45 nm-racet er i gang

 

AMD og IBM i fellesskap påstår å ha utviklet en 45 nm produksjonsteknikk som setter de i lederposisjon på dette nivået. Dagens prosessorer i kvantumsmarkedet benytter stort sett 90 og 65 nm produksjonsteknikk.

De to selskapene startet et omfattende samarbeid i 2003 og dette skal nå ha begynt å gi spesifikke resultater.

Testproduksjon av prosessorer på 45 nm kan starte allerede til neste år, men vi må nok vente til 2008 før de første produktene blir salgsklare. Produksjonsteknikken kan dermed danne grunnlaget både for AMDs x86-serier og IBMs Power-prosessorer.

Produksjonen vil foregå både hos IBM i East Fishkill og AMDs fabrikk i Dresden. Prosessorer basert på den nye teknikken vil ikke uventet ha bedre ytelse og lavere effektforbruk.

I forholdet mellom AMD og Intel, må sistnevnte sies å ha et lite overtak - ihvertfall foreløpig. Intel har nemlig allerede lansert sine firekjerneprosessorer og ligger i tillegg flere måneder foran på innføring av 65 nm-produkter.

AMD har imidlertid annonsert at de vil være side om side med Intel eller foran, når man introduserer 45 nm-teknikk. Til tross for at Intel har tatt et stort steg rent teknologisk, har likevel AMD klart å holde stand markedsmessig - og til og med tatt et par små prosentpoeng.

I årets 3. kvartal økte AMD fra 22 til 23,3 prosent markedsandel, mens Intel økte 3,1 prosentpoeng til en totalandel på 76,1 prosent. Begge selskapene kapret sine poeng fra VIA og Transmeta. Disse tallene gjelder naturligvis kun i x86-markedet.

(Kilde: Extremetech, InformationWeek, The Register)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen