624 MHz mobil-CPU fra Intel

Texas Instruments har lenge vært den største produsenten av prosessorer for mobiltelefonen, men den siste tiden har også Intel begynt å sette sine øyne på det lukrative markedet med en rekke nye prosessor i XScale-serien. Nå kommer den neste generasjonen med mobilprosessorer frra selskapet.

Den nye prosessoren har fått det noe kryptiske navnet XScale PXA270, og var tidligere kjent under kodenavnet Bulverde. Den vil være tilgjengelig i klokkefrekvenser fra 312 og helt opp til 624 MHz, som er en ny hastighets-rekord både for mobiltelefoner og håndholdte datamaskiner.

Blant nyhetene i prosessoren er forbedret støtte for multimedia. Man skal nå kunne spille av film helt opp i DVD-kvalitet på mobiltelefonen. Prosessoren skal dessuten også ha en innebygget MP3-dekoder som kun skal bruke to-tredjedeler så mye strøm ved avspilling av musikk som dagens prosessorer.

PXA270 er dessuten den første mobile prosessoren med Wireless MMX-teknologi, som er en funksjon som hittil har vært reservert for vanlige datamaskiner. Dette skal åpne for bedre ytelse i 3D-programmer, spill og multimedia, samtidig som man reduserer det totale strømforbruket.

En annen nyhet på strømsparings-fronten er SpeedStep-teknologien. Denne sørger for å redusere ytelsen og dermed strømforbruket til prosessoren når den ikke er i bruk, for dermed å øke batterilevetiden. Prosessoren vil også gå inn i en dvaletilstand når man kun kjører bakgrunns-programmer.

Kameratelefonene går heller ikke noen mørk fremtid i møte med PXA270. Den nye prosessoren skal nemlig kunne håndtere kamerabrikker med helt opp til 4 megapikslers oppløsning, og man skal dessuten fint kunne bla gjennom og behandle bilder i denne oppløsningen uten forsinkelser av noe slag. I tillegg har prosessoren innebygget støtte for videotelefoni.

Det gjenstår å se når de første mobiltelefonene basert på XScale PXA270 vil dukke opp på markedet, og i hvilke telefoner. Det er ihvertfall liten tvil om at telefoner basert på Microsoft Smartphone-operativsystem er naturlige kandidater.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen