7710 endelig ute

Etter noen måneders venting er nå Nokias første telefon med trykkfølsom skjerm på vei ut til butikkene. 7710 ble lansert i november i fjor, og telefonen har mange spennende funksjoner, men noen lettvekter er det slettes ikke.


Widescreen slik Nokia mener det skal være.

Kraftig plugg
Målene 128 x 69.5 x 19 mm, og en vekt på 189 gram, gjør at du må ha romslige baklommer for å få med deg enheten. Om du vil henge den rundt halsen er kanskje kjetting en idé? Men så er det også en funksjonsrik kjempe Nokia har kommet opp med. Telefonen er fra Nokias side ment å være et underholdningssenter, noe både utforming og skjerm vitner om.

Skjermen har oppløsning på 640 x 320 punkter, noe som muliggjør surfing på vanlige nettsider, og med EDGE på plass får man nedlastingshastigheter på rundt 200 kbps. Det er for øvrig norske Opera som har levert nettleseren. Widescreen-formatet gjør 7710 til en lommekino hvis man vil titte på film, det er også støtte for eBooks og med hjelp av en egen tilbehørsmodul kalt SU-22 Streamer, blir 7710 et lite fjernsyn som kan ta inn digitale TV-sendinger.

Radiofunksjonaliteten er utvidet til Visual Radio, en teknologi som gjør det mulig å sende tekst, bilder og annen informasjon som måtte passe til radiosendingen, rett på mobilskjermen.

Man kan spille det meste av medieformater på enheten, både MP3, AAC, Realaudio, WAV, AMR og MIDI på lydfronten, mens MPEG4, RealVideo og 3GP-typen er videoformater som støttes. Det er også mulighet for å sette telefonen i såkalt flymodus. Det vil si at man skrur av GSM-senderen, men fortsatt kan bruke telefonens andre funksjoner, og med en 7710 skulle man ha litt å pusle med selv på de lengste flyreiser.

Telefonen er utstyrt med et megapikselkamera som kan ta bilder i opptil 1152 x 864 pikslers oppløsning eller video i 176 x 144 pikslers oppløsning, også kalt QCIF. Med 90 MB delt internminne kan man i følge Nokia lagre over 800 bilder tatt med høyeste oppløsning. Både applikasjoner, kontakter, meldinger og ringetoner spiser av internminnet, men med støtte for minnekort på opptil 1 GB, skulle ikke lagringsplass være noe problem.


Også knappene er noe for seg selv.

Man bruker pekepennen til å taste inn nummer og skrive meldinger med, men det er i tillegg en femveis navigasjonsknapp og åtte andre funksjons-taster.

Infrarød overføring finner vi ikke, men av trådløs teknologi er både blåtann, HSCSD og som nevnt EDGE, på plass. Telefonen bruker SymbianOS-plattformen og kjører menysystemet Series 90, som er utviklet spesielt for enheter med trykkfølsom skjerm.

Nokia har laget en hybrid spekket med funksjoner og uten tvil med et uvanlig utseende, men 7710 får til og med Sony Ericcsons P910 til å se liten ut - en telefon som er større og tyngre enn del fleste andre mobiler på markedet. Et søk i prisguiden avslører at norske butikker har begynt å få inn herligheten, og prisen starter på drøye 4.300 kroner, med abonnement. Da får man også med USB-kabel, håndfri, bæreveske (koffert?) og et MMC-kort på 128 MB i pakken.