64 kjerners CPU for nettverk, video

Tilera har annonsert en spesielprosessor for nettverks- og multimediamarkedet som har 64 kjerner. Disse kjører med en klokkefrekvens på 1,0 GHz og har intern båndbredde på 32 TeraBits pr. sekund. Selve produksjonsteknikken er 90 nm og TSMC er valgt som produksjonspartner.

TILE64 er ingen konkurrent til multikjerneprosessorene fra AMD og Intel, men mer en spesialprosessor som kan bygges inn i video- og nettverksutstyr.

Den mest kjente av kundereferansene foreløpig er nok kanskje 3com -  i tillegg til omtrent ti andre tidlige kunder. I løpet av neste år vil det bli masseprodusert produkter basert på denne prosessoren.

  • 64 kjerner
  • 500 milliarder operasjoner pr. sekund
  • 1,0 GHz
  • 32 TeraBits pr. sekund båndbredde
  • 10x ytelsen av dagens Xeon
  • 30x ytelse pr. Watt sammenlignet med dagens Xeon
Det er viktig å få med seg at alle de 64 kjernene er koplet sammen på samme måte som et sjakkbrett, ikke via en sentral buss - noe som gir den høye internbåndbredden.

Ifølge Tilera skal det være enkelt for kunder å tilpasse applikasjoner for TILE64-arkitekturen (32 bits). Enhver applikasjon skrevet for Linux skal visstnok enkelt kunne flyttes over på TILE64 og det finnes ferdige biblioteker for å optimalisere ytelse.

Det planlegges også en 36- og 120-kjerners versjon i løpet av nær fremtid, men kan også brukes i 2-kjerne-design for eksempelvis mobiltelefoner.

Du kan lese mer om prosessoren her: TILE64 PROCESSOR FAMILY

(Kilde: Informationweek, The Register)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen