5 Grøss

Høsten er som kjent tid for skrekk, spesielt nå som halloween har slått klørne i oss. Vårt lille langstrakte land har aldri hatt tradisjon med å lage skrekkfilm, men det begynner å komme seg. I tillegg til ”5 grøss” har barneskrekkissen ”Titanics ti liv” premiere denne uken, og på nyåret venter ”Rovdyr”. Med taglinen "Hva er ditt mareritt?" er ”5 grøss” et ”Tales From the Crypt”-aktig konsept støttet av det norske produksjonsselskapet Alligator. Et knallgodt initiativ gir et litt skuffende resultat.

"Oppvåkningen" presenterer et mareritt mange vil kjenne seg igjen i.

Ulike stemmer

Susanne Falkum Løvik starter skrekkshowet med ”Oppvåkningen”, en film om en sykehuspasient som med rette gruer seg til en operasjon. ”Du skal få en dag i morgen” av Pål Jackman handler om en søvnløs mor og hennes kolikkrammede barn. Marius Soma har laget ”Audition”, en film om en litt annerledes skuespillertest. Drøm og virkelighet er stikkord i Therese Jacobsens ”Nain”, mens Bobbie Peers har gjort en tvist på den klassiske historien fra likkjelleren i sin ”Down Under”.

Selv om taglinen "Hva er ditt mareritt?" ikke helt kommer til rette i de fem grøsserne, så byr ”5 grøss” på solid skrekk som streifer innen flere forskjellige subgenre. Hver enkelt regissørs stemme kommer godt frem, selv om ikke alle filmene fungerer like godt.

Ebber ut

Til tross for filmer av Pål Jackman (”Detektor”) og Bobbie Peers (”Sniffer”) er det den ferske regissøren Susanne Falkum Løviks film ”Oppvåkningen” som fungerer best både når det kommer til regi og i antall reiste nakkehår. Bobbie Peers ”Down Under” etablerer en creepy stemning, men avslutningen blir for veik. Det samme gjelder for Jackman, som heller ikke makter å avslutte sin film på skikkelig vis.

Denne gange har Bobbie Peers tatt seg en tur i likkjelleren.
Denne gange har Bobbie Peers tatt seg en tur i likkjelleren.

Det er faktisk et fellestrekk ved de fem filmene at de ebber ut mot slutten - kanskje med unntak av ”Oppvåkningen”, men også her er det ubrukt potensial. Gode ideer vekker interesse, men så stopper det. Avslutningene er uklare og filmene fremstår mer som uavklarte situasjoner enn som fult utviklede historier. Allikevel er filmene til Jackman, Peers og Falkum både stemningsfulle og tidvis riktig skremmende. Marius Soma har ikke helt fått det til med sin ”Audition”, som virker unødvendig kaotisk. Heldigvis redder han seg delvis inn med kraftfullt billedspråk. Therese Jacobsen har forsøkt å blande norske forhold med asiatisk grøsserfilm, uten helt å få det til, men også hun har visuelle løsninger som gjør filmen hennes verdt å se.

Konklusjon

Nå som høstmørket siver innover oss er ”5 grøss” et glimrende initiativ. Vi ser gjerne flere norske skrekkproduksjoner og derfor taes et hvert forsøk imot med åpne armer. Til tross for gjennomgående god regi og mange fascinerende og sterke ideer, ser det ut til at det har manglet en del på manussiden som har gitt avkappede historier uten skikkelig slutt.

”5 grøss” vises på kino til halv pris.

5 grøss

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen