3G til absolutt alle

Se større versjon og flere bilder

Er du en av dem som ikke får 3G-dekning, fordi du ikke bor i et stort tettsted? Da er du ikke alene. Verken Telenor eller NetCom sine 3G-nett dekker mer enn 80 prosent av befolkningen, noe som utelater flere hundre tusen mennesker fra 3G-nettet. Men en test gjort av Vodafone i Portugal kan endre på dette.

Vodafone Purtugal har nemlig som første operatør kjørt test med 3G (UMTS) på 900MHz-båndet, en frekvens som til nå har vært reservert for GSM-nettet. Testen er svært viktig ettersom den vil avdekke om 900 MHz-båndet kan brukes som avløser for 2100 MHz-båndet for å kunne gi mindre bebodde områder 3G-dekning.

I dag er nemlig kun 12 prosent av det norske landarealet dekket av 3G-nettet, ettersom det ikke er lønnsomt å bygge det stort mer ut. Som kompensasjon har både Telenor og NetCom satset mye på oppgradering av dagens GSM-nett til EDGE, men siden langt fra alle 3G-telefoner har EDGE fungerer ikke dette optimalt.

Men skulle testresultatene for Vodafone være vellykkede, vil Vodafone Portugal innen kort tid starte å benytte UMTS 900-teknologi for å spre 3G-dekningen sin ytterligere. Det er trolig at UMTS 900-teknologien har en langt større rekkevidde, og at dekningen innendørs vil bli kraftig forbedret.

Om UMTS 900-teknologi er aktuelt for Norge vites ikke, men siden teknologien ventes å ha en større rekkevidde, er det ikke utenkelig at den kan implementeres i dagens UMTS 2100-nettverk, og da også det norske.

(Kilde: Cellular-News)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen