GUIDE: 8 feil alle fotografer gjør
Guide
(Bilde: iStock_000003541104)

8 feil alle fotografer gjør

Slik unngår du å gå i fella.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi gjør alle feil når vi fotograferer. Med nye og avanserte speilreflekskameraer er det mye å passe på, men de fleste feil er lette å unngå. Her er 8 vanlige feil og anbefalte løsninger.

1. Linsedekselet er på

Foto: Wikipedia

Kanskje det mest klassiske av alle kamerablemmer. Alt er klart for å fotografere hele familien i et nøye oppstilt gruppebilde når man opptager at linsedekselet er på.

Ingen stor sak, men antageligvis den tabben som får de fleste til å føle seg som en skikkelig amatør. Spesielt pinlig blir det selvsagt når en eller annen vittig person påpeker at bildet kanskje blir bedre med dekslet av.

Egentlig ikke noe idiotsikkert tips for å unngå dette, men for å begrense slike hendelser til et minimum kan man gjør det til vane å sjekke om linsedekslet faktisk er av.

Les også: 10 tips for bedre portrettbilder

2. Flatt batteri

Få ting er mer irriterende enn et dødt kamera. Uansett hvor mange ganger du slår av og på er og blir kameraet ubrukelig. Den eneste måten du kan rette på dette problemet er å lade batteriet et par timer.

En mer effektiv og tidsbesparende løsning er å ha et ekstra batteri tilgjengelig. Ett i kamera og ett fullt ladet i kamerabagen.

Foto: iStock_000020650466

Les også: 10 tips for bedre vinterbilder

3. Feil hvitbalanse

Hvis du alltid fotograferer med hvitbalansen satt til auto er dette antageligvis ikke noen stort problem. Hvis du derimot er en fotograf som liker å justere hvitbalansen etter lysforholdene kan dette være noe å huske på.

Bruker du innstillingen beregnet for innendørs lyssetting og er ute og fotograferer et landskap kan resultatet bli et meget blått og «kaldt» bilde. Omvendt vil et kamera med hvitbalansen satt til dagslys gi oransje bilder når det blir brukt innendørs

Det meste kan rettes på i Lightroom eller Photoshop, men hvis du vil unngå dette steget så kan en kjapp sjekk av bildet på LCD-skjermen være behjelpelig. Avvik i fargebalansen vil gi deg en pekepinn på at noe ikke stemmer.

Foto: Wikipedia

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen