60 megapiksler!

Hvor lenge var Adam i paradis? Sannsynligvis litt lengre enn Hasselblad fikk beholde megapikseltoppen denne runden, for en uke etter at Hasselblad annonserte sitt 50-megapiksels H3D II-50 kommer Phase One med et bakstykke med hele 60 megapiksler. På grunn av en større bildebrikke på hele 40,4 x 54,9 mm, noe som faktisk er temmelig nært effektiv bildeflate til det gamle 645-filmformatet (41,5 x 56 mm), klarer Phase One å beholde samme pikselstørrelse som Hasselblad, men får samtidig plass til 10 megapiksler ekstra.

Det nye bakstykket skal i følge produsenten klare ett bilde i sekundet, som en følge av at bildedata leses fra brikken ved hjelp av fire kanaler som er aktive samtidig. Dynamisk omfang oppgis til 12,5 blendertrinn, noe som er en forbedring fra forrige toppmodell fra Phase One på trekvart trinn. Luminous Landscape spekulerer imidlertid i sin omtale på at kanskje det nye bakstykket ikke bare har fordeler i forhold til eldre modeller. Blant annet vil sannsynligvis gamle P45+ yte bedre ved ekstra lange eksponeringer enn nykomlingen, mener de. Samtidig må det sies at markedet for slike bakstykker som dette er svært begrenset på verdensbasis uansett, og kun et fåtall av potensielle kjøpere vil ha behov for eksponeringer i halvtimesklassen.

I følge Phase One skal P65+ få noe de kaller "Scaleable pixel and file size", men de går ikke nærmere inn på hva dette vil si. Om det gir brukeren muligheter til å forbedre opptakshastighet eller støyegenskaper på bekostning av oppløsning vites ikke, men det høres unektelig ut som om det er noe slikt Phase One forsøker seg på.

Noe som imidlertid er bekreftet er at P65+ vil bli utstyrt med en buffer på ikke mindre enn 1,3 GB, så vidt vi vet betraktelig mye mer enn noe annet kamera.

Det koster å være kar, og i dette tilfellet koster det ekstra mye. Veiledende pris i USA ligger på $39,990 for kun selve bakstykket, men så har man da 10 dollar til overs til en is etterpå. P65+ vil ikke være tilgjengelig før oppunder jul, men om man bestiller nå vil man fritt få bruke et P45+ frem til P65+ ankommer, og dersom man likevel ikke vil ha et P65+ når den tid kommer slipper man unna med å betale $3000 i leie for P45+-bakstykket i mellomtiden.

Kilde: Luminous Landscape.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen