3MOS fra Panasonic

Riktignok finnes det andre videokameraer som har 3 CMOS-brikker, men de stiller i en helt annen klasse enn de to nye videokameraene Panasonic lanserte for litt siden på et pressearrangement i Monaco. I følge Panasonic skal de to nykomlingene også være de første i verden som både har 3 CMOS-brikker og som støtter AVCHD.

3MOS-systemet
3MOS-systemet

Panasonic satser nå på CMOS, sier de, fordi de med denne typen brikker for omtrent det doble brikkeområdet til å fange lys med, og fordi de med sine nye brikker vissnok skal klare å øke kameraenes dynamiske omfang til det dobbelte i forhold til CCD-kameraer som SD9 etc. Sistnevnte skal kunne klare seg med en lysmengde på 5 lux, mens for de nye kameraene skal visstnok 2 lux være nok.

Panasonic SD100
Panasonic SD100

De to nye kameraene er som dere kan se praktisk talt identiske, og hovedforskjellen ligger i lagringsmulighetene. SD100 kan kun lagre til SD- og SDHC-kort, mens HS100 også har en innebygget harddisk på 60 GB.

Panasonic HS100
Panasonic HS100

Begge kameraene vil få en røys med ekstrautstyr tilgjengelig, men rett ut av boksen kan de begge to stille med 5.1-lyd, zoom-mikrofon som er linket til objektivet og zoomer sammen med det, og som om ikke det var nok er mikrofonen også utstyrt med en "Focus Mic"-funksjon som er i stand til å fange opp lyd som kommer fra området like foran kameraet, selv om objektivet er fokusert på noe langt borte. Begge modellene er også utstyrt med standard jack-plugg for ekstern mikrofon og hodetelefoner.

Ikke bare er bildebrikkene forbedret i de nye kameraene, men også stabiliseringssystemet. Begge de nye modellene er utstyrt med panasonics nye system som har tre ganger så stort "slingringsmonn" som det gamle systemet, og som dermed gjør det i stad til å kompensere for langt større bevegelser enn tidligere.

En annen interessant nyhet i de nye videokameraene er den manuelle ringen på fronten, som er fri til å brukes til flere funksjoner. Om man vil kan man benytte den som en zoomring, styre manuell fokusering, justere blenderåpningen, endre lukkertid, eller velge hvitbalanse.

En annen praktisk funksjon er noe Panasonic kaller "pre-rec", det vil si at kameraet konstant tar opp tre sekunder til bufferminnet, og når opptaksknappen så trykkes ned lagres de tre sekundene før, slik at man lettere får med seg begynnelsen av hendelsen man ville filme.

Kameraene forventes i salg i Norge i slutten av august, og veiledende pris blir kr 8800,- for SD100 og kr 10500,- for HS100.

Panasonic benyttet også anledningen til å lansere to nye SDHC-kort, på henholdsvis 6 og 12 GB, begge med klasse 4-spesifikasjoner. Hvorfor dette er en viktig greie for dem en uvisst, men de sier selv at de utnytter nisjene mellom 4 og 8 GB, og 8 og 16 GB, uten at vi i særlig grad har lagt merke til nettopp det behovet fra vår side. Ikke det, kortene er ålreite de, og da de sies å skulle tåle mere juling enn vanlige kort, er det faktisk mulig de har sin misjon blant enkelte kunder. Den som lever får se.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen