Guide

4 triks kan forvandle TV-en din

Alle fotballfans store drøm  blåses i gang i morgen. Ventetiden på at verdensmesterskapet i fotball skal komme i gang er snart over, og det er på tide å gjøre de siste forberedelsene på TV-en din  før jubelbrusen kan begynne.

For den beste opplevelsen av favorittlaget ditt er det viktig at du har silt inn TV-en og anlegget riktig, før du inntar godstolen.

Les også om hvordan du ser fotball-VM på hytta.
 

Juster bildet ditt

Når du kjøper en ny flatskjerm i dag er bildeinnstillingene ofte ferdiginnstilt i ulike moduser fra fabrikken. Spesielt modusen dynamisk gir deg en "iøynefallende" skjerm, med overveldende lysstyrke og alt for sterke farger. Denne modusen er ment for at skjermen skal ta seg bra ut i butikkhyllene, og er helt feil som idealinnstilling hjemme i stua.

Ta fjernkontrollen og trykk deg inn i innstillinger på skjermen og videre til bildeinnstillingene.

Til å begynne med lønner det seg å begynne med en nokså nøytralt bilde, der farger,  kontrast og lys er nokså midtstilt. Bruk dette som et utgangspunkt. Det er individuelt hvordan du liker bildet ditt, men her er noen generelle tips:

  • Juster lysstyrken ned til rundt 50 prosent, kontrasten til rundt 85 prosent  som et utgangspunkt, og prøv deg frem derfra. Det er viktig at detaljer synes i mørke partier av bildet, uten at sortfargen ser ut som den er koksgrå. For å sjekke at sortnivået er bra, kan du  for eksempel tvinge TV-en din til å vise bilder i 4:3 format (gir sorte striper på hver av sidene), som gjør det enklere å se om du er på sporet.
  •  Når du videre skal justere fargene, start med å sette styrken rundt 50 prosent. Juster fargemetningen på bildet slik at fargene ikke er dominerende, som for eksempel at menneskene ser solbrente ut og gressmaten stråler mot deg. Ofte må fargemetningen under 50 prosent.
  • Skarpheten på flatskjermen skal aldri stå på maks. Dette fører til at du får mer støy i bildet.  Som regel er et godt utgangspunkt å sette denne til rundt 50 prosent.

En annen grei måte å få stilt inn flatskjermen på er å kjøpe en kalibrerings DVD/Blu-ray. Her kan du steg for steg justere bildet på skjermen med forskjellige hjelpeplansjer som vises på TV-en.

Tenkt å kjøpe ny TV til fotball-VM? Les vår guide til hvilken TV du bør kjøpe.

Skal du kjøpe den nye TV-en på nett så er det store prisforskjeller på samme skjerm.
 

Få kampen i surround

Med bildet på skjermen ferdig justert inn, er det på tide å koble til den resterende halvdelen av fotballopplevelsen - nemlig lyden.

For at du skal føle seg som en del av tribunen og virkelig kjenne jubelbrusen på kroppen, bør du koble til enten et hjemmekino- eller stereoanlegg.

Etter hva Teknofil erfarer skal en rekke av kampene sendes med 5.1 surround lyd, noe løfter scoringene til favorittlaget ditt til nye høyder, der du nærmest føler at du står blant publikum.

Du kan koble ditt eksisterende anlegg til dekoderen du bruker for å se fotballkampene. Ved hjelp av en enkel analogkabel får du en stereolyd som overgår lydkvaliteten i flatskjermen din. Skal du få surroundlyden fra dekoderen må bruke en digital kabel mellom anlegget og dekoderen, da som regel enten en koaksial eller optisk kabel.

Se kampene i HD

Alle som har en flatskjerm av nyere dato har mulighet for å se sendinger i høyoppløst kvalitet (HD). 
 
Alle kan se TV 2s sendinger i HD, med unntak av kabelkundene til Canal Digital. TV 2 sender halvparten ac de totalt 64 kampene fra VM høyoppløst. 

Viasat har den andre halvdelen av de totalt 64 kampene, og her vil kampene som sendes på Viasat 4 være i standard kvalitet. Men du kan også her se kampene i HD dersom du har kanalen Viasat Sport HD.

Her kan du se komplett oversikt over hvilke kamper som går på hvilken kanal.

Skal du på hytta under VM? Les vår test av hytteabonnement.

Les også våre triks til billigere hytte-TV.

 

Husk riktige kabler

For at du skal få best mulige bilder fra kampene bør du sjekke at du har de riktige kablene for å se HD.

Har du HD-dekoder bør du bruke HDMI-tilkoblingen. Da får du overført både bilde og lyd til flatskjermen i beste kvalitet. Du kan også få overført den digitale lyden fra denne kabelen, for de som benytter seg av en løsning der overføringen av lyd og bilde går via en forsterker.

Sjekk at kabelen frem til dekoderen ikke er morken og at kontaktene sitter godt i. Med dårlig kontakt blir både lyd og bilde dårlig.

Generelt lønner det seg alltid å benytte digitale kabler som HDMI eller optisk til å koble sammen produkter så fremt produktene støtter det.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen