83-åring fikk verdens første 3D-printede kjeve

Teknofil 83-åring fikk verdens første 3D-printede kjeve

83-åring fikk verdens første 3D-printede kjeve

Underkjeve på eldre frue ble erstattet takket være 3D-printing.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Da en 83 år gammel kvinne fikk en alvorlig infeksjon i underkjeven, visste hun ikke at hun skulle skrive historie. Av mangel på andre alternativer besluttet legene å like greit bytte ut underkjeven med et implantat skapt ved hjelp av en 3D-printer.

Den bemerkelsesverdige fortellingen utspant seg i Nederland og skal være den første gangen et inngrep er blitt foretatt med et 3D-printet implantat.

Titan-kjeve

Vanligvis pleier leger å rekonstruere kroppsdeler på en helt annen måte, men på grunn av kvinnens alder og en rekke andre faktorer, var dette for risikabelt. Legene jobbet derfor sammen med implantatselskapet Xilloc for å skape en funksjonell 3D-printet modell.

Implantatet er lagd av titan, som ble 3D-printet fra titan i pulverform via en prosess kjent som lasersmelting. Denne teknikken tar i bruk en laser for å fusjonere pulveret lag for lag.

Designen på implantatet ble skapt ved hjelp av vanlige 3D-printermetoder. Etter at den kunstige kjeven var ferdigprodusert, ble den sprayet med et stoff som etterlikner beinvev. Deretter ble kjeven kirurgisk festet til kvinnens hodeskalle.

Stort potensiale

83-åringen kunne snakke og svelge normalt allerede dagen etter operasjonen, og har siden gjennomgått en hel operasjon av munnen etter at inngrepet hadde leget ferdig.

3D-printing gjør at proteser og implantater blir tilpasset pasientene på en mest mulig nøyaktig måte. Hva som skjer videre innen denne utviklingen gjenstår å se, men det kan fort tenkes at proteser til armer og bein, og etter hvert erstatninger for interne organer kan bli mulig ved hjelp av 3D-printing.

(Kilde: DePers)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen