6 av 10 norske foreldre synes det er greit å spore barna
Teknofil
(Bilde: Tinitell)

6 av 10 norske foreldre synes det er greit å spore barna

Datatilsynet er skeptisk.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi blir stadig mer overvåket, og for barna våre er dette ekstra sant. Det kommer stadig flere dingserarmbånd og apper som lar foreldre overvåke barna sine, og et flertall av norske foreldre mener dette er greit.

60 prosent mener det er okay

I en spørreundersøkelse utført av TNS gallup for Aftenposten, svarte 40 prosent av foreldrene at å overvåke barna på denne måten var ganske akseptabelt. 20 prosent mente det var helt akseptabelt, og bare 10 prosent mente det var helt uakseptabelt.

Datatilsynet er imidlertid ikke like begeistret:

- Det er et viktig prinsipp at man skal kunne bevege seg fritt uten at man blir kontrollert. Privatliv er viktig også for barn. Det handler om muligheten til å utvikle sin egen personlighet uten hele tiden å bli observert og kontrollert, sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, til Aftenposten.

Han legger til at han frykter det gjør noe med barnas syn på privatlivet deres om de vet de blir sporet, og at de bør ha hemmelige steder og følelsen av å kunne bevege seg uten at foreldrene vet hvor de er.

FN: – Barn har rett til privatliv

Barneombud Anne Lindboe er enig med datatilsynet:

-  Vi kan ikke la tekniske duppedingser overta foreldrenes innsats. Det er en del utfordringer livet gir, som barna må møte. Hvis man sporer og overvåker barna sine, gjennomregulerer foreldrene barnas liv, sier hun til Aftenposten.

Hun påpeker også at det står tydelig i FNs barnekonvensjon at barn har rett til privatliv.

Barna selv virker mer positive, ifølge Aftenposten. En gruppe barn de har snakket med mener blant annet det er okay om foreldrene sporer dem når de er på steder der det er mye folk, slik som i Dyreparken eller Tusenfryd. Men heller ikke de er udelt positive til å bli fulgt på denne måten.

- Jeg vil ikke føle meg så fri, men nesten overvåket av moren og faren min, sier Frida fra femteklasse på Bolteløkka skole til avisen.

Noen ganger synes også vi voksne det kan være greit å bli sporet
Med denne appen kan du følge venninnen din hjem fra byen via mobilen »

(Kilde: Aftenposten)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen