningen i Norge over 110 % innen slutten av året.

8. Første telefon med 10 GB
Telefoner med innebygget harddisk er et helt nytt syn på markedet i år. Allikevel tror vi at den raske teknologiske utviklingen vil føre til at vi vil få se en mobiltelefon med 10 GB harddisk innen slutten av året. Siden harddisker er relativt billige å produsere per GB, tror vi heller ikke at prisen på en slik mobiltelefon vil bli overstadig.

 


Er du enig i spådommene våre? Eller har du kanskje noen spådommer selv? Vi tar gjerne imot innspill og tilbakemeldinger i diskusjonsforumet!

Se også:

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen