Guide

7 viktige videoavspillere

Mange bruker datamaskinen til å høre musikk og se video, men mens de fleste operativsystemer nå ikke har noe problemer med å spille av digital musikk direkte, er det ikke like enkelt med video. For å spille av et format kreves det nemlig at riktig kodek (koder/dekoder, det vil si programvare som dekomprimerer et bestemt format til noe datamaskinen kan spille av) er installert på datamaskinen. Siden det finnes hundrevis av disse vil du før eller siden støte på noe ikke PC-en kan spille av automatisk.

Det er mulig å laste ned enkelte kodeker (og i sjeldne tilfeller også nødvendig) men det er også slik at datamaskinens innebygde program for videoavspilling ikke nødvendigvis er det beste med tanke på kvalitet, utnyttelse av maskinkraft og valgmuligheter .

Å laste ned og bruke egen programvare for videoavspilling gjøres for å løse flere problemer samtidig. Flere spillere kommer nemlig med alskens kjente og ukjente kodker innebygd, og i tillegg bruker gjerne spilleren mindre ressurser og har flere muligheter for avanserte innstillinger.

Valgets kvaler
Om du føler at det å velge en avspiller går litt på lykke og fromme - eller rettere sagt prøve og feile - er det helt normalt. De fleste av oss blir ikke motiverte til å sjekke ut andre alternativer før spilleren som vanligvis brukes feiler på et eller annet punkt, eller viser seg å være for vanskelig å bruke.

Men når det skjer er det greit å vite om disse:

GOM Media Player
 (Windows)
Gretech Online Movie Player er sør-koreansk og egentlig myntet på å streame koreansk TV, mens resten av verden kjenner den som en god og allsidig mediespiller. Den har en del til felles med den kjente VLC media player (se lenger ned på siden), som at den kan spille det meste uten å måtte laste ned ekstra kodeker og kan takle ødelagte filer. Undertegnede har faktisk oppdaget at GOM og VLC utfyller hverandre ganske godt - de sjeldne gangene VLC ikke takler jobben kommer som regel GOM til unnsetning, og omvendt.GOM støtter også MCE-fjernkontroller direkte uten ekstra programvare - kjekt for dere med stue-PC.

Media Player Classic Home Cinema (Windows)
Denne programvaren har en litt merkelig historie. Etter at Windows Media Player (WMP) ble stor og tung var det en programmerer som utviklet spilleren Media Player Classic - en spiller som skulle ligne på den gamle og lette utgaven av WMP, men samtidig ha moderne funksjonalitet og kunne spille av det meste.

MPC (Media Player Classic) har uten tvil vært en suksess, men har nå ikke vært oppdatert siden 2006. Andre utviklere har derfor bygd videre på denne og lagd en oppdatert spiller med nye funksjoner: MPC-HC eller Media Player Classic Home Cinema.MPlayer (Linux, Mac, Windows)
Denne er bygd på åpen kildekode og gir brukeren stor valgfrihet - men kan også være litt knotete å sette opp for nybegynnere. Selve spilleren er nemlig kommandolinjebasert, noe som betyr at du trenger GUI/front end i tillegg til selve spilleren og kodeker.

The KMPlayer (Windows)
Kanskje en av de aller beste og mest allsidige videoavspillerne er også kjent som K-Multimediaplayer, eller bare KMP, for ikke å forveksles med en avart av MPlayer (se over) som også heter KMPlayer. Spilleren takler avspilling av ødelagte eller delte filer, og de inkluderte kodekene støtter en imponerende mengde formater. Det vil også glede avanserte brukere er det mulig å skifte mellom eksterne og interne filtre og kodeker. Mer


 
VLC media player (Linux, Mac, Windows)
Denne mediespilleren trenger vel strengt tatt ikke så mye spalteplass i akkurat denne artikkelen. VLC er en av verdens mest kjente avspillere, og det er flere grunner til at den har blitt så populær. Den er for alle operativsystemer, kommer fiks ferdig med kodeker og er enkel å ta i bruk - en kjapp installasjon og du kan spille av det aller meste som finnes av musikk og film. I tillegg er den utrolig funksjonsrik, noe som illustreres godt i vår artikkel om fem fine triks i VLC.

Zoom Player Standard (Windows)
Om du har lyst på siste utgave av Zoom Player (v7) må du punge ut, men den to år gamle gratisversjonen 5.0.2 holder seg da fremdeles godt. Programmet laster ned og installerer nødvendige kodeker i etterkant. For undertegnede er dette for tiden den foretrukne spilleren for MKV-filer med undertekster.Windows Media Player (Mac, Windows)
For den store majoriteten av dere trenger vi vel ikke holde på i det lange og brede om standardavspilleren i Windows. WMP har med tiden blitt god og funksjonsrik, men en god del entusiaster fortetrekker mer valgfrihet når det gjelder videoinnstillinger og bredere kodekstøtte. Windows Media Player er også tilgjengelig for Mac.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen