85 000 kroner gir deg svært heftig ytelse
(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

85 000 kroner gir deg svært heftig ytelse

Vi prøvekjører et kompakt PC-monster.

En av våre største hodepiner når det kommer til å hanke inn hele datamaskiner og ikke bare datakomponenter, er å finne ut hva i all verden vi skal sammenligne den med.

I akkurat dette tilfellet er det ekstra vanskelig, ettersom Intel-prosessoren er langt utenfor det vi vanligvis tester. Her snakker vi ikke om en prosessor som sikter mot «mest for pengene» eller «beste overklokker» eller «ultimate spillprosessor» – til det koster den for mye og har så mange kjerner at ingen enkeltspill klarer å utnytte all kraften likevel. Og overklokking er svært lite aktuelt for en Xeon-prosessor.

For best spillytelse vil det faktisk være smartere å satse på en rimeligere firekjernet prosessor med høyere klokkefrekvens.

Vi fant det i det hele tatt vanskelig å finne testprogrammer som kunne utnytte hele prosessoren. For eksempel bruker vi vanligvis Handbrake 0.95 til filmkonvertering, men med dette programmet bestemte prosessoren seg å ta det hele med knusende ro – rundt 25 til 30 prosent av kapasiteten ble utnyttet.

Dette fikk likevel konverteringsjobben til å bli gjort på fem og et halvt minutt, men vi ser jo at det er stort potensial for forbedring dersom den kjører på full guffe.

Et annet program vi gjerne bruker er Cinebench, og der hadde vi mer hell. Her kunne vår mangekjernede Xeon-venn virkelig få strekke på beina, og det er faktisk ganske skøy å se på.

Vi benyttet anledningen til å sammenligne dagens testeksemplar med skjermkortriggen vår, samt monsteret fra Digital Impuls som ble testet nå på vårparten.

I dette programmet parkerer Xeon-prosessoren all konkurranse, men OpenGL-resultatene ble selvsagt en annen affere. Selv et overklokket Titan X kommer til kort mot fire GeForce GTX 980.

Våre vante spilltester ble i det hele tatt en litt merkelig greie Ettersom vi snakker om en helt vannkjølt datamaskin, er det ikke sånn at vi fritt kan bytte grafikkort, og prosessoren må av naturlige årsaker forbli i den lille tassen – den er ikke kompatibel med noen av oppsettene vi bruker til vanlig.

Videre klarer altså ikke testprogrammene eller spillene å utnytte kraften i prosessoren. Et eksempel er 3DMark, der belastningen på vanlige prosessorer med fire kjerner ligger på rundt femti prosent. Med Intel Xeon-prosessoren lå den snarere på fem prosent – den blir altså knapt lunken gjennom en lenger økt.

Men selv om Tassen – som vi også kalte vårt testeksemplar – ikke var bygd spesielt for spilling, var det også interessant å se hvordan den faktisk gjør. Igjen var det skjermkortriggen og den nevnte monstermaskinen som fikk lov til å være det vi målte mot.

I Hitman: Absolution har vi satt Tassen opp mot Monstermaskinen og skjermkortriggen, hvor de to sistnevnte er utstyrt med Nvidia GeForce GTX 980 grafikk. Som vi allerede har sett har ikke GeForce Titan X-kortet i Tassen sjanse mot fire av dem, men mot den ene i skjermkortriggen er det ikke noe problem å slå.

Så hva med Nvidias nyeste kort, GeForce GTX 980 Ti? Putter vi en av disse i riggen i stedet, ser vi at avstanden opp til det overklokkede Titan X-kortet krymper betraktelig.

Hvis vi beholder GTX 980 Ti i skjermkortriggen og bytter til Metro: Last Light, får vi faktisk enda mindre forskjell. For Tassens del kunne vi se at spillet ikke belastet prosessoren mer enn omtrent 20 prosent av kapasitet. Sånn sett hadde nok en høyere klokket prosessor med færre kjerner vært å foretrekke.

Svært kjapp SSD

Vi kommer heller ikke utenom å skrive noen linjer om SSD-en som sitter i denne PC-en. Den lille pinnen fra Samsung byr på uanstendig god ytelse, som vi med benchmarkprogrammet ATTO målte til 2248 MB/s ved lesing og 1599 MB/s ved skriving.

Det er litt bedre leseytelse og litt dårligere skriveytelse enn OCZ RevoDrive 350, som er den kjappeste SSD-en vi har testet hittil. Riktignok ble RevoDrive testet på et annet system, men her skal det i teorien ikke være store forskjellen uansett.

Også testprogrammet AS SSD kunne fortelle oss at Samsung SM951 ikke er en gjennomsnittlig SSD, ved å kverne ut en totalsum på 1909 poeng – kun seksti poeng bak den nevnte RevoDriven fra OCZ.

Vi kjørte også Anvil's Storage Utilities, som lager et tall på bakgrunn av målte IOPS, responstid og forskjellige hastigheter over forskjellige typer og størrelser data. Her fikk vi den høyeste totalsummen noensinne: 8125 poeng, noe som er nesten 800 poeng mer enn det RevoDrive 350 taklet. Men igjen må vi få nevne at den sitter i en langt sterkere datamaskin.

Spesielt interesserte kan ta en kikk på de fullstendige resultatene fra sistnevnte test.

Hot hot hot

Vannkjøling som inkluderer bruken av store radiatorer og stillegående vifter betyr at du kan bygge en meget kraftig PC og likevel slippe unna med ganske lite støy. Akkurat dette har også Digital Impuls gjort med sin lille tass, men vi er ikke sikker på om de har valgt det riktige kabinettet til akkurat våre komponenter.

Når vi fjerner frontpanelet ser vi de to viftene som dytter luft inn i kabinettet. Men denne luften blir straks varmet opp av den bakenforliggende radiatoren.
Når vi fjerner frontpanelet ser vi de to viftene som dytter luft inn i kabinettet. Men denne luften blir straks varmet opp av den bakenforliggende radiatoren. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

GeForce Titan X-kortet har en standard TDP på 250 watt, men med overklokking snakker vi nok om nærmere 350 watt. Selve prosessorens tall ligger på 145 watt. I et lite kabinett med begrensede luftemuligheter kan dette fort bli varmt – og det er akkurat det det blir på denne PC-en.

En av hovedgrunnene til dette er en mangel på kjølig luft som finner veien inn i kabinettet. Ettersom luften som trekkes inn gjennom fronten straks blir varmet opp av radiatoren rett bak frontviftene, fører dette til rask oppvarming av de innvendige komponentene og til at toppradiatoren blir fóret med varm luft.

Hvor varmt det blir? La oss si at redaksjonen var enige om at det nærtil luktet svidd elektronikk etter en times kjøring av spillet Metro: Last Light. Utvendig holdt kabinettets topplate en temperatur på femti grader, og med vår målepistol kunne vi lese av over seksti grader på den lille innvendige vanntanken. Hovedkortets kjøleribber holdt godt over åtti grader, SSD-pinnen 73 grader og det var områder på grafikkortet som leste hundre grader.

Varmt nok!
Varmt nok! Foto: Vegar Jansen, Tek.no

De innebygde sensorene kunne melde om rundt 70 grader på prosessoren og 75 grader på GPU – ingen direkte krise der, men nå skal vi også huske på at prosessoren ikke jobber spesielt hardt under spilling.

Ned med tempen

Et betimelig spørsmål ble da om denne kjøleløsningen virkelig holdt mål med vårt oppsett. Det spørsmålet stilte vi også til Haakon Jensen i Digital Impuls, som jo måtte si seg enig i at temperaturene var i litt drøyeste laget.

Justeringen sørget blant annet for å sende vannet i en annen bane.
Justeringen sørget blant annet for å sende vannet i en annen bane. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Men det viste seg at Jensen også er en handlingens mann. Han fikk byttet ut to av viftene med en litt raskere variant på 1850 RPM, mens kjølevannstrømmen ble omdirigert til å kjøre gjennom toppradiatoren først. I tillegg ble Titan X-kortet utstyrt med den originale BIOS-en, slik at systemet ikke genererte mer varme enn en vanlig oppsatt PC av dette kaliberet.

Det hjalp så absolutt.

Nå fikk vi helt andre målinger, der snittemperaturen på de forskjellige målepunktene sank med rundt ti grader. Vi snakker fremdeles om en liten varmeboks, men det er uansett ikke til å komme bort fra ved bruk av såpass potente komponenter. Og selv om vi kunne merke hakket mer støy med et par raskere vifter innabords, er det fremdeles en ganske så stillegående datamaskin vi snakker om – selv under tung belastning.

Til slutt: oppsummering >>>

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen