Dette er testmodellen av skjermen som sannsynligvis vil innta de kommende generasjonene nettbrett. Du skal lete godt etter pikslene for å finne dem her – denne skjermen er den skarpeste 10,1-tommeren til nå.
Teknofil
Dette er testmodellen av skjermen som sannsynligvis vil innta de kommende generasjonene nettbrett. Du skal lete godt etter pikslene for å finne dem her – denne skjermen er den skarpeste 10,1-tommeren til nå. (Bilde: Japan Display)

4K presset inn på 10,1 tommer

Japansk selskap dytter grensene for hva som er mulig enda lenger enn før.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er ikke til å unngå: skjermene blir skarpere og skarpere og bedre og bedre. Produsentene presser stadig flere piksler inn på stadig mindre plass. Nå har skjermprodusenten Japan Display lansert en 10,1 tommers skjerm med en unik egenskap – den har 4K-oppløsning.

Over 400 ppi

Utsagnet over kan fort høres litt surrealistisk ut, men ja, du hørte riktig: 4K på en liten firkant på størrelse med en iPad. Den samme oppløsningen som du får i store, moderne flatskjermer, og som alle mener er fremtiden – iallefall i 2014.

4K-skjermer har en oppløsning på 3840 x 2160 piksler, og dytter du dette inn på en 10,1 tommers skjerm får du svimlende 436 piksler per tomme (ppi). Dette er riktignok mindre enn for eksempel Oppo Find 7 sin skjerm med 538 ppi, men vi må også huske på at den skjermen er på skarve 5,5 tommer.

Samsung Galaxy TabPRO 10.1 er en av toppmodellene i dag. Den nye skjermen fra Japan Display skal ikke bruke noe mer strøm – selv om den har over dobbelt så mange piksler som tabPRO.
Samsung Galaxy TabPRO 10.1 er en av toppmodellene i dag. Den nye skjermen fra Japan Display skal ikke bruke noe mer strøm – selv om den har over dobbelt så mange piksler som tabPRO.Foto: Samsung

Å presse inn noe som helst i 300- eller 400 ppi-klassen i et nettbrett er i seg selv nesten latterlig, fordi skjermens størrelse gjør at du ikke vil trenge et like detaljert bilde for å få samme opplevde skarphet som i en mobiltelefon. Derfor holder produsentene seg stort sett på et lavere nivå. For eksempel har Apples "superskarpe" iPad Air-skjerm en ppi på 264 ppi, mens Samsung Galaxy TabPRO 10,1 prydes av en skjerm med 298 ppi – alt for lite, skal vi tro Japan Display.

Strømgjerrig – og uten lanseringsdato

Ifølge selskapet skal ikke skjermen bruke noe mer strøm enn Samsungs ovenfornevnte PRO-fjøl, takket være ny teknologi som presser enda mer kraft ut av hver dråpe strøm. Kanskje blir dette nettbrettentusiastenes nye våte drøm? Vi får bare vente og se, for japanerne har enda ikke sagt noe om når – og hvor – skjermen vil komme til kommersielt bruk.

Høyoppløste skjermer skal visst ingen ende ta: 
Dette er verdens mest høyoppløste AMOLED-skjerm »

(Kilde: Pocketnow via BGR)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen