5000 kr for en film

Det er mange gode grunner for å bruke mobilen din når du skal gå på internett. Ikke bare kan du komme deg nett uansett hvor du befinner deg i landet, men de nye 3G og EDGE-teknologiene sørger også for at du oppnår ganske greie hastigheter.

Om du gir deg i kast med mobilsurfing, har du imidlertid også låst deg når det gjelder valg av operatør. Det er nemlig kun to operatører her i landet som kan tilby deg en fornuftig, fast pris på mobilsurfing, og det er Telenor og Netcom.

Hva så med de såkalte billigoperatørene? Jo, de sitter ennå og ruger på gamle prismodeller der du betaler for hver eneste megabyte du overfører. Slik er det enten du bruker Chess, Tele2, Mobyson, Talkmore eller en annen av de 20 småoperatørene i landet.

Uegnede priser

Det er ikke så farlig med løpende prising på mobilsurfing så lenge du bare wapper litt rundt, og laster ned en ringetone i ny og ne. Men om du faktisk skal bruke internett som du gjør på datamaskinen hjemme, er det økonomisk selvmord å bruke en småoperatør.

Selv overfører jeg gjerne 20 - 30 MB med data i løpet av en vanlig timesøkt med surfing. Den økten kan jeg betale helt vidt forskjellige forskjellige summer for.

Bruker jeg Netcom eller Telenor stopper taksameteret allerede etter et par megabyte. Det når jeg lett med å laste inn forsiden til VG og Dagbladet en gang og to. Netcom med Datamania stopper da taksameteret etter 25 kr, mens Telenor setter på bremsene på etter 50 kr. Etter at jeg har nådd disse pristakene, kan jeg surfe resten av dagen gratis.

Om jeg i stedet hadde brukt for eksempel Chess, ville det kostet meg mellom 280 og 420 kr for den samme timen med bruk. Og slik ville taksameteret fortsatt å rulle, for hver time jeg surfet videre. Her ville det altså ikke vært noe problem å surfe seg til fant.

5000 kr for en film

Tele2 har lagt ut en GPRS-kalkulator, som viser deg hvor mye du faktisk betaler for surfing med mobiltelefonen. Prøv her å taste inn 600 MB med nedlastning, som du fint når med en måned med surfing noen timer til dagen, eller med å laste ned en vanlig DivX-film, og du vil ende opp med en sum på saftige 5686 kroner.

Nå vil nok de færreste Tele2-kunder ta seg råd til slike eskapader. Med et abonnement hos en av de to store norske operatørene, hadde du derimot hatt muligheten til å slippe unna med så aktiv bruk, uten at det hadde kostet ett øre mer enn litt vanlig surfing.

Det er selvsagt fint med småoperatører som tar opp konkurransen på ringepriser og SMS, men om du også er glad i å surfe, er det bare å holde seg unna. Det skal ikke mange minuttene med surfing til før de ti ørene mindre per SMS er svidd av på stive datapriser.

Rådet vårt er enkelt: Skal du kjøpe deg en 3G eller EDGE-telefon å surfe med, så kjøp deg en telefon med Netcom eller Telenor-abonnement. Bind deg også i 12 måneder, slik at du får den subsidiert. Du slipper uansett ikke unna de to operatørene, og kan like greit gjøre det beste utav saken.

Ansvarlig redaktør,
Øystein W. Høie


 

Krev din fastpris
Hvordan får du så fastpris? Som Telenor-bruker har du automatisk et pristak på på 50 / kr dag for surfing uansett hvilket abonnement du har. Om du bruker mobilt bredbånd, bør du aktivere tjenesten Fri Internett, som gir fri bruk av internett for 549 kr / mnd.

Er du Netcom-bruker har du i utgangspunktet ikke noe pristak, og du må derfor huske å aktivere ekstratjenesten Datamania. Da har du en makspris på 25 kr / dag. Eventuelt kan du anskaffe deg et Connect datakort, som har en makspris på 499 kr / mnd.

Og et siste godt råd på veien: Pristaket til Telenor og Netcom gjelder ikke når du er i utlandet. På det verste betaler du over 100 kr / MB for utenlandssurfing - og det er ingen som sier i fra om den galopperende regningen før fakturaen detter ned i postkassen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen