85 000 kroner gir deg svært heftig ytelse
(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

85 000 kroner gir deg svært heftig ytelse

Vi prøvekjører et kompakt PC-monster.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Med den lille men kraftige datamaskinen på lån fra Digital Impuls i hus, var det første vi ønsket oss flere gode måter å teste den på. For hva i all verden skal vi vanlige dødelige med en Intel Xeon E5-2699 v3 – en prosessor med 18 kjerner og Hyper-Threading?

Etter flere dager med denne tassen står vi egentlig fremdeles uten noe godt svar, og innser at det kanskje ikke bare er prisen som gjør at prosessorer av dette kaliberet ikke markedsføres mot mannen i gata. For «vanlig» databruk er dette overkill deluxe – i hvert fall i 2015. Det inkluderer spilling, uansett hvor fjonge spilltitler og høyoppløste skjermer du har.

Driver du av en eller annen grunn med uanstendige mengder rendring, simulasjoner eller andre massive kalkulasjoner du ikke kan lempe over på et grafikkort, kan det kanskje ha noe for seg. Men da stiller du i en helt spesiell klasse, og har sikkert mer peiling på den typen bruk enn det vi egentlig har.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

For spill og mer normale dataoppgaver vil det være bedre å gå for en «vanlig» ekstremprosessor.

Med Nvidia GeForce Titan X har også den lille datamaskinen et grafikkort som også er litt for spesielt til at det er noe vi finner hos den gjengse databruker. Vi hadde heller gått for et GeForce GTX 980 Ti og spart mellomlegget dersom det i hovedsak var spillytelse vi siktet mot.

Men den råkjappe SSD-en fra Samsung ville vi gladelig beholdt – hastigheter på over 2,2 GB/s ved lesing og ganske nøyaktig 1,6 GB/s ved skriving er ikke akkurat hverdagskost.

Sterkt og hett

Det er unektelig noe veldig tiltalende med selve ideen om mye kraft i en liten og stillegående pakke, men mye datamuskler på trange plasser kan fort bli varmt. Så når du føler at du svir hånden når du tar på kabinettets topplate etter en times gaming, er det i vår bok et tegn på at noe ikke er helt optimalt.

Det er naturligvis ingen problemer under lavere belastninger, men du kjøper jo ikke så heftige komponenter for å i hovedsak la dem gå på tomgang.

Så virkelig fornøyd ble vi egentlig ikke før vår mann i Digital Impuls kuttet overklokkingen av grafikkortet og fikk justert kjøleløsningen. Da satt vi plutselig med et lite og stillegående system som virkelig kan ta en hvilken som helst utfordring – uten at det nærmest lukter svidd.

Uheldigvis er det ingen utfordringer vi kommer på i farta som egentlig rettferdiggjør kjøpet av prosessoren, men det betyr ikke at vi ikke har lyst på den. For jøsseball så gøy det er å ha såpass mye krefter under panseret for de gangene vi virkelig har bruk for det.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen