Guide

64-bit avmystifisert

Både forumet og undertegnedes innboks har tidvis fylt seg opp med spørsmål og merkelige påstander om 64-bits-prosessorer. Det viser at det finnes mange som lurer på hva overgangen til 64-bit egentlig betyr og ikke minst at det finnes mange misoppfattelser.

Noe av det jeg husker best var en kameratgjeng fra IKT-driftsfag på en videregående skole, som åpenbart hadde hengt for mye i 1337-miljøet. Disse mente jeg måtte være en patetisk person som ikke i større grad la vekt på Linux i tester av Athlon 64-prosessorer. Det kan vi for så vidt si oss enige i, men det tar dessverre for mye tid i forhold til hva man får igjen for det. Det som derimot var interessant, var at denne gjengen mente at man med Linux, som støtter 64-bit, ville oppnå dobbelt så høy ytelse fordi (vi siterer) "64-bit som kjent er 2 x 32-bit".

La oss avlive den myten med én gang: En 64-bits prosessor tilsvarer ikke to 32-bits prosessorer, og gir dertil ikke automatisk noen dobling av ytelsen.

Denne guiden er ikke først og fremst ment for de som har studert mange år med informatikk. Den er mer siktet inn mot de som ønsker å forstå hva forskjellen på 32- og 64-bits prosessorer er, både rent teknisk og i praksis. De som har studert dette mye vil nok si at vi forenkler i overkant mye, og at det er mange faktorer som spiller inn. Skal man derimot studere dette temaet i detalj, finnes det mange tykke bøker som man må gå igjennom. Målet med guiden er at man etter å ha lest den skal ha et begrep om hva forskjellen mellom 32- og 64-bit innebærer.

På neste side vil vi ta for oss den helt fundamentale forskjellen mellom 32- og 64-bit, og her blir det en god del tall. Noen vil kanskje føle at det blir for mye tall, og at dette derfor kan bli litt vel tungt lesestoff. Det er likevel viktig å ha et lite innblikk i den helt fundamentale forskjellen mellom 32- og 64-bits prosessorer. Datamaskiner er maskiner som kun jobber med tall, og det er derfor umulig å komme helt unna tallene.

På siste side vil vil gå mer gjennom den praktiske forskjellen, som kommer som en konsekvens av den fundamentale forskjellen i teknologien.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen