570 megapikslers kamera

Uansett hvor mye du er mot megapikselracet, vil tanken på hundrevis av megapiksler fremkalle en viss siklerefleks, om bare sensoren de sitter på er stor nok. Og de største sensorene med størst oppløsning finner man i dag ofte i observatorier, hvor de fotograferer pussige astronomiske fenomener i enda pussigere bølgelengder.

På bildet ovenfor ser du sensorenheten fra Fermilabs Dark Energy Camera. Som navnet mer enn antyder skal det brukes til å fotografere mørk materie. Ikke direkte riktignok - fullt SÅ lyssensitive kameraer finnes ikke - men indirekte, ved å fotografere fjerne galakser og måle deres rødforskyvning.

Sensorenheten du ser ovenfor er på størrelse med en vaskemaskin og består av hele 72 ulike bildebrikker av CCD-typen. 62 av dem har en oppløsning på 2048 x 4096, og i tillegg finnes det 12 ekstra bildebrikker med 2048 x 2048 oppløsning, for kalibrering, justering, sporing og fokusering. Til sammen har de hele 570 megapiksler, og for størrelsesreferanse kan vi fortelle at ringen foran som holder det hele på plass har en diameter på 45 cm. Bare lukkeren på kameraet veier oppunder 32 kg alene.

Kameraet duger nok desverre ikke til det de fleste av oss vil kalle "normal" fotografering. Kameraet er laget spesielt for å fange opp rødlige farger, og har nesten all sin sensitivitet i den røde delen av spektrumet. CCD-brikkene er ca 10 ganger tykkere enn vanlige brikker, nettopp fordi det er lettere å fange opp lys med store bølgelengder når de må gå gjennom mer silisium.

Hva herligheten koster vet vi ikke, men slike kameraer som dette er så godt som alltid spesialbygget og koster flere millioner per stykk. Gjerne dollar.

HiRISE
HiRISE

Men er dette kameraet med verdens høyeste oppløsning? Nei, ikke på langt nær! HiRISE, for eksempel, for tiden i bane rundt Mars om bord på Nasas Mars Reconnaisance Orbiter, kan på det beste skyte bilder på 2520 megapiksler (dvs en oppløsning på 20 000 x 126 000). Noen bedre?

Les også: 120 megapiksler fra Canon

Les også: Guide: Oppløsning - hva er det?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen