Vi har allerede lært flere nye ting om dvergplaneten Pluto.
Teknofil
Vi har allerede lært flere nye ting om dvergplaneten Pluto.

5 ting vi har lært om dvergplaneten Pluto

«Hjertet» er laget av snø.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

På tirsdag kom romsonden New Horizons endelig fram til dvergplaneten som ligger ytterst i solsystemet vårt, en reise som tok ni år. Pluto, som befinner seg over fire milliarder kilometer unna Jorden, har i lang tid vært et mysterium. Dvergplaneten ble faktisk ikke oppdaget før i 1930.

På grunn av sin store distanse fra Jorden, og dens antatte kalde klima, fikk den navnet etter den romerske guden Pluto, som hersket i underverdenen. Distansen har også gjort det vanskelig for astronomer og forskere å forstå seg på den lille dvergplaneten. Nå som New Horizons har flydd forbi og tatt bilder, målinger og undersøkelser, har forskere allerede fått en klarere idé om hvordan planeten fungerer.

Det vil komme mye mer informasjon i løpet av de neste månedene, men vi kan begynne allerede nå med fem ting vi har lært om dvergplaneten Pluto.

1. Pluto ligner mer på Jorden en dens nærmeste naboer

Nå vet vi nøyaktig hvor stor Pluto og Charon er.
Nå vet vi nøyaktig hvor store Pluto og Charon er.

Dette er ikke akkurat noe nytt, men Pluto består for det meste av stein og is, i motsetning til de nærmeste gassfylte planetene Uranus og Neptun. Pluto har imidlertid mer å by på enn bare død stein og kjipt klima. Da New Horizon nærmet seg kunne vi nemlig se et digert område på dvergplaneten som så ut som et hjerte (eller tegneseriehunden Pluto). Området heter nå offisielt Tombaugh Regio, oppkalt etter Plutos oppdager, Clyde Tombaugh.

Ifølge Carey Lisse fra NASA kan det hjerteformede området være enorme felt med snø. Pluto-snø er imidlertid litt annerledes enn våre vannbaserte fnugg. Trolig er det snakk om stoffer som er bygd opp av ting som metan, karbonmonoksid eller nitrogen. 

Dvergplaneten er forøvrig ikke blå og grå som mange hadde forestilt seg. I realiteten er den snare beige, brun og rød.

2. Pluto har en atmosfære

Forskerne kan ikke gjøre stort mer enn å bekrefte at Pluto har en atmosfære. Beskjeder fra New Horizon gir imidlertid inntrykk av at det er noe i luften nærmest dvergplanetens overflate. Plutoeksperten Alan Stern kom også med følgende sitat på Twitter: 

 

Det verserer også en teori om at dvergplaneten deler atmosfære med månen Charon. De to planetene deler allerede et felles tyngdepunkt som gjør at de to svirrer rundt hverandre i en evig dans, så hvorfor ikke atmosfære også?

3. Pluto har fjell! 

Dette er fjellene NASA-forskerne tror er laget av is.
Dette er fjellene NASA-forskerne tror er laget av is.

De første bildene fra Plutos overflate har såvidt begynt å sendes tilbake fra New Horizon. I går viste NASA fram et bilde tatt på kanten av Tombaugh Regio, hvor vi ser antydninger til enorme fjell.

– De kan sammenlignes med Rocky Mountains-fjellene våre, fortalte planetforskeren John Spencer da NASA viste frem bildet.

De høyeste fjellene i Rocky Mountains er på rundt 4400 meter. Forskerne regner med at fjellene er lagd av is, altså god, gammeldags H2O-is, og ikke nitrogen-, metan- eller karbonmonoksid-is, som det også finnes mye av på Pluto. Dette var et enormt og overraskende funn for forskerne, skriver CNN.

 4. Pluto er en ung planet

Vi vet ikke nøyaktig hvor gammel planeten er, men vi vet at den er yngre enn tidligere antatt. Dette har forskerne kommet fram til ved å se at det er langt færre kratre og skader på overflaten til dvergplaneten enn de hadde trodd. NASA antar at Pluto er yngre enn 100 millioner år. Til sammenligning er Jorden rundt 4,54 milliarder år gammel. 

5. Pluto-månen Charon overrasker

Slik ser månen Charon ut.
Slik ser månen Charon ut.

Det var ventet at Charon, den største av Plutos måner, ville være komplett dekket av kratre, og se ganske herjet ut. Til NASA-forskernes overraskelse var imidlertid overflaten til månen relativt jevn og fin, noe som tyder på at den er ikke er så gammel som forskerne hadde forventet.

En annen overraskelse var hvor variert landskapet var. På månens pol ser vi antydninger til et langt mørkere område, nylig døpt «Mordor», som trolig tyder på at det finnes andre stoffer der enn på resten av månen. 

Langs ekvatoren til månen strekker deg seg kilometerdype «sår», trolig som en følge av store, geologiske forandringer i kjernen av månen. 

Det kommer mer!

Dette er bare begynnelsen av oppdagelsene fra Pluto, og de neste dagene, ukene og månedene vil det trolig ramle inn bilder fra romsonden New Horizons. Bildene vi har sett så langt er av relativt lav oppløsning, men de som ventes fremover vil være langt større og ha mange flere detaljer. Det vil imidlertid ta ganske lang tid, ettersom bildene må sendes over fire milliarder kilometer, med en overføringshastighet på 1000 bit i sekundet. 

Følg med videre på Teknofil, så skal vi holde deg oppdatert på de nye oppdagelsene! 

Apropos vår lille dvergplanet: 
Har du sett hvor mye Pluto ligner på Disneys Pluto? 

(Kilder: NASASkyandtelescope, Cnet 1, 2

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen