3G slår ikke an

Hvis du kjøpte deg 3G-telefon i fjor, var du en av de få. Salget av telefoner som benytter seg av 3G-teknologi har nemlig gått sent. Som vi skrev i saken "2,35 millioner telefoner", ble det totalt sett solgt omtrent 2 350 000 mobiltelefoner i fjor, og bare 120 000 av disse var utstyrt med 3G.

- 2005 ble ikke noe gjennombrudd for 3G-telefoner, sier Erik Andersen, informasjonssjef i Elektronikkbransjen til Digi.no. Andersen mener at årsaken først og fremst har med at det var Telenor som markedsførte 3G i særlig grad, og at utvalget av tilleggstjenester har vært snevert.

Satser på PC-er
Netcom har på sin side i all hovedsak satset på å tilby 3G-kort til bærbare PC-er til sine kunder. Videotelefoni ble for eksempel ikke gjort tilgjengelig for operatørens kunder før i desember i fjor. Netcoms 3G-nett har likevel vært åpent for folk flest i store deler av fjoråret, og operatøren har sågar solgt 3G-telefoner som Nokia 6680 gjennom sine forhandlere. Netcom har imidlertid ikke hatt samme fokus på 3G som Telenor hadde gjennom fjoråret. Hos Telenor-forhandlerne har man nemlig hatt tilgang til kraftig subsidierte 3G-telefoner som for eksempel Sony Ericsson K600i, og Telenor har markedsført tjenester som mobil-TV og videosamtale.

Selv om Netcom har bedre 3G-dekning enn Telenor, har de ingen planer om å gi jernet på 3G-satsingen i år heller. - Vi kommer ikke til å gjøre så mye stort i forhold til kampanjer og markedsføring i år, sier Nina Kersten Nilsen, kommunikasjonsmedarbeider i Netcom, til Digi.no. Hun sier til nettstedet at de vil fortsette å holde fokus på PC-markedet i år også.

Telenor med OL til mobilen
Dermed ser det ut til at Telenor blir mer eller mindre enerådende på utvalg av innholdstjenester til 3G-telefoner også i år. Telenor skal for eksempel tilby sine kunder både opptak og direktesendinger av NRKs OL-dekning. Dette tilbudet er gratis for alle Telenor-kunder med 3G-telefon.

Nilsen er ikke redd for at Telenor skal få forspranget i 3G-kappløpet. – Vi har lansert tjenester etter Telenor før, for eksempel med MMS. Der opplever vi at våre kunder bruker tjenesten veldig mye selv om vi ikke var først, sier Nilsen til Digi. Netcom vil vente med 3G-satsing til både etterspørselen og dekningen er god nok. - Vi har ikke hatt stor etterspørsel, og 3G-nettet skal være på linje med 2G før vi gjør noe med det.

3G fortsatt komplisert
Nilsen regner med at markedet ikke vil ta av før i 2007. Denne spådommen kan det hende at hun får rett i. En britisk undersøkelse viser nemlig at de som eier en 3G-telefon ikke bruker funksjonaliteten som ligger i den. Undersøkelsen er utført av YouGov for Netonomy, og nesten 2000 personer deltok.

Av alle spurte, svarte 73 prosent at de aldri eller nesten aldri bruker 3G-funskjonene som ligger i telefonen. 28 prosent har ikke engang prøvd en eneste 3G-tjeneste. Mobiloperatørene som satser på 3G vil i følge Netonomy unngå at teknologien blir en ny WAP-flopp. WAP var en av tjenestene som ble lansert med stor optimisme, men som aldri tok av.

- Dette er en spennende tid for for industrien, siden tjenester som mobil-TV (over 3G, red. anm) og mobil videokonferanse blir en realitet, sier John Hughes, visepresidenten i Netonomy i en kommentar. - Likevel gjør ikke de teknologiske fremskrittene det lettere for forbrukerne, sier Hughes. Undersøkelsen avslører at 79 prosent av de spurte syns mobilbruk har blitt mer komplisert.

Under halvparten av dem som deltok i undersøkelsen tror at 3G-tjenester er enkle å bruke, og bare åtte prosent av dem som ikke har 3G-telefon vurderer å kjøpe en i nærmeste fremtid. Dermed kan det tyde på at Netcoms manglende 3G-satsing i alle fall foreløpig ikke vil slå dårlig ut for selskapet.

Selv om Telenor har en massiv 3G-markedsføring i forhold til Netcom, betyr ikke dette at det er noen vesentlig forskjell i operatørenes 3G-tilbud. Du har lenge kunnet kjøpe 3G-telefoner sammen med Netcom-abonnement. De tekniske mulighetene er stort sett de samme hos begge operatørene, men det er bare Telenor som så langt har satset på innholdstjenester som mobil-TV.

(Kilder: Digi.no, Computerworld.no, Netonomy.com, Elektronikkbransjen)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen