Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Shutterstock)

– 4K-Blu-ray kan komme på markedet rundt juletider

Nå blir det mer attraktivt å investere i en 4K-TV.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det finnes allerede mange 4K-TV-er på markedet, men det skorter fremdeles på ekte 4K-innhold, noe som gjør det lite hensiktsmessig å investere i teknologien. Et viktig ledd i gjøre 4K mer utbredt er å gjøre oppløsningen tilgjengelig via eksisterende, fysiske medier.

Vi har tidligere meldt at det såkalte Ultra HD Blu-ray-formatet omsider er underveis, og nå er formatet kommet enda nærmere en realitet. I en pressemelding kunngjør nemlig Blu-ray Disc Association (BDA) at de nå er klare for å lisensiere ut formatet til produsenter.

Det betyr igjen at de første 4K-Blu-ray-diskene kan komme på markedet ganske snart, nærmere bestemt rundt juletider.

Vil gjøre 4K langt mer tilgjengelig

– Nå som vi har startet lisensieringen forventer vi at det vil komme produktkunngjøringer fra ulike selskaper etter hvert som vi nærmer oss årets høytidssesong, sa BDA-representant Victor Matsuda i pressemeldingen.

Illustrasjonsbilde: Full HD mot 4K.
Illustrasjonsbilde: Full HD mot 4K. Foto: Kristoffer Møllevik

Organisasjonen peker på at at antall 4K-TV-er er ventet å vokse kraftig de kommende årene, fra 11,7 millioner TV-er i 2014 til hele 95,6 millioner enheter innen år 2019, ifølge en prognose BDA refererer til.

I løpet av denne perioden vil brukere imidlertid ha begrensede muligheter til å se 4K-innhold, da for eksempel strømming og kringkasting av slikt innhold ennå ligger et stykke frem i tid av tekniske årsaker. Det er i denne sammenheng at 4K-Blu-ray vil gjøre seg gjeldende.

Vil også gi bedre farger og lyd

– Ultra HD Blu-ray vil øke utbredelsen av 4K blant forbrukere vil å tilby en umiddelbar, håndfast måte å se 4K-innhold på, helt uavhengig av tjenestetilbydere og båndbredde-relaterte variabler, sa analytiker Paul Erickson hos markedsanaylseselskapet IHS Technology i pressemeldingen.

4K-Blu-ray-formatet vil altså by på en oppløsning på 3840 x 2160 punkter, og vil også levere bredere fargespekter og en bildefrekvens på 60 bilder per sekund. I tillegg støtter formatet den såkalte «objektbaserte» lydteknologien, som innebærer en mer tredimensjonal og realistisk lydgjengivelse ved at lyden presist «følger» hvert enkelt objekt i bildet.

Det nye formatet har likevel é hindring, nemlig det faktum at avspillere som støtter formatet ennå er svært fåtallige. 4K-Blu-ray-spillere er imidlertid på vei ut på markedet. Som blant andre WhatHiFi meldte tidligere i år har Panasonic planer om å være blant de første på dette markedet.

Vi har tatt en gjennomgang av det nye formatet: Her er alt du trenger å vite om 4K på Blu-ray (Ekstra) » 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen