5 Microsoft-verktøy for viderekomne
Teknofil

5 Microsoft-verktøy for viderekomne

Her er gratisverktøyene for Windows-brukeren som virkelig vil ha kontroll.

Artikkelen har vært publisert tidligere.

Mange bruker nettet og datamaskinen sin helt uten å forstå hvordan ting virker, og hvordan en PC egentlig er skrudd sammen. Det er som regel ikke noe stort problem – det lager jo om ikke annet arbeidsplasser til de som setter seg inn i tingene.

Også relativt grønne databrukere kan likevel enkelt få en viss oversikt. Høyreklikker du for eksempel oppgavelinjen og velger Oppgavebehandling dukker det opp et vindu med oversikt over blant annet prosesser, tjenester og bruk av systemressurser. Men for de av oss som liker å gå litt dypere i operativsystemets irrganger, er det ofte greit å bruke litt mer avanserte verktøy.

For dette finnes det selvfølgelig flere alternativer, men egentlig trenger du ikke gå lenger enn til Windows Sysinternals, som ble kjøpt opp av Microsoft i 2006. (Du husker kanskje blåskjermspareren fra fem klassiske PC-pek? Denne var fra samme sted.) Her finner du en rekke verktøy for entusiaster og profesjonelle, og vi skal ta en rask kikk på fem av de mest populære for detaljert info om PC-en.

Merk at hver overskrift også er en lenke som tar deg til en nærmere beskrivelse og nedlasting for hvert program. Trenger du hjelp til bruken foreslår vi å starte i forumet.

Process Explorer

Denne utforskeren minner litt om Oppgavebehandling på den måten at du får en oversikt over datamaskinens kjørende programmer, prosesser og tjenester. Men den gjør langt mer enn det. Dobbeltklikker du på et program eller prosess vil du få en oversikt over blant annet nøyaktig hvor mye ressurser den bruker, hvilke tråder som kjøres, hvilke filer den bruker og eventuelle nettverksforbindelser den har.

Process Monitor

Når du starter opp dette programmet får du en liten aha-opplevelse – nemlig ved å endelig forstå hvor mye en moderne datamaskin faktisk gjør, selv når det ikke virker som den gjør noe som helst. Her listes i sanntid alt som skjer med datamaskinens prosesser og tråder. Det kan faktisk lett bli for mye av det gode, men programmet har heldigvis også gode muligheter for å filtrere informasjonen.

Autoruns

Dette programmet er å regne som en avansert versjon av Systemkonfigurasjon, populært kalt msconfig. Autoruns gir deg som du kan se av bildet under stålkontroll på alt som skjer når Windows starter opp, og kan brukes for å virkelig begrave deg i detaljene. Trenger du ikke riktig all kontrollen kan du selvfølgelig bruke den nevnte msconfig i stedet.

BgInfo

Som datakyndig har du kanskje mange datamaskiner i heimen, uten helt å ha oversikt over maskinvaren til enhver tid. Eller i det minste en og annen nabo, venn eller familiemedlem som stadig har problemer av ymse slag. Å hjelpe vedkommende over telefonen kan da være en prøvelse, spesielt om du da kanskje trenger å vite ting som IP-adresse eller bare hva slags operativsystem det er snakk om.

BgInfo er et lite program som samler en god del relevant informasjon, som du da selv kan skreddersy, og legger dette rett på PC-ens skrivebord. Kjør dette på alle PC-er der du må bistå med hjelp, så slipper du å måtte guide vedkommende mer enn nødvendig

TCPView

Dette programmet overvåker nettverkstrafikken din, og da nærmere bestemt hvilke programmer som er aktive, hvilke porter (TCP og UDP) de har tatt i bruk og hvilke nettressurser de er koblet mot. Kjekt for deg som vil vite om et program er aktivt mot nettet eller ikke.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen