Plutselig har mer 4K-innhold dukket opp på piratnettstedene
(Bilde: Montasje: The Pirate Bay, Amazon, Netflix)

Plutselig har mer 4K-innhold dukket opp på piratnettstedene

Noe har skjedd i piratmiljøet.

Mye kan sies om 4K-oppløsningen. Vi kan si at den ikke spiller noen rolle, og at bare halvparten klarer å se forskjell likevel.

På den annen side er det slik at vi gjerne går for det som er bedre okke som. Kommentar: – Jeg ser ikke forskjell, men vil ha den beste uansett >>>

Det er derfor ikke spesielt merkelig at det faktisk er etterspørsel etter skikkelig 4K-innhold – men slikt innhold har det faktisk vært ganske lite av. Her til lands har du omtrent vært nødt til å abonnere på Netflix eller ty til nedlastet blåfilm for å kunne nyte ekstra av din ultrahøyoppløste TV.

Noe har skjedd

Tidligere i høst dukket Breaking Bad opp i 4K-oppløsning på flere torrentnettsteder. Da trodde vi muligens piratene hadde klart å komme forbi kopibeskyttelsen som blant annet benyttes av nettopp Netflix: High-Bandwidth Digital Copy Protection (HDCP) versjon 2.2.

En insider i en av gruppene som jobber med å spre piratkopierte TV-serier og filmer skal ha bekreftet overfor nettstedet TorrentFreak at noe stort har skjedd i miljøet.

Netflix' nye serie Jessica Jones har dukket opp i 4K. Episodene er på godt over 10 GB hver.
Netflix' nye serie Jessica Jones har dukket opp i 4K. Episodene er på godt over 10 GB hver.

– Mange grupper har i det siste begynt å slippe 4K-ripper og de fungerer perfekt. Jeg forventer at utgivelser med 4K-oppløsning vil bli mer populære nå, skal vedkommende ha sagt til TorrentFreak.

Maskinvarehull?

Den nevnte HDCP 2.2-beskyttelsen har lenge vært ansett som nærmest umulig å knekke, så det er stadig et spørsmål om nøyaktig hvordan piratene får tak på «råmaterialet» til 4K-innholdet – som ser ut til å komme fra Amazons 4K-strømmetjeneste og den nevnte Netflix.

Det spekuleres i om det er funnet «smutthull» i kopibeskyttelsen som kan utnyttes på visse strømmebokser. TorrentFreaks kilde nevner Amazons egen Fire TV, som benytter den eldre og svakere HDCP 1.4b-standarden, og Roku 4 – en boks som interessant nok kom på markedet nå i november, rett før skaren av nytt 4K-innhold begynte å dukke opp.

Trenger du en liten PC å se 4K på?
Duell: Apple iMac 21,5" mot Asus Zen AiO Pro Z240IC >>>

(Kilde: TorrentFreak)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen