65 nm gir lavere effektforbruk


Dagens Intel Pentium 4 "Prescott"

Det er mye snakk om prosessorer med doble kjerner for tiden. Likefullt vil prosessorer med enkelkjerne være med oss en god stund fremover. Intels Pentium 4 6xx-serie vil fortsatt spille en viktig rolle for selskapet, ikke minst i bedriftssektoren.

Om kort tid er Intel klar til å levere prosessorer basert på 65 nm-teknologi på markedet. En slik krymping i produksjonsprosessen er ikke ventet å gi noe spesielt utslag ytelsesmessig. Derimot er det normalt at effektforbruket til prosessorene går ned, som følge av at lavere driftsspenning er nødvendig. Et lavere effektforbruk betyr som vi vet mindre varmeutvikling.

Nedgang på 9 Watt
Ikke uventet gjelder det samme når Intel nå snart tar i bruk 65 nm-teknologi for fullt. En 65 nm prøveprosessor av Pentium 4 653 ("Cedar Mill") som Tom's Hardware Guide har fått tak i, forbruker maksimalt 86 Watt effekt. Det er en nedgang på bare 9 Watt i forhold til dagens Pentium 4 med "Prescott"-kjerne. Tidligere har man antatt at "Cedar Mill" ville bli langt mer effektgjerrig.

Pentium 4 6xx-serien med 65 nm-teknologi ("Cedar Mill") vil finnes i modeller med frekvenser fra 3 til 3,6 GHz. Maksimalt effektforbruk for serien (TDP) blir altså 86 Watt. Prosessorene skal ifølge rapportene ikke støtte virtualisering.

Bedre kjøling nødvendig?
En slik krymping i produksjonsprosessen betyr også at selve prosessorkjernen blir mindre. Med andre ord må varmen fra prosessoren slippes ut på et mindre område. For "Cedar Mill" sin del betyr dette at nesten samme grad av varme som Pentium 4 "Prescott" genererer, må slippes ut på bare det halve området. Det vil stille høyere krav til kjøleløsningen.

Krympingen til 65 nm betyr også at Intel får plass til omlag dobbelt så mange prosessorkjerner per wafer. Det betyr prosessorene blir billigere å produsere for Intel, men om det gjør seg utslag i lavere utsalgspriser er mer usikkert.

Intels 65 nm-teknologi er foreløpig implementert i selskapets D1D-fabrikk i Hillsboro, Oregon. Denne fabrikken huser Intels største "clean room", som er omtrent på størrelse med 3,5 fotballbaner.

(Kilde: Tom's Hardware Guide)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen