I fremtiden kan smarttelefonen gjøre en rekke legebesøk overflødige. (Bilde: Scanadu)

5 kjappe om telemedisin

Steinar Pedersen forklarer hvorfor fremtidens legekontor er i hjemmet ditt.

Steinar Pedersen er en av verdens mest kjente frontfigurer for telemedisin.
Steinar Pedersen er en av verdens mest kjente frontfigurer for telemedisin.Foto: Hardware.no

Fredag forrige uke kunne vi fortelle historien til Norges ukjente teknologiprofet, Steinar Pedersen. Steinar, og laget med forskere han har ledet, er kjent over store deler av verden for sin innsats innen telemedisin, men i Norge vet få hvem han er.

Hva er telemedisin?

Telemedisin er når IKT brukes i helsevesenet til å samle, sende, dele og aksjonere på digitalisert medisinsk informasjon.

Hvorfor er telemedisin viktig?

Om det er lov å svare med et spørsmål, så ville jeg spørre om internett er viktig? For meg er det utenkelig at helsevesenet skal fungere uten at IKT er et helt grunnleggende element i organisasjonen.

Hva er utfordringene til telemedisin? 

Utfordringen er ikke knyttet til bruk av IKT. Utfordringene er knyttet til organisasjonsutvikling. Den største gevinsten kommer der man innfører IKT i arbeidsprosessene i stedet for, og ikke i tillegg til, eksisterende arbeidsprosesser. Dette krever arbeidsglidning og organisasjonsendring, og slike prosesser er alltid utfordrende.

 Når vil telemedisin bli utbredt i Norge?

Bruk av telemedisin/IKT har til dels stor utbredelse allerede. Større utbredelse av bruk av telemedisin som involverer pasientene vil øke kraftig når verktøyene aksepteres, og det utvikles økonomiske insentiver for denne måten å jobbe på.

Hvis du var helseminister for én dag, hva ville du gjort? 

WW, Audi og Skoda er tre biler som er bygd over samme lest. Disse tre bilmerkene har en felles utviklingsavdeling med en felles leder som beslutter rammer, standarder, felles sikkerhetsløsninger, felles driftsløsninger osv osv.

I helsevesenet er det et utall av utviklingsavdelinger. La gjerne disse bestå, men jeg ville gitt dem felles mål og rammer å arbeide innenfor. Først og fremst må prosjektene ha som klart definert mål at de skal føre til bedre helsetjenester. Ved utdeling av penger skal det følge med retningslinjer / rammer som sørger for at besluttede nasjonale rammer etterleves. Og motsatt, prosjektene må rapportere tilbake om måloppnåelse – og da må det være noen ansvarlige å rapportere til. Kanskje det snart er behov for en egen IT-minister til å håndtere dette?

Helsevesenet har gode mål og løsninger for EPJ elektronisk meldingsutveksling. Som helseminister ville jeg definere pasientrettede resultatmål der hvor IKT skal benyttes:

 • I tillegg til nye prosjekter ville jeg fokusere på at alle påbegynte, nasjonale prosjektene skulle fullfinansieres for å sikre:
  • Alle aktørene i kommunehelsetjenesten tilgang til Norsk Helsenett
  • Full utrulling av de elektroniske meldingene inne utgangen på 2013
  • Gjøre ferdig implementeringen av eResept 
  • Gjøre ferdig kjernejournalen før andre modeller prøves ut 
 • Like elegant som NAV i dag gir meg tilgang på min selvangivelse, skal pasientene ha elektronisk innsyn i sin egen elektroniske pasientjournal i 2014
 • Alle pasientene skal kunne kommunisere med sin fastlege via epost innen 2015
 • Fastlegene skal kunne kommunisere via videokonferanse med sitt sykehus i 2015
 • I 2016 skal 75 % av befolkningen bo i en kommune som tilbyr et bredt spekter av velferdsteknologiske løsninger som del av sine helse- og omsorgstjenester 

Vil du vite mer?
Her kan du lese vårt eksklusive portrettintervju med Steinar Pedersen

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen