5 minutter med Nikon D200

Ryktene om D200 har gått i lang tid, og ikke mange som har fulgt med på disse, ble overrasket over hva Nikon lanserte i går. Dette er et kamera vi vet mange har gått og ventet på i lang tid, og de ble ikke skuffet.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Vi skulle gjerne hatt en test til dere, men fikk ikke mye tid alene med kameraet, så dette må regnes som enkle betraktninger, og ikke som absolutte sannheter.

Det første vi la merke til da vi fikk det i hendene, var hvor godt det lå. Riktignok var kameraet da utstyrt med et ganske stort objektiv, så det er ikke så lett å si noe om hvordan det blir med andre objektiver, men det var ingenting å utsette på håndteringen. Det var så mange knapper rundt omkring, at når du lærer deg hva alle gjør, så vil du ha alle funksjoner du ønsker deg (og noen til), svært lett tilgjengelig. Det kunne nesten bli litt vel mye av det gode, men jeg tror fort man vender seg til det.

Vi fikk dessverre ikke lov til å bruke eget minnekort til å ta testbilder, men vi fyrte likevel av noen skudd uten minnekort. Kameraet var meget raskt, og hadde en svært behagelig lyd fra utløseren. Det mest imponerende var likevel hvor kort black-out det var i søkeren. Det var så kort, at man nesten ikke ser det. Det betyr, at selv om du tar 5 bilder i sekundet, så blir det ikke plagsomt. Veldig bra.

Som Nikon sier, så er søkeren ganske stor. Den var større enn i både D2X og EOS 20D, men ikke revolusjonerende mye større. Ikke slik som på EOS 5D, men det er heller ikke å forvente. Den var behagelig å bruke, men blir nok ikke noe stort argument for å velge denne modellen framfor andre. Vi måtte sammenlikne direkte for å se forskjellen.

Kameraet har en del spesifikasjoner som gjør at vi tror det vil bli en hard konkurrent til D2X. Sistnevnte har bedre autofokus-system, bedre hvitbalansemåling, høyere oppløsning og litt til, men det er mange av de funksjonene som proffene krever, som nå finnes i D200, og til og med noen områder der det er bedre enn D2X. En viktig funksjon er høy byggekvalitet, og beskyttelse mot vær og vind, som nå er på plass i D200. Oppløsningen er riktignok noe lavere enn på D2X, men vi tror likevel at de aller fleste vil synes at 10 megapiksler er nok. Kameraet bruker CCD-sensor, mens D2X har CMOS. Det er derfor vanskelig å si noe om støymengden ved høye ISO-verdier, men støyen bør ikke være vesentlig høyere, særlig ikke siden ISO 1600 er et standardvalg på D200, mens det var tilleggsfunksjon på D2X.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Begge kameraene kan ta opp til 5 bilder i sekundet, men D200 har større buffer, så det kan ta flere bilder i serie før bufferet er fullt. Når det så også er mindre, lettere og har innebygget blits, og alt sammen til 40% av prisen, så ser vi muligheten for kanibalisering av D2X. Nikon sier at de selger en påfallende høy andel proff-modeller sammenliknet med amatørmodeller, og det kan jo skyldes mangelen på en ordentlig mellommodell. Nå er den på plass, og det vil kanskje normalisere dette forholdet, heller enn å forskyve det helt den andre veien.

På direkte spørsmål fra Akam, om kameraet blir tilgjengelig i nok antall til at alle som vil kan få det under juletreet i år, svarer Nikon at det tviler de litt på. Det vil bli tilgjengelig, men de kan ikke love at det kommer nok til å dekke etterspørselen til julehandelen.

Før vi har sett (eller gjort) uavhengige tester som blant annet viser bildekvaliteten, er det vanskelig å si noe endelig om kameraet. Men det er ikke tvil om at Nikon har gjort veldig mye riktig, og at dette kommer til å bli et kamera som styrker konkurransen mellom produsentene. Det eneste vi virkelig hang oss opp i av negative ting var at det kommer med et nytt batteri, som er identisk med det som finnes i D100, D70 osv. Det nye batteriet har en bedre batteriindikator, sender et signal om at det er et originalt Nikon-batteri. Kameraet er utstyrt med en funksjon som gjør at det ikke vil akseptere tredjepartsbatterier. Nikon hevder naturligvis at dette er for å hindre at du bruker batterier som kan skade kameraet, men vi kjenner ikke til at dette har vært et problem. Det de derimot hindrer, er at du kjøper et batteri som Nikon ikke har fete marginer på. Nikon er naturligvis i sin fulle rett til å gjøre det, men det virker litt smålig. På et kamera til 16000 kroner, betyr ikke de ekstra hundrelappene all verden, men vi er motstander av prinsippet om at noe så simpelt som et batteri ikke skal kunne leveres av tredjepart. Det er nok ikke mange som vil velge en annen modell eller et annet merke på grunn av dette, men vi tror det går utover good-will-kvoten til Nikon. De har en stor, trofast tilhengerskare, men ting som dette irriterer, og vil svekke lojaliteten.

De nye batteriene vil passe i gamle kameraer, men ikke omvendt. Laderne vil også passe om hverandre.

Dessverre hadde ikke Nikon det nye objektivet tilgjengelig, og de hadde heller ingen pris på det, så informasjon om det må komme senere.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen