85 000 kroner gir deg svært heftig ytelse
(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

85 000 kroner gir deg svært heftig ytelse

Vi prøvekjører et kompakt PC-monster.

En gang i blant dukker det opp maskinvare som er så rå at vi ikke kan unngå å skrive om det, eller for den saks skyld ha det i hus for å tafse litt på godsakene – selv om vi strengt tatt ikke helt vet hva vi skal gjøre med alle kreftene.

Dette skjedde senest nå på vårparten, da databutikken Digital Impuls med Haakon **DP** Jensen i spissen snekret sammen et fasekjølt spillbeist av dimensjoner.

Så da vi fikk forespørsel om å ta en kikk på en ny spesialbygd verstingmaskin fra det samme opphavet, lot vi oss ikke be tre ganger.

Stor var derfor overraskelsen når vi omsider fikk i hus noe som hverken raget i høyden eller hadde blinkende lys. Var det en feilleveranse eller en dårlig spøk?

Spesifikasjoner:

 • Prosessor: Intel Xeon E5-2699 v3, 18 kjerner, 2,3 – 3,1 GHz
 • Skjermkort: EVGA GeForce Titan X 12 GB
 • Hovedkort: ASRock X99 E-ITC/ac
 • Lagring: Samsung SM951 PCIe M.2 512 GB
 • Minne: Avexir Platinum DDR4 2400MHz 2x8 GB PC4-19200 C16
 • Kabinett: Phanteks Enthoo EVOLV ITX sort med vindu
 • Strømforsyning: Fortron AURUM 650W ATX modulær
 • Radiator: 2x EK CoolStream PE 240 (2 x 120mm)
 • Vannblokk skjermkort: EK-FC Titan X
 • Vanntank: EK-RES X3 110
 • Pumpe: EK-DDC 3.2 PWM, 24,5 dB, 800L/hr
 • Vifter: 4 x EK-Vardar F2-120 (1450 RPM)
 • Operativsystem: Microsoft Windows 8.1 Pro
 • Annet: Nipler, slanger, vinkelrør, blått vann, montering, testing mm.
 • Totalpris: omtrent 85 000 kroner
Foto: Vegar Jansen, Tek.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ikke dine typiske komponenter

Det viste seg likevel snart at det var ekte vare vi hadde fått. Gjennom sidevinduet kunne vi skimte et ryddig interiør med vannkjøling av både prosessor og grafikkort. Solide 240-millimeters radiatorer var klemt inn både i toppen og fremre del av kabinettet.

Den drøye prislappen, som akkurat for denne datamaskinen havner på hele 85 000 kroner, er det i hovedsak prosessoren som har skylden for. Dette er nemlig en sak vi vanligvis finner i datautstyr du ikke har råd til å ha i hus, nemlig en Intel Xeon E5-2699 v3.

Hvis ikke dette sier deg så mye, så er dette en prosessor som kan skilte med atten (ja 18) kjerner og 45 megabyte cache. Umiddelbart er imidlertid det mest imponerende likevel prisen, som ligger på rundt førti tusen kroner før du begynner å regne inn moms i tillegg.

Siden prosessoren også støtter Hyper-Threading (Ekstra) snakker vi om 36 logiske prosessorkjerner.

Intel Xeon E5-2699 v3 er som nevnt ikke noe du pleier å ha i vanlige hjemmedatamaskiner, men snarere ment for tunge servere og spesialiserte arbeidsstasjoner. Men siden den bruker den samme sokkelen som Intels Haswell-E ekstremprosessorer, altså LGA2011-3, kan den også brukes i en vanlig PC.

Hvis du da har råd til en.

Til å jobbe sammen med dette monsteret har vi 16 GB DDR4-minne, et EVGA Nvidia GeForce Titan X med 12 GB videominne og en veldig seriøs SSD fra Samsung. Hele sulamitten sitter på verdens første Mini-ITX-hovedkort med Intels X99-brikkesett: ASrock X99E-ITX/ac.

Titan X-kortet kjøres for øvrig på 1.275 volt, som er mer enn standard styrke, og er da naturligvis overklokket.

I det hele tatt snakker vi om et ganske så heftig oppsett for den som skulle ha bruk for slike krefter, og det ekstra fine her er at det heller ikke tar uforskammet mye plass. Det ovennevnte er klemt inn i et Phanteks Enthoo EVOLV ITX-kabinett – som vi i fjor testet i en større utgave – sammen med et komplett vannkjølingsopplegg.

Resultatet er en liten, heftig og ikke minst stillegående pakke dynamitt.

Vi starter forsiktig med noen bilder av det innbydende eksteriøret. Kabinettet er som nevnt et Phanteks Enthoo EVOLV ITX – vi har riktignok ikke testet akkurat denne mindre utgaven, men vi var veldig fornøyd med storebror.

Husk at du også kan klikke på bildene for å se dem i enda større versjon.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no
Foto: Vegar Jansen, Tek.no
Foto: Vegar Jansen, Tek.no
Foto: Vegar Jansen, Tek.no

På denne siden har vi fjernet sidedøren, slik at vi kan få et godt bilde av datamaskinens interiør. Av bildene kan vi se at det unektelig er litt trangt med vannkjøling i et såpass lite kabinett, men det er fullt mulig å få til dersom man holder orden i sysakene og unngår rot.

For ikke å glemme at det blir knapt med plass til harddisker.

Husk at du også kan klikke på bildene for å se dem i enda større versjon.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no
Foto: Vegar Jansen, Tek.no
Foto: Vegar Jansen, Tek.no
Detalj som viser CPU-blokka over den kjappe M.2-SSD-en fra Samsung.
Detalj som viser CPU-blokka over den kjappe M.2-SSD-en fra Samsung. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

En av våre største hodepiner når det kommer til å hanke inn hele datamaskiner og ikke bare datakomponenter, er å finne ut hva i all verden vi skal sammenligne den med.

I akkurat dette tilfellet er det ekstra vanskelig, ettersom Intel-prosessoren er langt utenfor det vi vanligvis tester. Her snakker vi ikke om en prosessor som sikter mot «mest for pengene» eller «beste overklokker» eller «ultimate spillprosessor» – til det koster den for mye og har så mange kjerner at ingen enkeltspill klarer å utnytte all kraften likevel. Og overklokking er svært lite aktuelt for en Xeon-prosessor.

For best spillytelse vil det faktisk være smartere å satse på en rimeligere firekjernet prosessor med høyere klokkefrekvens.

Vi fant det i det hele tatt vanskelig å finne testprogrammer som kunne utnytte hele prosessoren. For eksempel bruker vi vanligvis Handbrake 0.95 til filmkonvertering, men med dette programmet bestemte prosessoren seg å ta det hele med knusende ro – rundt 25 til 30 prosent av kapasiteten ble utnyttet.

Dette fikk likevel konverteringsjobben til å bli gjort på fem og et halvt minutt, men vi ser jo at det er stort potensial for forbedring dersom den kjører på full guffe.

Et annet program vi gjerne bruker er Cinebench, og der hadde vi mer hell. Her kunne vår mangekjernede Xeon-venn virkelig få strekke på beina, og det er faktisk ganske skøy å se på.

Vi benyttet anledningen til å sammenligne dagens testeksemplar med skjermkortriggen vår, samt monsteret fra Digital Impuls som ble testet nå på vårparten.

I dette programmet parkerer Xeon-prosessoren all konkurranse, men OpenGL-resultatene ble selvsagt en annen affere. Selv et overklokket Titan X kommer til kort mot fire GeForce GTX 980.

Våre vante spilltester ble i det hele tatt en litt merkelig greie Ettersom vi snakker om en helt vannkjølt datamaskin, er det ikke sånn at vi fritt kan bytte grafikkort, og prosessoren må av naturlige årsaker forbli i den lille tassen – den er ikke kompatibel med noen av oppsettene vi bruker til vanlig.

Videre klarer altså ikke testprogrammene eller spillene å utnytte kraften i prosessoren. Et eksempel er 3DMark, der belastningen på vanlige prosessorer med fire kjerner ligger på rundt femti prosent. Med Intel Xeon-prosessoren lå den snarere på fem prosent – den blir altså knapt lunken gjennom en lenger økt.

Men selv om Tassen – som vi også kalte vårt testeksemplar – ikke var bygd spesielt for spilling, var det også interessant å se hvordan den faktisk gjør. Igjen var det skjermkortriggen og den nevnte monstermaskinen som fikk lov til å være det vi målte mot.

I Hitman: Absolution har vi satt Tassen opp mot Monstermaskinen og skjermkortriggen, hvor de to sistnevnte er utstyrt med Nvidia GeForce GTX 980 grafikk. Som vi allerede har sett har ikke GeForce Titan X-kortet i Tassen sjanse mot fire av dem, men mot den ene i skjermkortriggen er det ikke noe problem å slå.

Så hva med Nvidias nyeste kort, GeForce GTX 980 Ti? Putter vi en av disse i riggen i stedet, ser vi at avstanden opp til det overklokkede Titan X-kortet krymper betraktelig.

Hvis vi beholder GTX 980 Ti i skjermkortriggen og bytter til Metro: Last Light, får vi faktisk enda mindre forskjell. For Tassens del kunne vi se at spillet ikke belastet prosessoren mer enn omtrent 20 prosent av kapasitet. Sånn sett hadde nok en høyere klokket prosessor med færre kjerner vært å foretrekke.

Svært kjapp SSD

Vi kommer heller ikke utenom å skrive noen linjer om SSD-en som sitter i denne PC-en. Den lille pinnen fra Samsung byr på uanstendig god ytelse, som vi med benchmarkprogrammet ATTO målte til 2248 MB/s ved lesing og 1599 MB/s ved skriving.

Det er litt bedre leseytelse og litt dårligere skriveytelse enn OCZ RevoDrive 350, som er den kjappeste SSD-en vi har testet hittil. Riktignok ble RevoDrive testet på et annet system, men her skal det i teorien ikke være store forskjellen uansett.

Også testprogrammet AS SSD kunne fortelle oss at Samsung SM951 ikke er en gjennomsnittlig SSD, ved å kverne ut en totalsum på 1909 poeng – kun seksti poeng bak den nevnte RevoDriven fra OCZ.

Vi kjørte også Anvil's Storage Utilities, som lager et tall på bakgrunn av målte IOPS, responstid og forskjellige hastigheter over forskjellige typer og størrelser data. Her fikk vi den høyeste totalsummen noensinne: 8125 poeng, noe som er nesten 800 poeng mer enn det RevoDrive 350 taklet. Men igjen må vi få nevne at den sitter i en langt sterkere datamaskin.

Spesielt interesserte kan ta en kikk på de fullstendige resultatene fra sistnevnte test.

Hot hot hot

Vannkjøling som inkluderer bruken av store radiatorer og stillegående vifter betyr at du kan bygge en meget kraftig PC og likevel slippe unna med ganske lite støy. Akkurat dette har også Digital Impuls gjort med sin lille tass, men vi er ikke sikker på om de har valgt det riktige kabinettet til akkurat våre komponenter.

Når vi fjerner frontpanelet ser vi de to viftene som dytter luft inn i kabinettet. Men denne luften blir straks varmet opp av den bakenforliggende radiatoren.
Når vi fjerner frontpanelet ser vi de to viftene som dytter luft inn i kabinettet. Men denne luften blir straks varmet opp av den bakenforliggende radiatoren. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

GeForce Titan X-kortet har en standard TDP på 250 watt, men med overklokking snakker vi nok om nærmere 350 watt. Selve prosessorens tall ligger på 145 watt. I et lite kabinett med begrensede luftemuligheter kan dette fort bli varmt – og det er akkurat det det blir på denne PC-en.

En av hovedgrunnene til dette er en mangel på kjølig luft som finner veien inn i kabinettet. Ettersom luften som trekkes inn gjennom fronten straks blir varmet opp av radiatoren rett bak frontviftene, fører dette til rask oppvarming av de innvendige komponentene og til at toppradiatoren blir fóret med varm luft.

Hvor varmt det blir? La oss si at redaksjonen var enige om at det nærtil luktet svidd elektronikk etter en times kjøring av spillet Metro: Last Light. Utvendig holdt kabinettets topplate en temperatur på femti grader, og med vår målepistol kunne vi lese av over seksti grader på den lille innvendige vanntanken. Hovedkortets kjøleribber holdt godt over åtti grader, SSD-pinnen 73 grader og det var områder på grafikkortet som leste hundre grader.

Varmt nok!
Varmt nok! Foto: Vegar Jansen, Tek.no

De innebygde sensorene kunne melde om rundt 70 grader på prosessoren og 75 grader på GPU – ingen direkte krise der, men nå skal vi også huske på at prosessoren ikke jobber spesielt hardt under spilling.

Ned med tempen

Et betimelig spørsmål ble da om denne kjøleløsningen virkelig holdt mål med vårt oppsett. Det spørsmålet stilte vi også til Haakon Jensen i Digital Impuls, som jo måtte si seg enig i at temperaturene var i litt drøyeste laget.

Justeringen sørget blant annet for å sende vannet i en annen bane.
Justeringen sørget blant annet for å sende vannet i en annen bane. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Men det viste seg at Jensen også er en handlingens mann. Han fikk byttet ut to av viftene med en litt raskere variant på 1850 RPM, mens kjølevannstrømmen ble omdirigert til å kjøre gjennom toppradiatoren først. I tillegg ble Titan X-kortet utstyrt med den originale BIOS-en, slik at systemet ikke genererte mer varme enn en vanlig oppsatt PC av dette kaliberet.

Det hjalp så absolutt.

Nå fikk vi helt andre målinger, der snittemperaturen på de forskjellige målepunktene sank med rundt ti grader. Vi snakker fremdeles om en liten varmeboks, men det er uansett ikke til å komme bort fra ved bruk av såpass potente komponenter. Og selv om vi kunne merke hakket mer støy med et par raskere vifter innabords, er det fremdeles en ganske så stillegående datamaskin vi snakker om – selv under tung belastning.

Med den lille men kraftige datamaskinen på lån fra Digital Impuls i hus, var det første vi ønsket oss flere gode måter å teste den på. For hva i all verden skal vi vanlige dødelige med en Intel Xeon E5-2699 v3 – en prosessor med 18 kjerner og Hyper-Threading?

Etter flere dager med denne tassen står vi egentlig fremdeles uten noe godt svar, og innser at det kanskje ikke bare er prisen som gjør at prosessorer av dette kaliberet ikke markedsføres mot mannen i gata. For «vanlig» databruk er dette overkill deluxe – i hvert fall i 2015. Det inkluderer spilling, uansett hvor fjonge spilltitler og høyoppløste skjermer du har.

Driver du av en eller annen grunn med uanstendige mengder rendring, simulasjoner eller andre massive kalkulasjoner du ikke kan lempe over på et grafikkort, kan det kanskje ha noe for seg. Men da stiller du i en helt spesiell klasse, og har sikkert mer peiling på den typen bruk enn det vi egentlig har.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

For spill og mer normale dataoppgaver vil det være bedre å gå for en «vanlig» ekstremprosessor.

Med Nvidia GeForce Titan X har også den lille datamaskinen et grafikkort som også er litt for spesielt til at det er noe vi finner hos den gjengse databruker. Vi hadde heller gått for et GeForce GTX 980 Ti og spart mellomlegget dersom det i hovedsak var spillytelse vi siktet mot.

Men den råkjappe SSD-en fra Samsung ville vi gladelig beholdt – hastigheter på over 2,2 GB/s ved lesing og ganske nøyaktig 1,6 GB/s ved skriving er ikke akkurat hverdagskost.

Sterkt og hett

Det er unektelig noe veldig tiltalende med selve ideen om mye kraft i en liten og stillegående pakke, men mye datamuskler på trange plasser kan fort bli varmt. Så når du føler at du svir hånden når du tar på kabinettets topplate etter en times gaming, er det i vår bok et tegn på at noe ikke er helt optimalt.

Det er naturligvis ingen problemer under lavere belastninger, men du kjøper jo ikke så heftige komponenter for å i hovedsak la dem gå på tomgang.

Så virkelig fornøyd ble vi egentlig ikke før vår mann i Digital Impuls kuttet overklokkingen av grafikkortet og fikk justert kjøleløsningen. Da satt vi plutselig med et lite og stillegående system som virkelig kan ta en hvilken som helst utfordring – uten at det nærmest lukter svidd.

Uheldigvis er det ingen utfordringer vi kommer på i farta som egentlig rettferdiggjør kjøpet av prosessoren, men det betyr ikke at vi ikke har lyst på den. For jøsseball så gøy det er å ha såpass mye krefter under panseret for de gangene vi virkelig har bruk for det.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen