3G på bygda

Mange av Norges innbyggere har allerede tilgang på 3G. Dette gjelder imidlertid bare innbyggere i de store byene. De som bor litt lenger ute på landet har hittil måttet finne seg i å bruke GPRS hvis de vil surfe på mobilen.

Nordisk Mobiltelefon er nå i ferd med å endre på dette og har startet byggingen av et 3G-nett på bygda i både Norge og Sverige.

Det er imidlertid ikke snakk om det samme 3G-nettet som byfolket benytter, men et helt eget et. Målet med det alternative 3G-nettet er å dekke de områdene som ikke dekkes av Telenor og NetCom.

Det skal også lanseres en egen mobiltelefon som kan brukes i det nye nettet. Kinesiske Hauawei skal stå får designet, mens Nordisk Mobiltelefon selv velger spesifikasjoner og underleverandører.

De første eksemplene av telefonen skal være klare i begynnelsen av 2006, og fullt salg skal starte før sommeren det samme året.

Best dekning utendørs
Telefonen skal være spesialtilpasset røffe omgivelser, og skal tåle både støt og fuktighet. I tillegg til at den vil fungere bedre utendørs enn innendørs, vil overføringshastigheten øke jo nærmere du kommer en sender. For de som ønsker dekning på hytta, anbefales det å skaffe en liten antenne til å feste på hytteveggen.

I teorien skal data kunne overføres i 2,4 Mb i sekundet. I følge digi.no skal hastigheten i praksis tilsvare mellom 300 og 600 kb i sekundet forutsatt at forholdene er gode.

I tillegg til støtte for GPS-teknologien og Push To Talk, skal enheten blant annet ha en sterk TFT-skjerm som tåler sollys bedre enn de fleste andre mobiltelefoner.

Telefonen finnes også med støtte for det vanlige GSM-nettet. Denne utgaven vil imidlertid ikke dukke opp i Norge.

Forretningsutvikler i Nordisk Mobiltelefon, Magnus Johansson, sier til Digi.no at selv om dette er en 'skogstelefon', vil den ikke koste mer enn at de fleste har råd til å kjøpe seg en:

– Den vil koste rundt to tusen kroner. Det er omtrent på samme nivå som Netcoms tilbud, sier han.

(Kilde: Digi.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen