6600 på steroider?

Nokia har aldri vært en sterk aktør på 3G-fronten, og har kun hatt to heller svake modeller å by på. Selskapet har riktignok laget svært innovative Symbian-telefoner, men ingen av disse har støttet 3G-nettet. Nå ser det imidlertid ut som om man kan få i både pose og sekk med den nye 6630.

Dette er nemlig den første telefonen på markedet som kan kombinere SymbianOS med støtte for både det tredjegenerasjons mobilnettene som har begynt å sprette opp i Europa såvel som EDGE. Begge disse to nye standardene ventes innført her til lands av Telenor i løpet av året.

3G-støtten åpner for svært rask ned- og opplastning av data, i hastigheter helt opp til 384 Kbps og 128 Kbps. Det skulle omtrent tilsvare hastigheten man får ved en fast bredbåndstilkobling for PC.

Dette gjør det kurant å bruke telefonen til sending og mottak av e-post, surfing på nettet og nedlastning av musikk og video.

6630 har dessuten mulighet for å brukes til videotelefoni, der du ser den du snakker med og motsatt. Dette blir dermed den første telefonen fra Nokia med slik støtte.

Oppdatert 14/6-2004: Det viser seg at 6630 kun har linse som peker bort fra telefonen. Skal man gjennomføre videotelefoni og vise seg selv må man altså enten ha et speil eller kjøpe en såkalt videocallstand fra Nokia. Sistnevnte krever en strømkontakt.

Telefonen støtter som sagt også EDGE, som vil være et alternativ til 3G mens man venter på at Telenor og Netcom åpner de tredjegenerasjons mobilnettene sine.

EDGE vil begrense seg til hastigheter på opp til 200 Kbps. Dette utelukker tjenester som videotelefoni, men skulle allikevel være et bra alternativ for dem som ønsker høyhastighets oppkobling mot nettet.

Fullblods megapiksel-kamera
Nokias nye profftelefon markerer seg også som den første Symbian-telefonen på markedet med 1,2 megapikslers kamera. Bilder kan med dette taes i opp til 1280 x 1024 piksler. Dette er over fire ganger så høy oppløsning som VGA-kameraene de fleste telefoner bruker i dag.

Man kan zoome opptil seks ganger med kameraet, men da riktignok digitalt. Det betyr at man på maks zoom begrenser oppløsningen til 0,2 megapiksler. Når man er fornøyd med bildet kan det sendes direkte til en skriver for utskrift over Blåtann eller infrarød overføring.

Nokia fortsetter også satsingen på video. Man skal kunne ta opp klipp med en oppløsning på 176 x 144 piksler, og vi loves også mulighet for å ta opp enkelt-klipp på opp til 1 time med telefonen.

Selskapet har også lagt ved Nokia Video Editor-programvaren vi stiftet bekjentskap med tidligere i år i forbindelse med vår sniktitt på Nokia 7610.

Lagring skjer på minnekort. 6630 bruker den nye standarden RS-MMC, som i hovedsak er en krympet versjon av det vanlige MMC-kortet.

Det skal være lagt ved et 64 MB minnekort. Dette utvider telefonens 10 MB med innebygde minne, men kan byttes ut med større kort etter behov. Minnekort kan forøvrig fint byttes mens telefonen er påslått - såkalt 'Hotswap'.

En interessant nyhet for musikkfantasten er den innebygde MP3-spilleren. I motsetning til tidligere telefoner som 3650, 6600 og 7610 kan nemlig denne spille av musikk i stereo. Dette har vært en stor mangel på disse modellene, men nå ser det altså ut til at Nokia endelig følger retningen til MP3-telefonene fra andre produsenter, som Siemens SX1.

Mye nytt for proffbrukerene
Det er liten tvil om at Nokia har utformet 6630 som en telefon for bruk i jobb-sammenheng, og telefonen tilhører da også selskapets 6xxx-serie.

Som tidligere nevnt har telefonen en innebygget POP e-post klient for å sende og motta e-post. Den har videre en VPN-klient som gjør det mulig å gå inn på bedriftens interne nettverk over mobilnettet. I tillegg kommer den med en fullblods nettleser som både leser XHTML og vanlige nettsider.

Nokia lover også mulighet for å lese Office-dokumenter på telefonen, som kan være en kjærkommen mulighet når man ikke har en datamaskin foran seg. Man har imidlertid ikke mulighet for å redigere dokumentene, slik det vil være mulig med for eksempel Panasonic X700.

Minste megapiksel-telefonen på markedet
Man kan vel ikke nekte for at 6630 minner mye om sin forgjenger 6600 både når det kommer til form og design. Nokia har imidlertid sendt telefonen på en solid slankekur, og har stolt kunnet proklamere at dette er den minste megapiksel-telefonen for GSM-nettet noennsinne.

Telefonen har målene 110 x 60 x 21 mm, som tilsvarer forgjengeren ganske så nøyaktig foruten en 3 mm reduksjon av tykkelsen. Vekten er på 127 gram, som faktisk er noen få gram tyngre enn forgjengeren.

Skjermen vil ha den samme 176x208 pikslers oppløsningen som tidligere Series 60-telefoner, og vil basere seg på TFT-teknologi. Batterilevetiden er imidlertid heller svak med en oppgitt taletid på kun 3 timer.

Ifølge dagens presselansering kan vi vente 6630 ut på markedet i fjerde kvartal. Prisen er ifølge ITavisen.no ventet å ligge på 4300 kr.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen