8 MB cache like rundt hjørnet

Etter at Xeon-plattformen fikk integrert 64-bits prosessering har denne serien blitt enda mer aktuell for servermarkedet. AMD fikk lenge lov til å kjøre eget løp med Opteron, men forskjellene har nå begynt å bli jevnet ut.

På visse ting er AMD Opteron fortsatt overlegen, men når Intel lanserer Xeon "Potomac" ved månedsskiftet er det ikke lenger noen tvil: Xeon har mer cache enn Opteron!

AMD-prosessoren har ikke L3 cache i det hele tatt. L3 cache er tregere enn L2 cache, men representerer allikevel stor ytelsesforskjell fra å aksessere de samme instruksjonene i RAM. "Potomac" blir integrert med hele 8 MB L3 cache, noe som i praksis betyr at man slipper å aksessere RAM i like stor grad som tidligere.

Prosessoren har 1 MB L2 cache og blir produsert med 90 nm teknikk. Forventningene til klokkefrekvens for "Potomac" ligger på 3,33 GHz eller høyere.

"Cranford" er en annen Xeon-prosessor som er spesielt rettet mot "entry-level" 4-veis servere. Denne vil trolig bli introdusert på samme tidspunkt som "Potomac". Det skal bli interessant å se hvorvidt "Cranford" faktisk vil få noen innvirkning på prisnivået for 4-veis servere.

"Potomac" rettes mot "high-end"-systemer og vil naturligvis ligge noe høyere pris - spesielt grunnet den rause mengden L3-cache.

(Kilde: X-bit labs)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen