Microsofts nettbrett Surface kommer utstyrt med Windows RT. Snart skal ARM-versjonen av operativsystemet komme i en bedre utgave. (Bilde: Montasje: Microsoft, Hardware.no)

64-bits utgave av Windows RT på vei

Microsoft og ARM samarbeider om mer minne i nettbrett og laptoper.

Microsoft inngår nå et samarbeid med prosessorprodusenten ARM om å lage en 64-bits utgave av Windows RT.

Windows RT er på mange måter nettbrettversjonen av Windows 8, hvor du kun kan kjøre programmer lastet ned fra Microsofts applikasjonsbutikk Marketplace. Det ARM-baserte Windows RT er også bare et 32-bits operativsystem, men dette skal nå altså endre seg.

Minne og ytelse

En 64-bitarkitektur har flere fordeler overfor 32 bit. Blant disse er muligheten for mer arbeidsminnne og en generelt bedre ytelse.

ARM forteller at det foreløpig ikke er fastsatt noen konkret dato for når 64-bitversjonen av Windows RT er klar. Selskapet er imidlertid klare med en ny serie med prosessorer.

Lanserte kraftige prosessorer

I forrige uke lanserte ARM nemlig en ny serie med 64-bits prosessorer kalt Cortex-A50. Den mest avanserte varianten, Cortex-A57, skal være tre ganger kraftigere enn prosessorene som brukes i dagens mest avanserte mobile enheter. Strømforbruket skal likevel ligge på samme nivå.

ARM annonserte også en Cortex-A53-prosessor, som skal være den ARM-prosessoren som bruker minst strøm i forhold til ytelsen. Den skal også være verdens minste 64-bit prosessor. Selskapet antar at servere og mobilenheter tar i bruk de nye prosessorene i løpet av 2014.

(Kilde: PCWorld)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen