3s 3G-planer i Norge utsatt

Siden operatøren 3 kjøpte sin konsesjon til å bygge 3G-nett i Norge for to år siden, har det vært liteå høre fra operatøren.

Tidligere denne måneden lettet operatøren på sløret og fortalte hvorfor utviklingen i Norge nærmest har stagnert før den har begynt: 3 har nemlig ikke kapasitet til å bygge et nytt 3G-nett i Norge før 3G-nettene i Danmark og Sverige er fullførte.

3s konsesjon i Sverige forplikter operatøren til å bygge ut 3G-nett både i landets storbyer og distrikter. Det gjenstår enda å bygge ut 13 prosent av 3G-nettet, som forøvrig skulle vært ferdig bygget for over to år siden.

Operatøren hadde imidlertid forhåpninger om å kunne ta en snarvei utenom sine forpliktelser til de svenske 3G-kundene. I samarbeid med operatøren Vodafone søkte 3 det svenske Post- og Teletilsynet om lov til å samarbeide med Nordisk Mobiltelefon i byggingen av 3G-nett i Sveriges distrikter.

Samarbeidet skulle innebære at 3 konsentrerte seg om å bygge 3G-nett i Sveriges storbyer, mens Nordisk Mobiltelefon skulle steppe inn med sitt CDMA-nett, eller bygde-3G, der 3s egen dekning ikke strakk til.

Hvis det svenske Post- og Teletilsynet hadde gått med på et slikt samarbeid, ville det ha frigjort store mengder ressurser hos 3, slik at de kunne begynt byggingen av sitt 3G-nett i Norge langt tidligere enn planlagt.

Ulempen ved et slikt nett ville imidlertid fort blitt tydelige for 3s kunder i Sverige. Foreløpig finnes det ingen mobiltelefoner som støtter både 3G- og CDMA-nettet. Det betyr at 3s kunder som måtte ønske seg full 3G-dekning over hele landet ble tvunget til å ha to forskjellige mobiltelefoner.

- Uakseptabelt
Mens både bransje og kunder ventet på at det svenske Post- og Teletilsynets avgjørelse, kom Sveriges IT-minister, Ulrica Messing, på banen med en pekefinger mot 3. Hun var alt annet enn utydelig i sin tale, og mente at 3s søknad om å "snike seg unna sine plikter" var helt uakseptabel:

- Teknologien har blitt utviklet siden lisensene ble delt ut, men jeg vil ikke akseptere teleselskapenes krav om å få bygge ut et enklere nett i bygdene. Jeg forutsetter at den kommende beslutningen gir samme 3G-standard uansett hvor i landet man bor, sa hun til DI.se.

Nå har endelig det svenske Post- og Teletilsynet bestemt seg, og svaret ble som mange ventet og fryktet: 3 får ikke lov til å samarbeide med Nordisk Mobiltelefon og Vodafone om CDMA-nett på bygda. På en pressekonferanse i dag tidlig begrunnet tilsynets Marianne Treschow avgjørelsen:

- Vi vet hva operatørene har lovet
- Krysninger mellom nett gir ulemper for kundene på forskjellige måter. Derfor skal den gjenstående delen av nettet bygges med UMTS-teknologien. Vi vet hva operatørene har lovet. Vi har allerede passert tidsfristen for når de løftene skulle vært oppfylt.

Det klare svaret fra svenskenes Post- og Teletilsyn betyr at de som hadde håpet på en snarlig utvikling av 3s 3G-nett i Norge, kan legge fra seg den tanken. Å bygge ut 3G-nettet fullstendig slik konsesjonen krever vil koste 3 atskillig flere ressurser og langt mer tid enn det ville tatt hvis et samarbeid med Nordisk Mobiltelefon ble tillatt.

Færre basestasjoner
Det er imidlertid lysglimt i 3s 3G-mørke. Det svenske Post- og Teletilsynet har bestemt seg for å senke kravene til signalstyrke i basestasjonene. I følge Mobil betyr dette at inntil 850 basestasjoner per 3G-nett kan spares inn, noe som garantert er en fordel for 3 i en situasjon som dette. Det er heller ikke umulig at dette vil komme Norge til gode, siden 3 sparer både penger, tid og ressurser på å kutte vekk såpass mange basestasjoner fra sine svenske byggeplaner.

I tillegg til at tilsynet nå legger an en strengere tone mot operatørene, truer tilsynet med bøter til 3 dersom operatøren ikke greier å ferdigstille 3G-nettet innen avtalt tid. I et intervju med Mobil.se forklarte Treschow at 3 skal få tid til å omstrukturere planene sine i Sverige på grunn av den nye bestemmelsen om signalstyrken i basestasjonene. Deretter skal en avtale inngås, og operatøren vil bli ilagt bøter om den nye fristen ikke overholdes. I følge Treschow anslår 3 selv at de vil klare å ha det svenske 3G-nettet ferdig før 2007.

Det kan i verste fall bety at vi ikke vil se snurten av 3 her til lands før om minst et drøyt år. Imens opprettholdes dagens duopolsituasjon med Telenor og Netcom som de to store 3G-tilbyderne her til lands, med Nordisk Mobiltelefon som en joker på siden.

(Kilder: Digi, Mobil)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen