Test

4 måneder, 3 uker og 2 dager

”4 måneder, 3 uker og 2 dager” er første del i en trilogi med det planlagte navnet ”Tales From The Golden Age”, der regissør Cristian Mungui ønsker å fortelle tre separate historier fra tiden da diktator Nicholae Ceausescu fremdeles holdt Romania i sitt jerngrep. Denne første filmen vant Gullpalmen for beste film under Cannes-festivalen, og dét er godt gjort for en regissør som kun står bak én spillefilm fra før. ”4 måneder, 3 uker og 2 dager” er en fortjent Gullpalmevinner, en film som bruker filmmediets mest grunnleggende virkemidler til å fortelle en enkel historie om en komplisert livssituasjon.

Harde valg

Bucharest, Romania anno 1987 – bare få år før det diktatoriske regimet i Romania kollapser. Otilia (Anamaria Marinca) og Gabita (Laura Vasiliu) er studievenninner. Da Gabita blir gravid bestemmer hun seg for å utføre en ulovlig abort. Sammen med venninnen kontakter hun Mr. Bebe (Vlad Ivanov), en abortlege som jobber i det skjulte. Da Gabita blir nødt til å tilstå ovenfor legen at hun har løyet, og at fosteret i virkeligheten er eldre enn det hun først fortalte, begynner problemene.

Tid for å tenke.
Tid for å tenke.


Det er en såre enkel historie. I motsetning til Hollywood bruker filmen bare de enkleste av de enkle virkemidler, og i motsetning til mye annen europeisk film er heller ikke ”4 måneder” en tung film i den forstand at den bruker metaforer eller skjulte meninger. Mungui har strippet filmen ned til det aller mest nødvendige: hva han forteller til oss, og hvordan vi reagerer på det.

Eksistensiell underholdning

For hva legges egentlig i begrepet underholdning? Her er en film som forteller noe viktig uten å messe, samtidig som den holder oss fastspikret på den mye omtalte pinebenken. Spørsmålene er store og man må som seer både tenke og føle. Samtidig er det historien spennende som i den mest utspekulerte triller. Det er en sjelden kombinasjon.

Helt siden de første filmfolkene forsto at man kunne klippe i filmrullene for så å sette sammen ny mening ved å spleise sammen delene, har man eksperimentert og raffinert. I motsetning til teateret kan nemlig filmen styre tilskuerens blikk. Sammen med Otilia befinner vi oss på et sted, mens det viktige skjer i et annet rom. Det er ulidelig spennende. Noen kaller det ”suspense”, og Hitchcock blir fremdeles regnet som metodens mester. Mungui er også drivende god i faget, og her bruker han teknikken til å fortelle en betydningsfull historie.

Heite hoder

Gode venninner blir satt på prøve.
Gode venninner blir satt på prøve.

Samtidig er det scener der man ikke helt forstår karakterenes motivasjon. Hvorfor handler de ikke? Hvorfor gjør de ikke som de burde gjøre? Allikevel har man forståelse, fordi mennesker handler forskjellig under stress. Mennesker i desperasjon kan gjøre de merkeligste ting, og det er ikke lett å holde hodet kaldt. Men det er også en styrke ved filmen at vi faktisk bryr oss nok til å sitte ytterst på kinosettet gestikulerende med armene, hviskende til kinolerretet.

Undertegnede mistenker Mungui for å ha vært ute med båndopptaker. Så ekte føles dialogen at man nærmest føler seg som en sniklytter. Det er lett å identifisere seg. Mennesker tenker tydeligvis ikke så forskjellig om de bor i Romania eller Norge.

Se flere bilder fra filmen her.

Konklusjon

Det er mye å bry seg om i ”4 måneder, 3 uker og 2 dager”. Det handler om fortvilte mennesker og abortspørsmålet står naturlig nok sentralt. Det gis ingen enkle svar. Lange tagninger, få locations og et tett drama med skuespillerprestasjoner tatt ut av en annen verden gir en film som både er spennende og som kommer med dyptpløyende problemstillinger. Det er ubehagelig og det tvinger deg til å føle. Sånn bør en filmopplevelse være – men kanskje ikke hver dag.

4 måneder, 3 uker og 2 dager   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen