Test

5 løgner

Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen skal ha ros for å være annerledes i et land der mennesker føler seg utafor hvis de ikke går med signalgule Crocs-sandaler. ”5 løgner” er rar og snodig, men overraskende lite morsom eller interessant. Vi bør definitivt ta vare på alle talenter som offentlig går ut og sier at de har kjøpt sex. Det vitner om karakter. Oppsiktsvekkende er det derfor at horekunden Krutzkoff leverer en film som stinker moral.

Noen ganger glimrer det til i
Noen ganger glimrer det til i "5 løgner"

5 moralprekener

”5 løgner” handler om 5 forskjellige mennesker som lever på hver sin livsløgn. Maya (Pia Tjelta) er importbrud med drastisk utringing. Ulrik (Kim Sørensen) er en usympatisk klovn som drømmer om det store gjennombruddet som stand up-komiker. Kristin (Charlotte Frogner) sitter i rullestol og er hemmelig forelsket i kollegaen Aleksander. Torgrim (Gard B. Eidsvold) er en kynisk forretningsmann som forandrer seg til det bedre – tror han selv da i hvert fall. Ragnar (Michalis Koutsogiannakis) er en bifil 60-åring med sans for kinky guttesex.

Som i alle filmer av denne typen går historiene over i hverandre og karakterene møter på hverandre på de merkeligste måter. Her minner imidlertid strukturen om LSD-inspirerte edderkoppnett. Det er kaotisk, og ikke helt gjennomtenkt. Spesielt en scene der det er strømbrudd over hele byen skiller seg ut i negativ forstand. Det er et triks for å binde historiene sammen, men føles i overkant billig.

Sort komikk, lys moral

Man skal som kjent ikke drive å narre seg selv. Klovnen Ulrik burde selvfølgelig ha forblitt klovn istedenfor å ”forandre verden”, som han sier, med stand up-showet sitt. Importbruden Maya skulle selvfølgelig ikke ha rotet seg bort i gamle grisete menn (Jon Skolmen), som sender henne tilbake dit hun kom fra når pulingen begynner å bli kjedelig. Jada, dette prøver Krutzkoff å trøkke inn i ørene våre. Samtidig slår han til med saftig sort komikk som har sine, pun not intended, lyspunkter. Så det er en merkelig blanding dette her. Ambivalensen melder seg. For det hender det er annerledes og kult – tidligere usett i norsk film.

Men så blir historiene forutsigbare og musikken skjærer seg dypere inn i trommehinnene. Det er sukkersøt klimpring som gjør alt for at vi skal føle noe – litt som om å bli bundet fast i en stol og få tigerbalsam smurt under øya.

Det er litt av et skuespillerensemble Krutzkoff har samlet sammen. Jon Skolmen er seriøst creepy, eller for å sitere den gamle grisen da han sender postordrebruden sin hjem ”We just don`t fit together. Cèst la vie.” Pia Tjelta er perfekt forvirret og fortapt. Michalis Koutsogiannakis blir tatt bakfra uten en mine. Utrolig.

Hurra for Skolmen. Mannen tørr å ta nye dristige rollevalg.
Hurra for Skolmen. Mannen tørr å ta nye dristige rollevalg.

Norges trash-konge

Dette har nemlig Krutzkoff blitt kalt. På 90-tallet innførte han på John Watersk vis trashen til Norge. Ære være ham for det. Etter mye trash og en prisbelønnet kortfilm kalt ”Fremragende timer”, har han nå endelig fått muligheten til å spillefilmdebutere. Krutzkoff, en slags norsk hybrid mellom Todd Solondz og John Waters, har mye latent talent, men ”5 løgner” er ikke det man kunne ha håpet på.

De slibrige sexscenene har han uansett naila. Ikke nok med det, Pia Tjeltas utringning er grunn nok til å se filmen.

Konklusjon

”5 løgner” er en film som har mye gående, men som roter seg bort i moralprekener. Neste gang må herr Krutzkoff sørge for å holde moralen for seg selv, og gi oss det vi fortjener: et nådeløst univers uten mening. Når det er sagt så har regissøren definitivt et godt håndlag med skuespillerne sine. Jeg stemmer for å gi debutanten minst et par filmer til på å raffinere talentet sitt.

5 Løgner   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen