64-bits x86-prosessor fra Intel?


Blir Tejas 64-bit? (Kilde: VR-zone)

Det har i lengre tid blitt snakket om hvorvidt Intel kommer til å kaste seg på samme bølge som AMD, nemlig 64-bits hybrid-prosessorer for desktop-markedet. Ved å ha den muligheten å kunne eksekvere både 32- og 64-bits kode, har AMD64-plattformen skaffet seg en unik posisjon i markedet. Intels prosessorer må foreløpig enten kjøre i 32-bit eller 64-bits modus, og har dermed en svakhet i overgangsperioden når det finnes software på begge nivåer.

De fleste ønsker nok nettopp at Intel faktisk skal introdusere en konkurrent, men hvorvidt den virkelig kan ta opp kampen med Opteron og Athlon 64 er en annen sak. Dersom den ikke er kompatibel med AMD64-plattformen, betyr dette at man i software må støtte enda en plattform og dette er ikke utført uten videre.

Dersom man tar en titt på de operativsystemer som finnes på markedet i dag, ser vi at de fleste store leverandørene har utviklet spesielle OS for AMD64, noe som gjerne har tatt opptil flere måneder. Til gjengjeld har AMD64 et stort forsprang på en eventuell hybrid-arkitektur fra Intel, ettersom de startet å etablere seg med de første systemene i fjor. Selv om Intel videreutvikler en 64-bits versjon av Prescott, Tejas, Potomac eller hvilken CPU det måtte være, vil det også ta en del tid å lage tilhørende brikkesett, hovedkort og annen infrastruktur.

Det kan nevnes at Microsoft forventes å annonsere Windows Server 2003 for x86-64 i løpet av 2. halvdel 2004. Originalt skulle egentlig dette operativsystemet allerede vært lansert, men selskapet meldte i fjor høst at de valgte å utsette introduksjonen. Kanskje vet Microsoft noe resten av industrien ikke har fått med seg? Er grunnen til utsettelsen en 64-bits desktop-CPU fra Intel?

Man tror at Intel denne uken kommer til å "lette på sløret" og fortelle resten av folket om sine fremtidsplaner og 64-bits konkurrent til AMD Opteron. Tidligere har Intels 64-bits prosjekt blitt referert til som Yamhill, men det går altså nå under kodenavnet CT.

Toget er nok gått for Intel med tanke på 64-bits desktop i 2004, men neste år kan kanskje være en mulig sjanse for selskapet å kaste seg på "Hammer-bølgen". Dersom det blir bekreftet fra Intel at de virkelig har planer om å introdusere slike prosessorer, er det mange andre aspekter som er aktuelle. Effektforbruk, varmeutvikling, pris, kompatibilitet og ytelse er noen av de viktigste. Et annet interessant moment kan være hvorvidt prosessoren vil håndtere multitrådsprosessering, på samme måte som UltraSparc IV. AMD har planer om å bygge inn støtte for dette i Opteron i løpet av neste år.

 

(Kilder: AMD, eWeek, Intel)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen