85 prosent dobbelkjerne i 2006

Dobbelkjerner er definitivt fremtiden for de fleste prosessorleverandørene ettersom man ikke lenger kan flytte grensene like markant med tanke på MHz eller rene arkitekturmessige forbedringer i kjernen. Både AMD og Intel planlegger å introdusere slike prosessorer i løpet av neste år, men det kan nok se ut som om sistenevnte er et lite hode foran med tanke på spesielt aggressiv utrullingspolitikk både i notebook-, desktop- og server-markedet.

Intel-president Paul Otellini holdt en orientering om dobbelkjerner på Intel Developer Forum denne uken og kunne bekrefte mye av den informasjonen som foreløpig har eksistert som rykter.

40% dobbelkjerne på desktopen neste år
Pentium 4 kommer til å bli flyttet over på dobbelkjerne i løpet av neste år og man regner med at 40 prosent av alle leveranser på desktop vil inneholde slik teknologi i 2006. Otellini bekreftet Pentium 4 med 2 MB cache for lansering mot slutten av dette året. Et veikart hos japanske PC Watch påstår at denne prosessoren vil kjøre på 3,8 GHz.

Det virker som om Intel forsøker å ta fokuset vekk i fra ren ytelsesøkning ved hjelp av MHz og istedet introdusere muligheter for multitrådsprosessering, samtidig kjøring av flere virtuelle servere og 64-bits arkitektur. Grunnen til dette henger blant annet sammen med stadig større utfordringer med varmeutvikling ved høyere klokkefrekvens. Ifølge Otellini innstiller man alle tilgjengelige ressurser for fremtidig utvikling mot dobbelkjerne.

"Yonah" for bærbare
Den første dobbelkjerneprosessoren for bærbare datamaskiner utvikles foreløpig under kodenavnet "Yonah". 70 prosent av alle notebook-prosessorer bruker dobbelkjerne i 2006.

Serversystemene er sannsynligvis det segmentet som vil dra mest nytte av dobbelkjerneprinsippet ettersom det her gjerne er snakk om tung, kontinuerlig prosessering av data. Et 4-veis "Montecito"-system basert på Windows operativsystem ble faktisk demonstrert under Otellini sin tale.

Møter konkurranse
Det store spørsmålet med tanke på kommende serversystemer er hvordan Intel vil plassere Xeon i markedet. Prosessoren møter enorm konkurranse fra AMD Opteron, noe som har kommet kundene til gode i form av stadig lavere priser. Otellini kommenterte verken kommende Xeon-prosessorer eller den planlagte flettingen av Itanium og Xeon ned i samme sokkel. Med såpass betydelig konkurranse fra Opteron synes dette faktisk som en fornuftig strategi da Xeon er deres viktigste server-prosessor.

Intel vil nok gjerne at Xeon skal gjenspeile stabilitet og det ville ikke vært et spesielt heldig inntrykk dersom selskapet skulle være nødt til å endre lanseringsplaner. Dersom man ser det på denne måten er det faktisk bedre å holde kortene tett til brystet og unngå risiko for offisielt å måtte innrømme forsinkelser eller andre problemer. Vanligvis pleier ikke dette å være noe stort spørsmål for Intel, ettersom standard politikk er å nekte kommentar rundt produkter som ikke er lansert.

85% dobbelprosessorer i servere i 2006
Man regner med at 85 prosent av alle serverprosessorer som leveres i 2006, dvs. Itanium og Xeon, vil inneholde dobbelkjerner. Etter hvert skal antallet økes til både fire og åtte kjerner, noe som trolig først vil bli introdusert for serverplattform.

Utviklingen av dobbelkjerneprosessorer vil hovedsaklig foregå på 90- og 65 nm-teknologi. Sun Microsystems og Hewlett-Packard kommer også til å introdusere prosessorer med lignende dual-teknologi i løpet av neste år. IBM kommer til å fortsette med sin Power-arkitektur, som først ble lansert på dobbelkjerne med G4 allerede i 2001.

(Kilder: Cnet, Extremetech, Intel)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen