3G tar endelig av

Historien om 3G:

3G, UMTS eller W-CDMA er den tredje mobilnettsteknologien som tas i bruk globalt, og skal på sikt ta over for dagens GSM-nett (2G).

Planleggingen av et tredje generasjons mobilnett ble lagt på begynnelsen av 90-tallet, lenge før dagens GSM-nett ble bygget ut.

Opprinnelig var det tanken at 3G skulle bli et globalt, universalt nettverk med samme standard i San Fransisco som i nordre Troms. Men komplikasjoner førte til at det i dag er ikke mindre enn fire forskjellige standarder.

Her i Norge bruker både NetCom og Telenor UMTS-standarden, som benyttes i store deler av Europa, Afrika og mindre deler av Asia og USA.

Telenor var verdens første operatør til å ha sitt UMTS-nett klart så tidlig som i desember 2001.

Inntil nylig har 3G slitt med å rekruttere brukere pga. at 3G-telefoner har vært dyrere enn vanlige GSM-telefoner og at det ikke har vært tilstrekkelig med tjenester til at folk har sett noe poeng i å bruke det nye nettet.

Det er få deler av telebransjen som er blitt spådd nedenom og hjem, konkurs og det som verre er enn akkurat 3G-teknologien. Men nå kan 3G-leverandører feire at 3G-nettene verden over har en samlet 3G-masse på hele 100 millioner brukere. Det viser tall fra analyseselskapet Strategy Analytics.

Veksten i bruk av 3G-nettet har vokst voldsomt det siste året, og fordeler seg jevnt over de tre største 3G-standardene UMTS, FOMA og CDMA 2000 1x EV-DO.

Den voldsomme veksten skyldes i hovedsak at de fleste større nasjonale og tradisjonelle operatørene som Vodafone, Verizon Wireless og SK Telecom nå har fått opp satsningen på 3G. Dermed står ikke Hutchisons 3 alene om å introdusere 3G for mobilbrukerne, slik de gjorde i 2004, men fronter 3G nå sammen med en samlet operatørbransje.

Strategy Analytics mener at antallet 3G-brukere på verdensbasis vil ha steget til 106 millioner ved utgangen av juli i år, og at veksten vil fortsette videre.

Foran Japan
Nylig la Vest-Europa seg foran Japan på bruk av 3G, og er dermed verdensledende på 3G-fronten. Men Strategy Analytics mener at USA fort kan gå forbi Vest-Europa i 2007.

Grunnen til det er at de er et gryende teknologikappløp mellom de største operatørene Verizon, Sprint og Cingular, der de to førstnevnte så langt har satset på CDMA 2000 EV-DO mens Cingular i nær fremtid vil begynne å implementere HSDPA-støtte i sitt 3G-nett.

Vokser raskere enn GSM gjorde
I forbindelse med rapporten fra Strategy Analytics kan nyhetskanalen Cellular-News melde at veksten i 3G-nettet forbigår den i GSM-nettet, da det ble bygget ut på midten av 90-tallet.

Grunnen til at veksten i 3G-brukere er såpass høy er uviss, men ifølge tall Cellular-News sitter på fikk GSM-nettene i sin tid kun 20 millioner brukere på de første 19 månedene nettet var i drift, mens WCDMA-nettet alene på sine første 19 måneder har tiltrukket seg 70 millioner brukere. Ironisk nok ble GSM betegnet som suksess allerede fra dag én, mens 3G generelt er blitt kalt både et pengesluk og et eneste stort tapsprosjekt.

(Kilder: Strategy Analytics, Cellular-News, Wikipedia)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen