Anmeldelse

80-tallet vender tilbake

Cobra

Studio
Kino: Warner Bros.
Blu-ray: Warner Bros. Entertainment
Produksjonsår: 1986
Norsk tittel: Cobra
Utgivelsesdato Blu-ray: 09.02.2011

Disk
Antall: 1
Type: 25 GB Blu-ray Disc
Sone: ABC
Lengde: 01:27:03
Kapitler: 27
Størrelse: 18,1 GB
Boks: Blue BD Case

Video
Sideforhold: 16x9 1.85:1
Originalt sideforhold: 1.85:1
Oppløsning: 1080p
Video-kodek: VC-1

Audio: DTS-HD Master Audio 5.1: engelsk, Dolby Digital 5.1: russisk, Dolby Digital 2.0: fransk, italiensk, spansk, tsjekkisk, polsk, Dolby Digital 1.0: portugisisk (Brasil)
Undertekster: Norsk, svensk, dansk, finsk, fransk, kastiljansk, nederlandsk, mandarin, kantonesisk, spansk, portugisisk, tsjekkisk, gresk, polsk, russisk, thai, for hørselshemmede: engelsk, italiensk

Ekstramateriale video: SD
Ekstramateriale audio: Dolby Digital 2.0

Testet med LG 50PS3000Harman/Kardon AVR255Harman/Kardon HKTS11PS3

Møt Cobra – vær en dust i nærvær av ham og han kommer til å kverke deg! Som politimann blir han satt til å beskytte en hjelpesløs kvinne mot en enorm gjeng med gærninger. Dette kan det bare bli blodbad av.

Filmen

"Aldersgrense: Forbudt" er det som møter en på Medietilsynets database når man søker opp Cobra. Joda, filmen er voldelig og sånn, men jeg tror vi tåler dette i 2011, tross alt. Liker du ikke hjernedøde actionfilmer fra 80-tallet kan du egentlig slutte å lese anmeldelsen her og nå.

Sjekk hvor kul Sly er på coveret med pilotbriller og fyrstikk i munnen. Sånn er han i filmen også, bare han sier diverse catchphrases i tillegg – som "Just a little one" når de påstår at han har holdningsproblemer.

Les også: Blu-ray-utgivelser i februar

Cobra er skikkelig 80-talls – her er det motivløse, idiotiske og uendelig mange skurker, beinharde helter, sleipe fotografer og fullstendig hjelpesløse kvinner med sans for morderiske politimenn. På 80-tallet bestemte de seg for at realisme ble for dumt og satte i gang et hardkjør med logiske brister og tåpeligheter, for i filmens verden, der kan alt gå an!

Det verste er at dette fungerer som bare rakkern i Cobra. Den er morsom, den er underholdende, den har stilig action. Bare sørg for å legg igjen kravene til The Wire-realisme på politi-og-røver-skildringen, så kommer du langt.

Greia med mordergjengen blir aldri helt forklart, og det er flere løse tråder i denne filmen enn på en tilfeldig syklubb – hva skjedde for eksempel med grunnleggende politietterforskning? Hvorfor klarer ikke politiet å finne ut noe som helst når mordergjengen viser seg å være såpass slappe med tanke på å etterlate seg spor på åstedene?


Slike ting er direkte latterlig, men det er hele sjarmen ved filmer som dette. Man skal ikke ta det for seriøst, man skal bare danse og le slik de angivelig gjorde på 80-tallet.

Cobra er ikke uten sine seriøse momenter – eller forsøk på det. Kritikken av det slappe rettsvesenet er på sin plass den dag i dag, men Cobra er kanskje ikke den beste filmen å henvise til når man vil ta opp akkurat dette. Likevel, filmen skal ha for å prøve.

Cobra er med andre ord et herlig stykke film, for de som ikke har noe i mot konstante hull i fortellingen, voldelig action og stereotypiske rollefigurer. Se den med et smil og vennegjengen!

Teknisk

Video

Cobra dukker opp i HD med 1080p/VC-1 og sideforhold 16x9 1.85:1. Det er litt vanskelig å bedømme bildet på denne Blu-ray-utgivelsen. Det er tidvis ganske kornete og av og til litt mykt, men etter min mening ser det ut til at det er slik kildematerialet er, og skyldes ikke nødvendigvis overføringen til Blu-ray. Bildet i Cobra kan dermed aldri bli helt det store for HD-nerder, men ellers er dette en grei gjengivelse.

Bildet er tidvis skarpt også, og har sterke innslag av svarttoner, som for eksempel når Sylvester møter de kjipe etterforskerne i frakk om natta, med skyskrapere i bakgrunn. Dette ser veldig fint ut, og det samme kan sies om de tidvise nærbildene av Sylvester som avslører porer og tredagersskjegg lett som bare dét. Bildet får derfor godkjent, selv om det ikke er top-notch.

Audio

Cobra blir presentert i DTS-HD Master Audio 5.1 på Blu-ray. Filmen er opprinnelig stereofonisk (Ultra Stereo), og dette merkes med tanke på den forholdsvis lave aktiviteten i surround-høyttalerne. Musikk er den faktoren som gjør seg mest gjeldende rundt oss, og kan ofte høres svakt i de bakre høyttalerne. Ved spesielt actionfylte scener kan man også registrere billyder og rikosjettlyder rundt i rommet.

Bassen får ikke alltid kjørt seg like godt i denne filmen, når vi forventer oss et realt trøkk fra slag eller skyting, får vi ofte et mer pløsete resultat i stedet. Dette kommer garantert av kildematerialet, og da får vi bare godta det. Stemmebruk er som regel klar og tydelig, men noen ganger mumler Sylvester såpass mye at det er vanskelig å forstå. Nok en gang: ikke gjengivelsens skyld. Lyden i Cobra later derfor til å være så god som den kan få blitt ved å samtidig være trofast mot kilden.

Ekstramateriale

  • Commentary with Director George P. Cosmatos
  • Behind the Scenes
  • Theatrical Trailer

Konklusjon

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

Cobra er en festlig 80-tallsfilm som først og fremst fungerer ypperlig som underholdning. Lyd og bilde er kanskje så som så, men det får neppe blitt særlig bedre etter hva jeg kan se. Ekstramaterialet er marginalt, men bryr du deg ikke om dette vil Cobra være et godt kjøp på Blu-ray.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen