Enten det er en pacemaker eller en drone, så vil hackerne få has på deg. Muligens.
Teknofil
Enten det er en pacemaker eller en drone, så vil hackerne få has på deg. Muligens. (Bilde: Wikimedia Commons, Mauricio Photography)

5 måter hackere kan drepe deg på

Det er usannsynlig, men du verden for noen metoder.

I filmen Die Hard 4.0 må John McClane, i Bruce Willis' staute skikkelse, hamle opp med terrorister som hacker seg inn på alt fra strømnett til FBI-datamaskiner for å bryte ned samfunnet.

De siste dagene har det også versert en sak i mediene om at det er mulig å kapre et fly ved hjelp av det mobile operativsystemet Android, så da er det på tide å ta en titt på hvordan hackere konkret kan ta livet av deg.

Listen nedenfor er basert på en tilsvarende hos Popular Science, og går gjennom diverse mer eller mindre sannsynlige scenarioer. Så hva kan myrde deg nå?

Pacemakeren din

Foto: Wikimedia Commons

Om du skulle bruke en pacemaker og tilfeldigvis være et mål for snikmordere, kan denne metoden kanskje inntreffe. Dette er faktisk ikke fantasi, da hackere demonstrerte i fjor at de kunne ta over en pacemaker og gi dødelige støt.

Metoden er imidlertid av det mer avanserte slaget, og man trenger visstnok mer enn bare en standard Internett-tilkobling for å gjennomføre noe slikt. Det er derfor mer sannsynlig med mer «tradisjonelle» teknikker, som for eksempel å bare skyte offeret.

Flyet styrter

Foto: shock264 / Flickr

I gamle dager måtte terroristene møte opp i person for å kapre et fly. Ikke nå lenger. På en kommende sikkerhetskonferanse vil man nemlig vise hvordan et fly kan bli tatt over fra avstand.

Fly blir stadig mer automatiserte og får mer og mer elektronikk, og dette flytter kontrollen fra pilotene og over til systemet i større grad enn tidligere. Med dette følger også økt ansvar på datasikkerhetens skuldre, og sikkerheten kan alltids brytes hvis den er for dårlig.

Strømbrudd

Foto: David Shankbone / Flickr

Strømbrudd høres kanskje ikke svært dramatisk ut, men ifølge en studie fra i fjor kunne opptil 90 dødsfall i New York City kobles direkte til et strømbrudd i 2003.

Temperaturregulering blir skrudd av, og sykehus må stenge den vanlige driften. Dette er kanskje en rimelig unøyaktig metode for å kverke én spesifikk person, men som terrormetode kan det være reelt. Samfunnet har likevel mange sikkerhetsmekanismer for å motvirke slike hendelser, så det spørs om terrorister gidder å bruke masse ressurser på noe som kanskje ikke vil virke i det hele tatt.

Bilen din krasjer

Foto: perthhdproductions / Flickr

Personbiler får også stadig flere elektroniske duppeditter og automatiserte systemer, og hvis ikke sikkerheten er god nok, er det teoretisk mulig for hackere eller andre ondsinnede aktører å bryte seg inn i systemet, eller installere en dings som kan gjøre jobben. Det viser i alle fall en studie fra 2011.

Å miste kontrollen over bilen i den bratte fjellheimen kan bli fatalt, men sannsynligheten for at noe slikt skal skje er heldigvis liten. Arbeidsmengden for å få til en slik operasjon er mildt sagt krevende, og det finnes som tidligere nevnt mer effektive (og billigere) metoder.

En drone krasjer i hodet ditt

Foto: Mauricio Photography / Flickr

Droner er på vei inn for fullt, og det betyr også at vi har å gjøre med flyvende roboter rundt omkring. Og roboter kan hackes.

Det finnes allerede flere tilfeller der noen tar over en drone og får den til å styrte, og det er derfor ikke vanskelig å forestille seg bevisste angrep ved slike utnyttelser. Om noen gidder å ta seg bryet med målrettede angrep på denne måten, er en annen sak.

Også menneskeheten i sin helhet kan stå i fare:
5 måter mennesket kan dø ut på »

(Kilde: Popular Science)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen