40 % billigere i utlandet

Det blir stadig billigere å ringe med mobiltelefonen, men enda tjener operatørene fett når du ringer i utlandet. Det vil Vodafone sette en stopper for, og operatøren varsler nå massive kutt i roaming-prisene.

Nå skal abonnenter betale en fast, lav pris for å ringe så lenge de er i et av landene der Vodafone opererer - det vil si 18 forskjellige land i dag. Foruten et høyere oppstartsgebyr, skal man betale akkurat den samme prisen per minutt i utlandet som når man er hjemme.

Britiske Vodafone-kunder vil med de nye prisene kun betale 9,75 kr for en fem minutters samtale hjem fra Spania, mens de før måtte ha betalt hele 48,75 kr. En italiensk kunde vil på samme måte betale 17 kr for ti minutter samtale i Frankrike, mot 85 kr med dagens priser.

Kunder som tar i mot samtaler i utlandet vil nå slippe enda billigere med kun å betale oppstartsgebyret, som ligger på mellom 5 og 8 kr. Etter det vil man kunne snakke gratis i 20-60 minutter.

De nye prisene begynte som et prøveprosjekt for Vodafones tyske kunder. I stedet for å la kundene måtte forholde seg til et hav av forskjellige avgifter og gebyrer, forsøkte Vodafone Tyskland seg med en fast, lav pris for å ringe. Det eksperimentet ble en suksess.

Vodafone ønsker selvsagt fremdeles å tjene på utenlandssamtalene til kundene sine, men regnestykket avhenger også av at kundene faktisk velger å bruke telefonen når de er i utlandet. I denne avveiningen har man funnet at enkle, rimelige priser var vel så viktig for kunden.

Det nye tilbudet har fått navnet Vodafone Passport, og vil lanseres for kunder i en rekke land den 1. juni - blant dem Sverige og og Italia. Samtlige europeiske Vodafone-kunder skal etterhvert få ta del i tilbudet.

Tror på prisras
Mye tyder på at Vodafones priskutt vil gi en smitteeffekt til resten av Europa. Andre operatører er nemlig ventet å følge etter med priskutt for å klare å holde oppe konkurransen med mobilgiganten.

Analysebyrået Gartner forventer at prisene på ringing i utlandet i snitt skal falle med så mye som 40 prosent frem mot 2006. Dette både som et resultat av Vodafones priskutt, samtidig som konkurransemyndighetene i EU har erklært krig mot høye ringepriser.

Her til lands gjenstår det å se hvorvidt Netcom og Telenor vil følge etter sine europeiske rivaler.

Sprikene mellom innlands og utenlandspriser er store i dag. Mens en Telenor Privat+ kunde betaler 89 øre per minutt for å ringe innenlands, betaler vedkommende 4,50 kr per minutt for å ringe hjem fra Sverige, 7,50 kr per minutt fra Frankrike og hele 12,05 kr per minutt fra USA.

Potensialet for priskutt er med andre ord stort.

(Kilder: Digi.no, Geekzone, Stuff.co.nz, Telenor)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen