FARLIG FOR FREMTIDEN: Biologen Eric Steen forsker innen syntetisk biologi. Målet er å skape biologisk drivstoff. Konsekvensen kan være slutten for menneskeheten. (Bilde: National Geographic Channel)

5 måter mennesket kan dø ut på

Undergangen kommer, men hvordan blir den?

[Side3.no]: Over 98 prosent av alle dokumenterte arter som har levd på jorden, har dødd ut. Det gir ikke de beste utsikter for menneskets fremtidige herjinger på jorden.

Takket være en at en drøyt 5000 år kalender skrevet av et folk som ikke forutså sin egen apokalypse, tror urovekkende mange at ragnarok vil ramme jorden allerede den 21. desember 2012.

Nøyaktig hva som vil ramme kloden, er et åpent spørsmål. Gjengangerne er at en dvergplanet er på kollisjonskurs med jorden, at jorden skal begynne å snurre den andre veien, apokalyptiske meteornedslag og ikke minst dødbringende solstormer.

Alt dette er tilbakevist av romorganisasjonen NASA, men som National Geographic viser i en to timer lang dokumentar: Det er en rekke andre ting som kan forårsake menneskehetens undergang.

Det er svært usannsynlig at homo sapiens opphører å eksistere med det aller første. Men om det skjer i løpet av de neste hundre årene, tror forskere National Geographic har snakket med, at det vil være menneskene selv som forårsaker sin undergang.

- Vi har overlevd både klimaforandringer og meteornedslag. Dersom vi skal dø ut i løpet av de neste hundre årene, er årsaken mest sannsynlig menneskeskapt, sier Nick Bostrom ved Future of Humanity Institute ved universitetet Oxford.
- Vi har overlevd både klimaforandringer og meteornedslag. Dersom vi skal dø ut i løpet av de neste hundre årene, er årsaken mest sannsynlig menneskeskapt, sier Nick Bostrom ved Future of Humanity Institute ved universitetet Oxford.Foto: National Geographic Channel

- Vi har overlevd både klimaforandringer og meteornedslag. Dersom vi skal dø ut i løpet av de neste hundre årene, er årsaken mest sannsynlig menneskeskapt, sier Nick Bostrom ved Future of Humanity Institute ved universitetet Oxford.

Han er ikke spesielt optimistisk på vegne av menneskeheten.

- Det er en betydelig sannsynlighet for at vi vil feile permanent og gjøre slutt på den menneskelige historie i løpet av dette århundret.

Her er de fem mest sannsynlige måter verden vil ende på, rangert etter sannsynlighet.

Denne artikkelen er basert på den prisbelønte dokumentaren «Ti veier til verdens ende: Menneskehetens siste dager» som sendes på National Geographic Channel tirsdag 18. desember 21.30.

#5 Fysikkeksperiment

Tre uker før hiroshimabomben ble verdens første atomvåpentest gjennomført i ørkenen i New Mexico. Den såkalte Trinitytesten 16. juli 1945 ble iverksatt ikke helt uten bekymringer.

Fysikerne var bekymret for at atombomben kunne skape en kjedereaksjon som ville antenne hele atmosfæren. Dersom det skjedde, ville alt liv på jorden dø av surstoffmangel i løpet av svært kort tid.

- Vi vet i dag at det var fysisk umulig å antenne atmosfæren. Men det er interessant å reflektere over. Nøyaktig hvor sikker skal du være på utregningene dine før du er villig til å risikere menneskets fremtid på dem? undrer Bostrom.

EKSTREME ENERGINIVÅ: I denne partikkelakselleratoren frigjøres det enorme mengder energi i køpet av ufattelig kort tid. Enkelte forskere er redd det vil skape svarte hull som vil sluke jorden.
EKSTREME ENERGINIVÅ: I denne partikkelakselleratoren frigjøres det enorme mengder energi i køpet av ufattelig kort tid. Enkelte forskere er redd det vil skape svarte hull som vil sluke jorden.Foto: National Geographic Channel (Pioneer Productions)

Og det er nettopp denne type eksperiment, hvor man ikke er helt sikre på utfallet, som foregår i partikkelakseleratoren ved Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning (CERN) i Sveits. Her utføres det tester som involverer energinivåer aldri tidligere nådd.

Det er slike tester som gjorde det mulig å påvise Higgsbosonet, den såkalte "Gudepartikkelen". Men det er også denne type tester som får risikoanalytiker Richard J. Wagner til å anmelde CERN for forhold som kan få katastrofale konsekvenser for menneskeheten.

Blant kritikerne finner vi matematikkprofessor Otto Rössler ved universitetet i Tubingen.

- Når verdiene blir høye nok, har jeg regnet ut at det er rundt åtte prosent sjanse for at jorden krymper sammen til en liten kule på to centimeter i løpet av få år, sier Rössler.

Årsaken til matematikkprofessorens bekymring er svarte hull. Når partikler kolliderer med hverandre i hastigheter opp mot lysets, kan det skapes ørsmå svarte hull - som han mener det er umulig å kontrollere.

Dersom et slikt svart hull skulle oppstå - og overleve - ville det følge gravitasjonen og synke inn til kjernen av jordkloden dersom det beveger seg sakte nok. Her ville det sluke jorden innenfra i et stadig raskere tempo.

I dag utføres ikke eksperimentene med nok energi til å skape svarte hull, men det er på vei til å endres, ifølge National Geographic-dokumentaren.

Fabiola Gianotti, en av fysikerne bak testene for å finne Higgsbosonet, håper at svarte hull skal oppstå.

- Det ville vært en veldig fin oppdagelse, så vi er ivrige etter å skape små svarte hull. Men de vil forsvinne på et øyeblikk, og er fullstendig harmløse, sier Gianotti.

FOR EKSPERIMENTELT? Forskere er redd for at tester fysikere ved CERN gjennomfører kan føre til at jorden slukes av et sort hull.

Andre fysikere hevder at eksperimentene ved CERN ikke er noe annet enn hva universet har holdt på med i milliarder av, og at de dermed er ufarlige.

FATAL FYSIKK: Dersom et svart hull skulle overleve inne i jorden, ville det raskt og sikkert fortært planeten fra innsiden. Til slutt ville de to energisøylene fra det svarte hullets poler trenge gjennom jordskorpa.
FATAL FYSIKK: Dersom et svart hull skulle overleve inne i jorden, ville det raskt og sikkert fortært planeten fra innsiden. Til slutt ville de to energisøylene fra det svarte hullets poler trenge gjennom jordskorpa.

Rössler mener på sin side at det er forskjell på naturlige svarte hull og svarte hull produsert av mennesker.

- Mine resultater viser at disse svarte hullene ikke vil forsvinne. Og hvis de er trege nok til å bli inne i jorden, vil de til slutt spise jorden opp innenfra. Det er bare et spørsmål om tid.

#4 Klimakatastofe

Polutforsker Ernest Shackleton måtte gi opp å nå Sydpolen i januar 1909, men på vei tilbake til basecamp oppdaget han noe ganske utrolig. I det iskalde ødet snublet han over et stykke fossilt tre. Han fant også sandstein med avtrykk av en plante.

Det kunne bare være ett svar. Dagens sterile Antarktis har en gang vært en tropisk skog.

I dag vet vi at klimaet på jorden endrer seg over tid, og forskere tror vi nå raskt er på vei mot en varmere tid. Den store forskjellen er at de fleste klimaforskere er enige om at det denne gangen er menneskene som står bak forandringene.

Miljøbiolog Stephen Schneider ved Stanford er bekymret.

- Vi gambler med planetens støttesystem for liv, og da snakker vi om et eksperiment på den virkelige jorden med oss og alle andre levende skapninger med på moroa, advarer han.

I miljødebatten snakkes det om "vendepunktet". Det er når klimaforandringene har kommet så langt at det ikke er mulig å forandre på utfallet.

SMELTENDE IS: Dersom all isen på Grønland skulle smelte bort, ville det fått enorme konsekvenser for livet på jorden.
SMELTENDE IS: Dersom all isen på Grønland skulle smelte bort, ville det fått enorme konsekvenser for livet på jorden.Foto: James Balog Photography

Med smeltingen av isen på Grønland, vil ikke Schneider utelukke at vi allerede er forbi dette vendepunktet.

Klimaforskere mener å ha funnet at temperaturen sank drastisk etter at jorden først opplevde en rask økning i temperaturen for 55 millioner år siden. Kanskje like raskt som temperaturen stiger i dag, mye takket være CO2-utslipp.

Men det finnes en drivhusgass som er vesentlig mer kraftig enn karbondioksid, nemlig metan. Metan finnes i enorme mengder på jorden, blant annet nedfryst i den sibirske tundraen. Når temperaturen stiger, frigjøres denne effektive drivhusgassen og kan forårsake enda raskere oppvarming av kloden. Det frigjøres allerede ut åtte millioner tonn årlig.

Legg til at menneskene vil øke sine CO2-utslipp, og vi kan ha et ganske uhyggelig scenario foran oss.

- Dersom andelen CO2 dobler eller tredobler seg i løpet av dette århundret, nøler jeg ikke med å anslå at det vil få katastrofale følger, sier Schneider.

- Temperaturen kan øke enkelte steder med opp til åtte grader celsius. De vill føre til storstilt smelting av isen på Grønland, havnivået vil stige fem til ti meter, tropiske sykloner vil bli enda kraftigere, superbranner vil oppstå og opp til 40 prosent av kjente arter kan bli utryddet.

#3 Apokalyptisk krig

TSAR BOMBA: Soppskyen til verdens kraftigste bombe når 60.000 meter til værs, og trykkbølgen går tre ganger rundt jordkloden før den stilner.
TSAR BOMBA: Soppskyen til verdens kraftigste bombe når 60.000 meter til værs, og trykkbølgen går tre ganger rundt jordkloden før den stilner.Foto: Public domain

I oktober 1961 flyr et Tupolev-bombefly utover Nordishavet. Om bord finnes den kraftigste kjernefysiske bomben noensinne skapt og detonert, den såkalte Tsar Bomba.

Bomben hadde en sprengkraft på 50 megatonn TNT, 3000 ganger kraftigere en Hiroshima-bomben. Opprinnelige skulle sprengkraften vært dobbelt så stor, men russerne var bekymret for det radioaktive nedfallet.

Soppskyen når 60.000 meter til værs, og trykkbølgen går tre ganger rundt jordkloden før den stilner. Vi er på høyden av den kalde krigen.

Siden den tid er antall kjernefysiske våpen i verden redusert, men det er likevel nok til å skape en såkalt radioaktiv vinter. Det er nemlig ikke bombene i seg selv som utgjør den største trusselen mot menneskene, men etterfølgene.

Når en atombombe eksploderer, skapes det en røyksky som blir værende i atmosfæren i noen år. Denne skyen absorberer sollys. Datamodeller miljøforsker Alan Robock demonstrerer for National Geographic, viser at det finnes nok atomvåpen på jorden til skape en sky som gjøre det kaldt og mørkt på jordoverflaten.

Ifølge modellen ville temperaturen på jorden ikke komme over frysepunktet en gang på sommeren.

Situasjonen i verden er mindre spent i dag, men det er umulig å vite hvordan situasjonen er i morgen.

- Hvs du ser tilbake på det 20. århundret, hvordan den geopolitiske situasjonen har endret seg med to verdenskriger og Sovjetunionens vekst og fall, virker det umulig å forutsi situasjonen i den andre halvdelen av det 21. århundre. Det er absolutt mulig at vi kan få en ny konflikt mellom nye supermakter som ikke ender like godt som den kalde krigen, sier Martin Rees ved Trinity College.

NANOVÅPEN: Forskere ser for seg svermer av dødbringende mikromaskiner etter hvert som nanoteknologien blir mer og mer avansert.
NANOVÅPEN: Forskere ser for seg svermer av dødbringende mikromaskiner etter hvert som nanoteknologien blir mer og mer avansert.Foto: DARPA

Det forskes dessuten på, og utvikles stadig mer effektive våpen. Ett område det knyttes bekymring til, er nanoteknologi. Dette er teknologi som i utgangspunktet kan forbedre menneskenes liv og har store fordeler innenfor medisin. Men det kan også misbrukes til å skape fremtidige mikrovåpen som kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på en.

Et av mange, mange eksempler er selvstyrte mikromaskiner på størrelse med mygg som er programmert til å lande på mennesker og injisere dem med gift.

- En kan også forestille seg mikroskopiske bakterielignende nanoteknologiske maskiner som vil være i stand til å overleve i naturen på egen hånd. Slike maskiner kunne være i stand til å ta livet av alt de kommer over, sier Bostrom.

Ekspertene National Geographic har snakket med, understreker at denne type teknologi ligger et godt stykke inn i fremtiden, men at den ikke kan utelukkes.

Obs, artikkelen fortsetter på neste side. Her tar vi for oss de to måtene forskere mener det er mest sannsynlige at mennesket utrydder seg selv på.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen