70% av landets tiåringer har mobil

Norge er ett av de landene hvor mobiltettheten for lengst har nådd hundre prosent. Skal vi tro Statistisk Sentralbyrå, eier 70 prosent av alle barn mellom 9 og 12 år en mobiltelefon.

Dette har mobilbransjen fanget opp, og enkelte produsenter lanserer mobiltelefoner til barn helt ned i treårsalderen.

Konsekvensene av den økte mobilbruken blant barn er både positive og negative. En fordel er at mobiltelefonen ofte fungerer som et verktøy for foreldrene, og gjør at det blir lettere å holde kontakten med barna i hverdagen.

På den annen side har funksjoner som kamera og videoopptak gjort mobilene til et yndet våpen blant mobbere i barne- og ungdomsskolen. Et ekstremt eksempel er fjortenåringen som tidligere denne måneden tok livet av seg i Storbritannia, etter å ha blitt utsatt for fenomenet Happy Slapping. Happy Slapping innebærer at barn og unge mishandler jevnaldrende eller yngre mens det hele filmes med mobiltelefonen.

Selv om de fleste barn er begeistret over å ha hver sin mobiltelefon, er det imidlertid større skepsis å spore blant voksne.

Nylig gjennomførte analysebyrået Perduco en undersøkelse på oppdrag for NetCom. Der kom det fram at seks av ti foretrekker at barna er over 12 år før de gis en egen mobiltelefon. Undersøkelsen viste at ti prosent av de 1900 spurte syntes det var greit at barna fikk sin egen mobiltelefon før de var ni år gamle. Omtrent like mange mente imidlertid at man helst bør vente til barnet er 16 år.

Barneombud Reidar Hjermann mener at barn ikke bør få sin egen mobiltelefon før de har blitt tenåringer. Dette har sammenheng både med den uløste gåten om mobilstråling, samt at barn sjelden er i stand til å håndtere kostnadene forbundet med mobilbruk.

Yngre mer skeptiske
Perducos undersøkelse viste også at gjennomsnittet av de yngre deltakerne (under 30 år) synes barna bør være 12 år før de får sin egen mobiltelefon, mens gjennomsnittet av de eldre (over 60 år) deltakerne mente at det holdt med 11 år.

Forskjellen mellom aldersgruppene kan ha flere årsaker. Til tross for at flere og flere eldre kaster seg på mobilbølgen, er det først og fremst de unge som benytter mobiltelefonen til mer enn et kommunikasjonsverktøy. De unges personlige erfaringer med mobiltelefonens mange funksjoner, gjør at de bedre kjenner til dens fordeler og ulemper. Det er nærliggende å tro at det er nettopp denne kunnskapen som bidrar til å skape skepsis blant de under 30.

Selv om statistikken viser at de voksnes skepsis er til stede, fungerer imidlertid virkelighetens tall som et bevis på at barna som regel får det som de vil, også når det gjelder mobiltelefoner.

(Kilde: Digi)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen